Mnoštvo manifestacija

Vikend na području Broda na Kupi i Delnica: Čišćenje Kupe i okoliša

Marinko Krmpotić

Detalj s prošlogodišnje ekološke akcije na Kupi / Foto: M. KRMPOTIĆ

Detalj s prošlogodišnje ekološke akcije na Kupi / Foto: M. KRMPOTIĆ

Osim desete međunarodne ekološke akcije »Kupa 2015.« na programu su Festival meda i pčela te delnički Proljetni sajam



BROD NA KUPI/DELNICE » Stiže proljeće! Nema boljeg komentara od ove rečenice za sve što se ovog vikenda planira na području Broda na Kupi i Delnica gdje će se nizom različitih priredaba vezanih ponajprije za vanjske prostore najaviti proljetni dio turističke sezone.


  Već po tradiciji prvi i najmasovniji događaj te vrste je međunarodna ekološka akcija »Kupa 2015.« koju već desetu godinu za redom organiziraju Udruga za sport, rekreaciju i turizam »Kupa« iz Broda na Kupi i Turistično-športno društvo »Kostel« iz susjedne slovenske općine. Očekuje se, ističe predsjednik »Kupe« Davorin Klobučar, između tri i četiri stotine sudionika pri čemu će hrvatsku stranu zastupati učenici Pomorske škole Bakar, Prve riječke hrvatske gimnazije, Ekonomske škole Mije Mirkovića iz Rijeke, Gimnazije Vladimira Nazora iz Zadra, osnovci iz OŠ Trsat i OŠ Frana Krste Frankopana iz Broda na Kupi, rafteri, ronici iz nekoliko slovenskih i hrvatskih klubova te članovi Javne vatrogasne postrojbe Delnice.


 


 Stižu i Zadrani




Hrvatski sudionici akcije okupit će se od 9. 30 do 10 sati u dvorištu OŠ Frana Krste Frankopana u Brodu na Kupi te potom podijeljeni u ekipe krenuti na posao – osnovci će čistiti obalu Kupice do ušća u Kupu, a ostali obalu i podvodni dio Kupe na potezu od Srobotnika do Broda na Kupi. Ronioci će čistiti podvodni dio, »mornarica« na rafter čamcima nedostupne dijelove obale, a »pješadija« područje uz kopneni dio obale. Akcija bi trebala kraju biti privedena oko 15 sati kad će početi druženje, najavljuje Klobučar posebno ističući činjenicu sve većeg broja odaziva mladih među kojima će ovog puta biti i pun autobus zadarskih gimnazijalaca.



U ovu raznovrsnu subotu uključili su se i članovi Udruga mladih Revolt iz Delnica koji organiziraju »Zelene noći«, manifestacije posvećene 84. godišnjici HNK »Goranin« iz Delnica. Njihovo druženje počinjke u Radničkom domu Delnice u 15 sati igraonicama za djecu, a u 20 sati počinje playstation FIFA turnir.



No, nije eko-akcija jedini događaj kojem će ove subote svjedočiti stanovnici Kupske doline. Naime, u sklopu Festivala meda i pčela Prirodoslovni muzej Rijeka u Kaštelu Zrinskih cijeli tjedan organizira predavanja i radionice tijekom kojih je uz stručno vodstvo moguće upoznati čudesan svijet marljivih pčela i pčelara Gorskog kotara, a u subotu u 10 sati počet će u Kaštelu poseban izletnički Dan pčela na kojem će među gostima biti četrdesetak članova Udruge »Processus Montanus« koji će subotu iskoristiti za posjet Kupskoj dolini, području na kojem planiraju realizirati nekoliko projekata financiranih EU sredstvima.


 


 Proljetni sajam


Ovaj brodokupski uvod u proljeće bit će upotpunjen i nizom zbivanja u Delnicama koja počinju u 11 sati u Sportskoj dvorani održavanjem Proljetnog sajma koji će okupiti tridesetak izlagača iz raznih krajeva Hrvatske koji će se predstaviti autohtonom ponudom hrane, pića i rukotvorina. Svoju opremu i vozila izložit će Policijska postaja i Javna vatrogasna postrojba iz Delnica, a tijekom čitavog trajanja Proljetnog sajma odvijat će se kulturno-zabavni program u kojem će sudjelovati brojni izvođači. Posebni gosti Sajma su predstavnici Općine Fažana, koji će predstaviti gastronomsku, kulturnu i turističku ponudu svoje destinacije, a njihovo predstavljanje počinje u 15 sati, uz nastup KUD-a »Ulika« iz Fažane. U poslijepodnevnim satima Proljetni sajam bit će nastavljen tradicionalnom, šestom po redu, Smotrom goranskih uskrsnih nadjeva koja u organizaciji Etno udruge »Prepelin’c« iz Delnica počinje u 17 sati i ponudit će ne samo užitak blagovanja tipičnih goranskih uskrsnih delicija, već i zabavu uz goranske pjevače, tamburaše i folkloraše.