Komunalna problematika

VRBOVSKO Prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća: Komunalcu 865.000 kuna, oporba protiv

Marinko Krmpotić

Predstavnici oporbe smatraju da ne treba trošiti toliki novac u gubitaša, a gradonačelnik Dražen Mufić tvrdi da je već dokazano da Grad Vrbovsko pametnim ulaganjima oplemenjuje novac



VRBOVSKO  Problematika rada lokalnog komunalnog poduzeća – inače česta tema u gotovo svim goranskim lokalnim samoupravama – obilježila je i prvu ovogodišnju sjednicu Gradskog vijeća Vrbovsko. Povod je bila točka dnevnog reda vezana uz donošenje odluke o davanju kapitalnih pomoći trgovačkom društvu »Komunalac« d.o.o. Vrbovsko.


Razna ulaganja


Prijedlog gradonačelnika Vrbovskog Dražena Mufića bio je da se iz gradskog proračuna izdvoji 865.000 kuna namijenjenih različitim ulaganjima – nabavi komunalne opreme (300.000 kuna), subvenciji za povrat kredita (275.000), uređenju staza, puteva i mostića u kanjonu Kamačnik (200.000) te nabavi vozila za projekt Pomoć u kući (80.000).Taj prijedlog naišao je na protivljenje oporbe pri čemu je Jovan Trbović (Unija Kvarnera) rekao da je u 2016. godini gubitak »Komunalca« bio 289.931 kuna, a prošle godine po nekim će pokazateljima biti 991.000 kuna što nije dobro jer se »Komunalac« financira iz poreza koji plaćaju građani. Nezavisni Dalibor Kratohvil primijetio je da »Komunalac« možda ne bi trebalo stalno sufinancirati da se tijekom nekoliko posljednjih godina ne zapošljavaju politički podobni.– Drugu godinu za redom »Komunalac« je u gubicima i na to treba reagirati, a ne se hvaliti. Po meni je suludo »upucavati« toliki novac u poduzeće koje je gubitaš, rekao je Kratohvil.

Prodali i zaradili


Naravno, gradonačelnik Mufić njihove primjedbe nije prihvatio i ponudio je potpuno drugačije viđenje cijele situacije.– S nekada 27 zaposlenih mi smo došli do njih sedamdesetak stoga što smo u međuvremenu, a to je lako uočljivo, razvili građevinske poslove i turističku djelatnost u okviru »Komunalca«. Do novaca za rast zaposlenih nismo došli novcem građana, već novcem zarađenim na prodaji imovine poduzeća koja su bila u stečaju i koja smo najprije kupili, uredili ih i prodali po znatno većoj cijeni te na njima zaradili. Činjenica je da je prošla godina zbog vanjskih utjecaja vezanih uz gubitak prihoda od »brdskog« zakona bila jako teška pa smo vrlo malo poslova mogli dati »Komunalcu« i stoga će on biti u gubitku, ali ni blizu tih 900.000 kuna koje spominjete. No, čak i da bude tako mi samo u nekretninama na lokaciji Jarak imamo 1,5 milijuna kuna vrijednosti i nikakvih poteškoća s »Komunalcem« neće biti, zaključio je Mufić, naglasivši da se po njemu i u Gradu i u »Komunalcu« radi vrlo kvalitetno, ali oporba to ne može shvatiti.

Nastavak slijedi


Na tu gradonačelnikovu ocjenu reagirao je dr. Nedeljko Kovačić (nezavisna lista Dalibora Kratohvila) rekavši da je ona potcjenjivačka i omalovažavajuća i da Mufićev način komunikacije ne priliči Gradskom vijeću. Potom se razvila za ovaj sastav Vijeća tipična rasprava u kojoj je bilo raznoraznih optužbi ublaženih povremenim duhovitostima s obje strane, a kraj priče bilo je glasovanje u kojem je gradonačelnikov prijedlog opet dobio veliku većinu glasova što znači da će se ulaganja (za oporbu »upucavanja«) sredstava u »Komunalac« d.o.o. Vrbovsko nastaviti.