Adventska bajka

Za blagdane u Delnicama caruje – Baka Mraz

Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Organizirali smo kićenje gradske božićne jelke, uprizorenje najljepših bajki uz vile i vilenjake, vožnju konjskom zapregom, te radionice na kojima su se izrađivali božićni ukrasi i nakit - najavio je gradonačelnik Knežević



DELNICE – Danas u 17.30 sati na Trgu goranskih šumara i drvara – na ulazu u Delnice s riječke strane – bit će upriličena svečanost otvorenja 4. Delničke adventske bajke. Delnički gradonačelnik Ivica Knežević, na čiju je ideju ova manifestacija pokrenuta i osmišljena, najavjuje kako se i ove godine očekuje iznimno velik broj posjetitelja, djece iz Primorja, ali i iz unutrašnjosti budući je najavljeno da će zagrebački adventski gosti biti upućivani na jednodnevne izlete u Delnice: – Želja nam je manifestaciju podići na još višu razinu i na taj način sva događanja učiniti ugodnijima i atraktivnijima na zadovoljstvo svih naših posjetitelja.


Tako će goste Sela Bake Mraz pred adventskim portalom pozdraviti adventski patuljak, u Čarobnoj adventskoj šumi susret će obitelj jelena i srne, na trgu će se moći družiti uz brezovu adventsku jelku okruženu adventskim vijencem koji simbolizira Hortus diabolicus (rimski naziv za Gorski kotar), bit će tu i velika adventska kuglica pa naša vertikala moralnosti, kao i niz drugih iznenađenja, govori Knežević koji podsjeća kako je u prethodne tri godine ova priredba nizom zanimljivih sadržaja doprinijela tome da su Delnice tijeklom cijelog prosinca odisale idiličnim ozračjem adventa.


Bajkovito uređenje


– Organizirali smo, a radit ćemo to i dalje, kićenje gradske božićne jelke, uprizorenje najljepših bajki uz vile i vilenjake, vožnju konjskom zapregom, radionice na kojima su se izrađivali božićni ukrasi i nakit, pečenje špeka i kobasica na otvorenom ognjištu, koncerte božićnih pjesama na otvorenom uz kuhano vino i fritule, žive jaslice, božićne srdelice… Bajkovito uređen gradski trg pretvoren je u Selo Bake Mraz, prožet posebnim emocijama i osjećajima došašća, uz jedinstven primjer ne samo kod nas već i šire, jer tu caruje Baka Mraz, a ne djed Božićnjak! Time potvrđujemo i to da smo prva lokalna samouprava u Hrvatskoj koja je potpisala Europsku povelju o ravnopravnosti žena i muškaraca.




Prve, 2013. godine, posebnim vlakom iz Rijeke posjetilo nas je stotinjak gostiju, a 2014. i prošle godine posjetilo nas je oko 5. 000 djece i roditelja iz Rijeke, odnosno Primorja. Možda nekome te brojke ne djeluju velike, ali su dokaz je da je manifestacija prepoznata i da ima, nadamo se, svjetlu, dugu i uspješnu budućnost, rekao je Knežević.


Tin Express


Prvog vikenda ovogodišnje Delničke adventske bajke zbivanja počinju u subotu u 9 sati okupljanjem vilenjaka koji će u 10 sati na željezničkoj postaji u Delnicama dočekati riječki »Tin Express« te dopratiti goste do Trga 138. brigade HV-a gdje će ih prigodnim programom pozdraviti Delničke mažoretkinje, bit će održana predstava »Tko se boji vuka još«, a nastupit će i zbor OŠ Branimira Markovića iz Ravne Gore. Na trgu će u 11 sati početi i kreativna radionica u organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice Delnice i izvedbi Dječjeg vrtića Hlojkica, a u 12 sati počet će u Čarobnoj šumi (Parku kralja Tomislava) izvedba Interaktivne bajke »Zlatna guska« koju će izvesti članovi Krijesnica KUD-a Delnice.


U 13 sati na gradskom trgu počet će ukrašavanje jelke uz pomoć Društva Naša djeca Delnice, JVP-a i DVD-a Delnice, a za 13 sati predviđeno je »Slatko iznenađenje« uz Rođendanski party Bake Mraz. Večernja zbivanja počinju u 18 sati nastupima tamburaša iz Sungerskog Luga i Gradske limene glazbe Delnice, prigodnim recitacijama te paljenje svijeće na adventskom vijencu što će se dogoditi u 20 sati.