Izgrađen vodnogospodarski objekt

Vodosprema Senjsko svečano otvorena u Vrbovskom

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Vodosprema Senjsko objekt je čija je izgradnja koštala oko 5 milijuna kuna, od čega su Hrvatske vode osigurale 2,7 milijuna kuna, a ostalo je osigurano iz EU fondova te proračuna Grada Vrbovskog



VRBOVSKO Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i Gordan Gašparović, direktor VGO-a Rijeka, uveličali su jučer svojim dolaskom otvaranje vodospreme Senjsko, vodnogospodarskog objekta čijom je izgradnjom bitno podignut standard vodoopskrbe na području grada Vrbovskog.


Vodoosprema je, istaknuo je pri otvaranju Đuroković, kapaciteta 650 kubika i omogućuje racionalnije upravljanje na području grada Vrbovskog.


– Budući da je izvorište vode koja dolazi u tu vodospremu visoke kakvoće, voda se dezinficira i šalje u sustav vodoopskrbe. Vrlo rado smo pomogli u realizaciji ovog projekta jer je kvalitetno pripremljen i očito je da se ovdje dobro upravlja sustavom vodoopskrbe i odvodnje pa ćemo nastaviti do sada već ostvarenu kvalitetnu suradnju. Uz ovaj projekt mi smo na području Vrbovskog sudjelovali i u poslovima zamjene zastarjelih cjevovoda te uložili oko 7,5 milijuna kuna, a nastavit ćemo pomagati i dalje bude li suradnja ovako kvalitetna – najavio je čelni čovjek Hrvatskih voda.


Stalna potpora




Vodosprema Senjsko objekt je čija je izgradnja koštala oko 5 milijuna kuna, od čega su Hrvatske vode osigurale 2,7 milijuna kuna, a ostalo je osigurano iz EU fondova (1,8 milijuna kuna) te proračuna Grada Vrbovskog, napomenuo je, govoreći o ovom projektu, gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, istaknuvši da je zahvaljujući vodospremi Senjsko područje Vrbovskog dobilo vrlo kvalitetnu vodnogospodarsku građevinu zahvaljujući kojoj je osigurana kvalitetna vodooopskrba za 70 posto stanovništva s cijelog područja grada Vrbovskog.



Novinare je zanimalo i što će se dogoditi sa švicarskom donacijom koja je u pitanje došla jer su bitno porasle cijene građevinskih radova, ali i zato što goranske lokalne samouprave imaju velikih problema u osiguravanju svote od 10 posto, koliko moraju same uložiti u projekte koji se realiziraju na njihovom području.– Hrvatske vode i Vada RH učinit će sve da švicarska donacija na području Gorskog kotara bude realizirana. Neće propasti 21,5 milijun franaka i mi ćemo osigurati onaj dio sredstava koji smo kao zemlja partner u tom programu bili dužni. Problem je veliki porast cijena u građevinskom sektoru i zbog toga smo poništili prvi veliki natječaj za prvi dio projekta vezan uz neke radove u Delnicama, Brod Moravicama i Fužinama. Razliku koja nastane zbog porasta cijena građevinskog sektora nadomjestit će Hrvatske vode – rekao je Đuroković koji je na pitanje o tome hoće li uz osiguravanje 5 posto sredstava, koliko je obveza Hrvatskih voda, pomoći i lokalnim samoupravama u pronalaženju sredstava za njihovih obaveznih 10 posto, rekao da je uvjeren da će jedinice lokalne samouprave naći način kako osigurati taj novac jer bi bila ogromna šteta ne iskoristiti ovu darovnicu.


– Raniji sazivi vlasti premalo su ulagali u vodoopskrbu pa sad moramo intenzivno raditi na projektima sanacije, a jako je dobro da naše Komunalno poduzeće Vode i njegova direktorica Nikolina Mamula rade vrlo kvalitetno i osmišljavaju brojne projekte za čiju realizaciju imamo stalnu financijsku potporu i razumijevanje Hrvatskih voda. Svakako, nadamo se tome i nadalje, posebno i stoga što Vrbovsko i Čabar nisu uključeni u poznatu švicarsku darovnicu koja će biti realizirana u ostalim dijelovima Gorskog kotara pa je baš stoga i nužno da nam se pomaže, tim više što imamo puno novih projekata pa je tako, primjerice, za iduću godinu naš plan ulaganja u vodoopskrbu 17,5 milijuna kuna. Nadam se da će se Hrvatske vode uključiti u te naše programe i planove – rekao je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić.


Nove ideje


Direktorica KD-a Vode Nikolina Mamula podsjetila je da je projektantski dio posla izgradnje vodospreme počeo 2015. godine, godinu iza ishodovana je građevinska dozvola i krenulo se u postupak javne nabave, a krajem te godine krenulo se i u prve radove na terenu.


Otvorenje vodospreme Senjsko u Vrbovskom / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Otvorenje vodospreme Senjsko u Vrbovskom / Snimio Marinko KRMPOTIĆ



– U međuvremenu je cijeli projekt uspješno prijavljen na mjeru 7.2.1. čime je zatvorena financijska konstrukcija. Gradnja je trajala dvije godine i zaokružena gradnjom tlačnog cjevovoda, što je bio zasebni objekt čija je izgradnja, kao i svi ostali poslovi, u velikoj mjeri sufinancirana od strane Hrvatskih voda. Naravno, sretni smo i zadovojni kvalitetnom izgradnjom ovog objekta, a već radimo na novim idejama pa je tako u postupku javna nabava za sanaciju cjevovoda u Moravicama, a u planu je i veliki projekt odvodnje za koji su počeli projektantski radovi – rekla je Mamula, dodavši da su radove na vodospremi realizirale tri firme – Građevinar Čabar, 3M te Duplico.