Gradsko vijeće prihvatilo proračun

Vrbovsko u proračunu za iduću godinu sanaciju deponija postavlja kao najveći projekt

Marinko Krmpotić

Proračun Vrbovskog za 2019. godinu prihvaćen je znatnom većinom / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Proračun Vrbovskog za 2019. godinu prihvaćen je znatnom većinom / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

U proračunu, vrijednom 51.723.356 kuna, za sanaciju deponija Cetin izdvojit će se 2,9 milijuna kuna. Proračun je prihvatilo 11 nazočnih vijećnika, dok je pet predstavnika oporbe ostalo suzdržano



VRBOVSKO Proračun Grada Vrbovsko za 2019. godinu iznosit će 51.723.356 kuna, a od 16 sjednici nazočnih članova Gradskog vijeća Vrbovsko prihvatilo ga je njih 11, dok je ih pet ostalo suzdržano.


Proračun je usmjeren na razvoj i infrastrukturu, a u njegovu realizaciju vjerujem, pogotovo budemo li uspješni u kandidaturama za projekte za koje imamo potpuno pripremljenu dokumentaciju, rekao je predstavljajući temeljni akt djelovanja Grada Vrbovsko, gradonačelnik Dražen Mufić i dodao:


Izabran izvođač


– Najveći projekt je sanacija deponija Cetin, vrijedan 2,9 milijuna kuna, za koji je već izabran izvođač i radovi kreću. Nastavljamo i s radovima na Centru za posjetitelje u Kamačniku, pri čemu očekujemo da ćemo u tijeku 2019. godine realizirati poslove u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna. Tu je i 2,6 milijuna kuna vrijedna cesta za Kamačnik, za koju čekamo objavljivanje natječaja za EU fondove, a isto tako kandidirat ćemo i projekt reciklažnog dvorišta za koji vjerujem da ćemo biti uspješni jer je njegova realizacija i u interesu Hrvatske i EU-a. Nastavit ćemo i s projektom izgradnje šetnica u dolini Kupe, a intenzivno radimo i na izradi projektne dokumentacije za veliki projekt uređenja sustava vodoopskrbe i odvodnje za aglomeracije Vrbovsko i Moravice, vrijedan čak 80 milijuna kuna. Taj će se veliki projekt uz sufinanciranje Hrvatskih voda realizirati u osam faza, a počet će 2020. godine – najavio je Mufić, rekavši da je proračun, s obzirom na zaista velik broj projekata za koje postoji dokumentacija, mogao biti i čak dvostruko veći, ali nisu u proračun stavljali njihove pune iznose, već samo onu svotu vezanu uz realizaciju u idućoj godini.


Trbović nezadovoljan




Veće rasprave o prijedlogu ovog proračuna nije bilo. Jovan Trbović (Unija Kvarnera) izrazio je nezadovoljstvo svotom vezanom uz aktivnosti na području Moravica jer je ona, istaknuo je, znatno manja od prijedloga koje je Mjesni odbor Moravice uputio Gradu. Mufić mu je odgovorio da se proračun radi prema mogućnostima, pri čemu nije uvijek moguće ispuniti želje svih mjesnih odbora, pogotovo ako nisu realne.



Naravno, sjednica nije mogla proći bez osvrta gradonačelnika Mufića na Županiju pa se tijekom rasprave s Račkim osvrnuo na najavljeno stvaranje Fonda za Gorski kotar koji bi u idućoj godini trebao Goranima na raspolaganje ponuditi 3 milijuna kuna.– Stvaranje jednog takvog Fonda predlagao sam prvi ja pa pozdravljam odluku župana Komadine. No, baš me zanimaju kriteriji podjele i to tko će koliko iz tog Fonda dobiti. Ako ta tri milijuna kuna podijelite na devet goranskih lokalnih samouprava, onda to i nije neki novac, a ako ih usporedite sa svime što zadnjih godinu-dvije Gorskom kotaru daje država, onda je još jasnije da Županija, u stvari, malo pomaže Gorski kotar. Naravno, postoje neki moji kolege koji su zadovoljni i sa 100.000 kuna, ali ja u njih ne spadam – rekao je Mufić.


– Ono što ste vi u tom dopisu želja naveli, ne bi u jednoj godini realizirati mogla ni Švicarska – rekao je Mufić, a Trbović je, kao i ostatak oporbe, pri glasovanju bio suzdržan. Nezavisni Dalibor Kratohvil pitao je postoji li mogućnost da se svota od 330.000 kuna, namijenjenih sportskim udrugama, poveća, a pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Marina Tonković odgovorila mu je da do daljnjeg to nije moguće. Marijanu Račkom (SDP), koji je pitao zašto se i ove i iduće godine izdvaja 50.000 kuna za projekt izgradnje skijališta Bijela kosa u koji se ne kreće, gradonačelnik Mufić odgovorio je da su ta minimalna sredstva u proračunu stoga kako bi se, ako se ukaže kakva prilika, krenulo u kandidaturu ili bilo kakav drugi posao vezan uz taj projekt od kojeg Grad Vrbovsko ne odustaje, ali ga svojim sredstvima ne može realizirati pa se nastavlja s traženjem potencijalnih ulagača.