Posljedice nevremena

VELIKA ŠTETA Jak vjetar oštetio četvrtinu krova na domu Risnjak

Marinko Krmpotić

Temeljni problem bit će dostava svog potrebnog građevnog materijala, pri čemu ćemo za prijenos tražiti pomoć planinarskih društava s ovog područja te Hrvatske vojske koja nam je već pomagala helikopterskim prijevozom – govori direktor Nacionalnog parka Risnjak Miljenko Gašparac



CRNI LUG Prvo jako jesensko nevrijeme koje je prije desetak dana zahvatilo Kvarner i dio Gorskog kotara napravilo je popriličnu štetu i na planinarskom domu Risnjak, govori nam direktor Nacionalnog parka Risnjak Miljenko Gašparac, ističući da je jak vjetar dignuo četvrtinu krova na planinarskom domu, i to ne samo lim, već i daske pa kiša koja pada ulazi u neke prostorije i dodatno ih oštećuje.


– Sreća je u nesreći što se to dogodilo kad gore nije bilo nikoga, a na ruku nam ide i činjenica da će dom, što je i uobičajeno, biti zatvoren od 1. studenog do 1. svibnja. U tom razdoblju – poželjno je što prije – krenut će se u sanaciju. Ovog vikenda bit će napravljena procjena štete i tek tada ćemo vidjeti koliko će sanacija koštati, a logično je da je moramo realizirati što prije, odnosno prije no što padne snijeg, a to znači baš u ovom mjesecu, eventualno i u dijelu prosinca ako nam to vrijeme dozvoli.



Ono što većini ljudi nije poznato, jest da je planinarski dom Risnjak smješten na području koje pripada Gradu Bakru! To automatski znači da se boravišna pristojba plaća Bakru iz kojeg se često zna čuti da je najjači smještajni kapacitet Bakra upravo planinarski dom Risnjak čiji broj noćenja u šest mjeseci koliko radi nije nimalo zanemariv.





Temeljni problem bit će dostava svog potrebnog građevnog materijala, pri čemu ćemo za prijenos tražiti pomoć planinarskih društava s ovog područja, a nadamo se i razumijevanju Hrvatske vojske koja nam je do sada već u nekoliko navrata pomogla helikopterskim prijevozom pa vjerujemo da ćemo i sada ostvariti tu suradnju bez koje će biti jako teško, jer dostaviti grede, lim i ostalo što je potrebno za popravak doma smještenog podno samog vrha Risnjaka neće biti nimalo lako – govori Gašparac koji ističe da će se usporedo raditi na izradi projekta obnove cijele zgrade koja je zadnji put obnovljena još 1988. godine.


Tijekom tri desetljeća, koliko je prošlo od te obnove, došlo je do oštećenja što ih je nužno sanirati te na objektu napraviti poslove koji će ga sačuvati od utjecaja zuba vremena.



Uspon na Risnjak godinama je jedan od aduta ponude Nacionalnog parka Risnjak, a u želji da taj dio svoje ponude učine što zanimljivijim u NP-u Risnjak brinu se o redovnom održavanju planinarskih staza, ali i dodatnim sadržajima pa su tako upravo u tijeku ove godine obnovljene planinarske staze iz smjera Bilja i Crnog Luga, a novost na njima su panoi utemeljeni na priči koju je o Risnjaku i načinu na koji je dobio ime osmislio poznati hrvatski književnik za djecu Mladen Kušec. Neke od tih novouređenih staza s panoima svečano će biti otvorene na proljeće, najavljuje Gašparac.



– Dom je izgrađen 1932. godine na inicijativu Hrvatskog planinarskog saveza. Danas su vlasnici planinarskog doma Republika Hrvatska i HPS, a nama je na temelju ugovora s HPS-om povjereno upravljanje. Dom nam izuzetno puno znači jer predstavlja našim posjetiteljima, ponajpije planinarima, iznimno zanimljiv sadržaj, zahvaljujući čemu ostvarujemo velik broj posjeta pa nam je cilj i želja što bolje brinuti o tom objektu. Upravo stoga razmišljamo ne samo o ovoj obnovi trenutačnih oštećenja, već i o kompletnijem uređenju, za što ćemo novac tražiti i iz EU fondova, državnih institucija, Primorsko-goranske županije te Grada Delnica, Grada Bakra, Grada Čabra i Općine Lokve koje dijele vrh Risnjaka – rekao je Gašparac.