Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. veljače 2020.
Osigurano financiranje dvaju projekata

Za obnovu Kuće Mance i vodovoda 12,8 milijuna kuna

Kuća Mance bit će preuređena u društveni dom i informativni turistički centar / Snimio Marinko KRMPOTIĆ
Kuća Mance bit će preuređena u društveni dom i informativni turistički centar / Snimio Marinko KRMPOTIĆ
Autor:
Objavljeno: 9. listopad 2019. u 17:50 2019-10-09T17:50:26+02:00

Grad će za preuređenje Kuće Mance te za sanaciju cjevovoda Stara Sušica - Senjsko dobiti sva potrebna sredstva, a eventualno vlastito učešće dogodit će se samo ako neki od poslova ne budu realizirani po planu

VRBOVSKO Česte i raznovrsne aktivnosti koje lokalna samouprava realizira na području grada Vrbovskog ove i iduće godine bit će dodatno pojačane zahvaljujući pažnje vrijednom financiranju dva projekta ukupno vrijedna 12,8 milijuna kuna koja je Grad Vrbovsko osigurao iz državnih i EU sredstava. Riječ je o projektu obnove i preuređenja Kuće Mance vrijednom 6.130.476 kuna te sanaciji vodoopskrbnog cjevovoda Stara Sušica – Senjsko, za što su Vode Vrbovsko d.o.o. dobile 6.672.250 kuna.

Gradonačelnik Dražen Mufić i direktorica Voda Vrbovsko d.o.o. Nikolina Mamula potpisali su u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ugovore o realizaciji ova dva projekta, a potpisivanju je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković te ravnateljica spomenute Agencije Matilda Copić.

Potpisano je ukupno 39 ugovora o financiranju s predstavnicima gradova, općina i vodno-komunalnih poduzeća, a svaki je od tih ugovora vezan uz natječaje iz Mjere 7 kojoj je službeni naziv »Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima«.

Potpisanih 39 ugovora vrijedno je 177 milijuna kuna, pri čemu na Vrbovsko idu dva ugovora vrijedna 12,8 milijuna kuna, a u cijeloj je priči vrlo pohvalno to što je intenzitet potpore stopostotan ako se projekti realiziraju po najavljenom planu. Drugim riječima, Grad Vrbovsko će i za obnovu Kuće Mance i za sanaciju cjevovoda Stara Sušica – Senjsko dobiti sva potrebna sredstva, a eventualno vlastito djelomično učešće dogodit će se samo ako neki od poslova ne budu realizirani po planu.

Na području Vrbovskoga i iduće će se godine realizirati brojni projekti vezani uz vodoopskrbu / Ssnimio Marinko KRMPOTIĆ

Priprema dokumentacije

Naravno, do toga neće doći, smatra gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, koji je vrlo zadovoljan uspješnom kandidaturom za dva spomenuta projekta, a govoreći o daljnjim postupcima kaže:

– Sad je na nama da što prije odradimo sve poslove oko slaganja sve potrebne dokumentacije i raspisivanja javnih natječaja, pri čemu to mora biti napravljeno što kvalitetnije kako bismo iskoristili pravo na stopostotno financiranje. Krajem zime iduće godine očekujemo raspisivanje javnih natječaja. Kuća Mance doživjet će preuređenje i obnovu u objekt koji će na jednom mjestu ponuditi prikaz povijesti i tradicije ovog kraja, i kao takva će u velikoj mjeri dati doprinos ne samo predstavljanju tradicije i povijesti našeg kraja, već svakako i koristan doprinos razvoju turizma jer će predstavljati novi zanimljiv sadržaj svakom posjetitelju Vrbovskog i Gorskog kotara.

Konzultacije

Prilikom potpisivanja projekata sudionici su dobili kompletne informacije o načinu vođenja projekata. Gradonačelnik Dražen Mufić i direktorica Nikolina Mamula nakon potpisivanja ugovora održali su i sastanak s konzultantima kako bi se osigurala što kvalitetnija provedba javne nabave i realizacija projekata, a sve upute dobivene u Zagrebu bit će primijenjene na terenu.

Dvogodišnji radovi

Projekt i plan obnove i preuređenja tog objekta u društveni dom i informativni turistički centar koji će se zvati Kuća Mance je gotov, a za 6,1 milijuna kuna zaista se puno može napraviti te tu staru zgradu učiniti novim pažnje vrijednim objektom – govori gradonačelnik Mufić.

Nikolina Mamula pak, govoreći o sanaciji vodoopskrbnog cjevovoda Stara Sušica – Senjsko, kaže kako je sva potrebna dokumentacija već gotova te da sada slijede konzultacije s predstavnicima Agencije, a krajem godine raspisivanje natječaja za izvođača radova, što je proces koji bi mogao biti gotov na proljeće iduće godine.

– To znači da bi početkom ljeta 2020. godine mogli početi radovi koji će, procjenjujemo, trajati otprilike dvije godine, a po njihovom završetku imat ćemo u potpunosti riješen cjevovod koji je među najbitnijima za vodoopskrbu cijelog područja grada Vrbovskog, ali je sanacija nužna jer je riječ o dotrajaloj infrastrukturi pa je logično da smo vrlo zadovoljni što smo bili uspješni u kandidaturi natječaja za tip operacije 7.2.1. »Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda – rekla je Nikolina Mamula.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.