Vikend manifestacije

Uživanje u Gorskom kotaru: Od Festivala gljiva, do Festivala meda i sira

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ



RAVNA GORA/VRBOVSKO Ljubitelji prirode i svega što priroda nudi ovog će vikenda na području Gorskog kotara moći uživati u dvije manifestacije koje će im omogućiti uživanje u prirodi i proizvodima vezanim uz nju.


Prva od njih je Festival gljiva i plodova jeseni koji će biti održan u Staroj Sušici gdje će tijekom cijelog dana na prostoru ispred dvorca, u dvorcu, ali i u šumarcima oko njega niti organiziran niz aktivnosti – gljivarski kolić, izložba gljiva i ljekovitog bilja, edukativne radionice, natjecanje u pripremi gastro specijaliteta na bazi plodova jeseni, sajam autohtonih proizvoda, ali i izložba malih životinja društva Pajdaš iz Delnica, kulturno-zabavni program te vožnja turističkim vlakićem ulicama Stare Sušice.


Prijave za šetnju do staništa gljiva primat će se od devet sati, od deset kreće šetnja šumskim predjelima u potrazi za gljivama, od 11 sati počinje sajam autohtonih proizvoda i izložba malih životinja, sat kasnije i kulturno – zabavni program te priprema i izlaganje tradicijskih jela plodova jeseni, a od 14 sati moći će se i u vožnju turističkim vlakićem kroz Staru Sušicu.




Istodobno će početi i natjecanje u kuhanju gljivarskog kotlića, birat će se najljepši štand, suvenir, pakiranje zimnice, najatraktivnija delicija, najukusnija slastica te najbolje tradicijsko jelo (hladno) i najbolje kuhano jelo (toplo), a od 15 do 17 sati slikar Ivica Ico Bilandžić (čiju će se izložbu moći pogledati u dvorcu) vodit će likovnu radionicu za djecu.


Zanimljivo će biti i u susjedstvu, točnije u zgradi Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a gdje će u 16.30 sati travar Milan Zemljič održati predavanje »Uporaba gljiva i ljekovitog bilja u liječenju bolesti«, a u 18 sati počet će okrugli stol na temu »Razvoj ruralnih krajeva– razmjena iskustava«. Organizatori ovih zbivanja su Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara,Turistička zajednica općine Ravna Gora, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, Gljivarska udruga »Grljak« Lič i Društvo uzgajatelja malih životinja »Pajdaš« Delnice, a pokrovitelji Primorsko goranska županija i Općina Ravna Gora.


Uz Staru Sušicu, veselo će biti i u susjednom Vrbovskom gdje će u 16 sati u Domu kulture u organizaciji TZG Vrbovsko početi 3. Festival vina, meda, sira i domaćeg kruha na kojem će, između ostalih, sudjelovati najpoznatiji vinari požeške kotline i Kvarnera, a sve će biti praćeno zanimljivim programom.