Kome smeta spomenik

Vandalizam: Pored antifašističkog spomenika u Pargu razbacano cvijeće i svijeće

Marinko Krmpotić

Spomenik u Ulici Stara cesta u Pargu / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Spomenik u Ulici Stara cesta u Pargu / Foto Marinko KRMPOTIĆ



PARG – Političko neslaganje, predizborne svađe, vandalizam ili nešto sasvim drugo nedvojbeno stoji iza potpuno nepotrebnog čina uništavanja, razbacivanja i uklanjanja cvijeća i svijeća položenih kraj spomenika na Pargu, u Ulici Stara cesta. Riječ je o spomeniku uz kojeg se svake godine postavljaju vijenci i pale svijeće u znak sjećanja na 19. travnja 1942. godine, dan kad je na ovom području izvršen prvi uspješni napad na talijanske okupatore. Podsjetimo, partizani su priredili zasjedu i i napali četiri vojnička kamiona u kojima je bilo po 40 fašista, karabinjera i vojnika.


Kamioni su bili uništeni, poginula su 134 okupatora dok je pobjeglo njih 26. Tom prilikom zaplijenjena je i veća količina običnog i automatskog oružja i streljiva. Nakon napada talijanske snage krenule su sa represivnim mjerama i u obližnjem zaseoku Erženi mučki ubili desetoricu muškaraca, zapalili selo, a ostale mještane odveli u logor te potom sve to ponovili i u mjestu Parg.


U znak sjećanja na te dane na nekoliko su lokacija podignuti spomenici koji su i ove godine obiđeni i kraj kojih su se prigodnim riječima obratili predstavnici UABA Čabar Miroslav Turk i Slavko Malnar, gosti iz Slovenije (Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije) te gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel. Nažalost, taj čin pijeteta nekome nije bio po volji pa su dan nakon odavanja počasti uklonjene cvijeće i svijeća postavljene uz spomenik u ulici Stara cesta. O svemu su obaviješteni djelatnici Policijske postaje Čabar, a gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel je rekao da je zgrožen tim činom.




– Ne mogu zamisliti na koji način razmišlja netko kome smeta cvijeće i svijeće položeno u znak pijeteta prema onima koji su svoje živote dali da bi mi danas živjeli u svojoj domovini. Nadam se da će djelatnici policijske postaje uspješno odraditi posao i pronaći počinitelja, a Grad Čabar će potom poduzeti daljnje mjere kako bi isti odgovarao za ovaj čin nepoštivanje naše prošlosti – kazao je Rajšel.