Švicarska donacija

Za vodoopskrbu Gorskog kotara 400 milijuna kuna

Ljiljana Hlača

Križ potok

Križ potok

Prvi radovi iz ovog ciklusa uključuju izgradnju akumulacijskog jezera Križ potok u Općini Lokve. Vrijednost ovog zahtjevnog projekta je oko 120 milijuna kuna, a izgradnja bi trebala trajati 5 godina 



Puno se uložilo ili će se uložiti u vodoopskrbu i odvodnju Primorja i otoka, istaknuo je Plišić, ukazujući na realizirane projekte Hrvatskih voda u posljednjih nekoliko godina. 


    – Riješili smo vodoopskrbu Cresa i Lošinja, Matulja, Opatije. U tijeku su radovi na području Grobnišćine, radi se na Krku (tu su radovi teški 40 milijuna kuna), a razmatraju se rješenja za Ilovik i Susak. Izvjesna je mogućnost da će se vodoopskrba otoka Suska riješiti pomoću sustava za desalinizaciju, budući da ti uređaji više nisu skupi, zaključio je direktor Hrvatskih voda. 


    Ove godine kreću radovi na na Srdočima, Drenovi, Gornjem Zametu, Zametu, Pehlinu i Kantridi, a vrijednost te investicije je 23,1 milijuna kuna.





    – Županija će osnovati fond za realizaciju zacrtanih projekata u odvodnji i vodoopskrbi kao svojevrsna pomoć već ionako osiromašenim jedinicama lokalne samouprave na području Gorskog kotara, naglasio je Komadina. 


    Prvi radovi iz ovog ciklusa uključuju izgradnju akumulacijskog jezera Križ potok u Općini Lokve. Vrijednost ovog zahvata procjenjuje se na 120 milijuna kuna, riječ je o zahtjevnom projektu čija bi izgradnja trebala trajati pet godina. Inače, riječ je o zahvatu protiv kojeg je svojedobno bilo lokalno stanovništvo, a Križ potok obujma 9.000.000 metara kubičnih bit će izvorište vode budućeg regionalnog vodovoda kojim će se opskrbljivati područje Gorskog kotara. 


    Pararelno s ovim zahvatom, uskoro se najavljuje početak radova na izgradnji kanalizacijskog sustava na području Ravne Gore i Mrkoplja. Dokumentacija i sve dozvole za ovaj zahvat su gotovi, te se sada očekuje raspisivanje javnog natječaja za pronalazak izvođača. Za ovu godinu najavljeni su radovi na nastavku izgradnje sustava u Delnicama gdje se planira nadograditi viši stupanj pročišćavanja. 


    Javna vodoopskrba na području Primorsko-goranske županije organizirana je u devet vodoopskrbnih sustava kojima upravljaju komunalna društva. Postotak priključenosti stanovništva na sustave javne vodoopskrbe visok je i iznosi nekih 93 posto, što je znatno iznad prosjeka cijele države koji iznosi 63 posto. Postotak priključenosti na odvodnju je nešto manji i iznosi oko 60 posto. Treba naglasiti da zdravstvena ispravnost vode u vodovodima područja Fužina, Vrbovskog i Čabra nije uvijek dobra.