Turistički adut Fužina

Za 65. rođendan LED rasvjeta u spilji Vrelo

Karolina Krikšić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA



FUŽINE Simboličnom predajom na upotrebu nove LED rasvjete u spilji Vrelo, jučer je svečano obilježena i 65. godišnjica otkrivanja tog speolološkog objekta nedaleko Fužina. Bila je to prilika za prisjećanje da je ova po mnogočemu jedinstvena spilja u Hrvatskoj, ali i svijetu, otkrivena 1950. godine posve slučajno, prilikom izgradnje umjetnog jezera u Fužinama te da je vrlo brzo bila otvorena za posjetitelje. Ipak, početkom ’70-ih godina, zbog dotrajalosti drvenih mostova te tadašnje »brodske« rasvjete, bila je zatvorena sve do njezinog ponovnog »otkrića« početkom ’90-ih.


 Tada je pokrenut projekt obnove i revitalizacije ovog turističkog bisera što je realizirano 1998. godine, za što je, uz domaće ljude, uvelike zaslužan i poznati hrvatski geolog i spelolog, prof. dr. sc. Mladen Garašić.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA





On je jučer istaknuo da je, osim činjenice da Vrelo ima stazu koja je pogodna i za posjetitelje u invalidskim kolicima, ova spilja jedinstvena i zbog anemolita cirkularnog oblika, odnosno stalaktita savijenih pod utjecajem vode.


Direktor Turističke zajednice Općine Fužine dr. sc. Marinko Jakovljević upravo je »Vrelo« naveo kao turistički adut Fužina jer taj spelološki objekt godišnje posjeti između osam i 12 tisuća ljudi, a samo ove godine, posjetitelja je bilo više od deset tisuća.


– U razdoblju od 1998. godine, kada je obnovljena, pa do danas kad je novom rasvjetom dobila i ekološku komponentu, spilju je posjetilo više od 120.000 ljudi, istaknuo je Jakovljević, a Milo Sršen iz Hrvatske turističke zajednice podsjetio je na izuzetno dobru ovogodišnju statistiku, hrvatsku, primorsko-goransku i posebno fužinsku.



Nova rasvjeta u spilji Vrelo privukla je velik broj posjetitelja. Očekivano, novitet su s nestrpljenjem su dočekali brojni Fužinarci, među kojima i obitelj Lončar.– Razlika u rasvjeti je itekako uočljiva, a zahvaljujući zanimljivom obraćanju spelologa Mladena Garašića, saznali smo i neke nove detalje, govori nam Milorad Lončar koji je sa suprugom Ilijanom te 5-godišnjim Karlom i gotovo dvogodišnjim Filipom bio među prvim jučerašnjim posjetiteljima »Vrela«.Nestrpljiva je bila i opatijska obitelj Poldrugovac.– Suprug Damir i starija kći Leana su već bili, a Noeli i ja smo po prvi put u špilji. Ja sam oduševljena, rekla je Kristina dok se 11-mjesečna Noeli nije izjašnjavala. Njezina starija sestra otkrila nam je da je »Vrelo« posjetila prije nekoliko godina s vrtićem, a tata Damir slaže se da je nova LED rasvjeta spilji dala jedan drugačiji, ljepši ugođaj.


– U odnosu na lani, turista je ove godine bilo deset posto više, a čak 45 posto turista čine strani gosti, napomenio je Sršen.


Zadovoljstvo dobrim rezultatima nisu krili načelnik Općine Fužine Marinko Kauzlarić i župan Zlatko Komadina budući da su upravo »pozitivne brojke« najbolji pokazatelj da je i ova najnovija investicija bila itekako opravdana. Naime, nabavka i postavljanje LED rasvjete u spilji »Vrelo« stajalo je oko 280.000 kuna, a sredstva su osigurali HTZ, PGŽ i Općine Fužine.


Načelnik Kauzlarić zahvalio je na podršci turističkog razvoja Fužina, izrazivši nadu da ona neće izostati ni u njihovim budućim projektima, župan Komadina još jednom je istaknuo iznimno bogatstvo PGŽ-a podsjetivši da se na samo 30-ak kilometara od spilje Vrelo, u Rijeci održava nautički sajam.