Izbjeglička kriza

Uzburkalo se u dolini Čabranke: Slovenci iznova postavljaju stupove i žicu

Željko Malnar

Najgore će proći hrvatski građani koji imaju zemljište s druge strane Čabranke – Zamost / snimio Ž. MALNAR

Najgore će proći hrvatski građani koji imaju zemljište s druge strane Čabranke – Zamost / snimio Ž. MALNAR

Dipl. inž. geodezije Josip Gašparac upozorava da se stupići i žičana ograda postavljaju na katastarskim česticama koje pripadaju Hrvatskoj. Izvijestio je sve nadležne, a gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel zatražio je odgovor od ministra Davora Stiera



 Nakon što je posljednjih nekoliko godina vladalo zatišje u dolini Čabranke vezano uz državnu granicu sa Slovenijom i nemogućnost korištenja pograničnog prijelaza za domicilne gospodarstvenike a tome treba pribrojiti i brojne muke s kojima su se suočavali vlasnici zemljišta koji su imali tu »sreću« da je njihovo zemljište s druge strane Čabranke, pogranični prostor ponovno se razbuktao. Naime, na slovenskoj strani Čabranke započelo se s postavom stupova i žičane ograde zbog sprečavanja neovlaštenog prelaska granice od strane izbjeglica, a sve to bez prethodnog upoznavanja stanovništva s tom namjerom.



Pisma iz Zamosta i doline Čabranke krenula su na odgovarajuće adrese, no mještani se boje da bi žičana ograda mogla biti već postavljena na hrvatskom teritoriju dok stignu zatraženi odgovori. Hoće li se to dogoditi i da li će na ulazu u Hrvatsku u dolini Čabranke zasjati bodljikava žica kao dobrodošlica turistima ili će se možda pronaći odgovarajuće rješenje pogodno za obje strane, vidjet ćemo ubrzo.



Hrvatski teritorij




O tome nas je obavijestio dipl. ing. geodezije Josip Gašparac iz Zamosta, čija se obitelj proteklih godina nerijetko suočavala s problemima vezanim uz korištenje poljoprivrednog zemljišta koje ima u susjednoj Sloveniji. Po njegovim riječima žitelji Zamosta ponovno su suočeni s jednim velikim problemom vezanim uz pograničje i miran suživot na ovim prostorima te malogranični prijelaz za slovensku Osilnicu. Gašparac je o nastaloj situaciji obavijestio je sve nadležne institucije i zatražio poduzimanje konkretnih mjera, ali i cjelovito obavještavanje žitelja.


U pismu upućenom županu Primorsko goranske županije Zlatku Komadini naveo je slijedeće:


– Vi ste sigurno upoznati sa stvarima koje se trenutno događaju u vezi postavljanja panela i žičane ograde od strane Slovenaca u k.o. Plešce na k.č.br. 7001-7007 te 7565, 7566 ……7446 (katastar i zemljišna knjiga k.o. Plešce (granica usklađena sa k.o. Osilnica od osnutka -provjereno u Katastru Kočevje ). Dana 16.11.2016. godine slovenska firma uz prisustvo slovenskih policajaca postavlja stupiće i žičanu ogradu na našem hrvatskom teritoriju. Da tragedija bude veća iz razgovora s mještanima saznajem da je žičana ograda zelene boje došla iz Srbije, uz to i na godišnjicu pada Vukovara. Poštovani gospodine Komadina svi koje sam kontaktirao tvrde da su upoznati, međutim moja malenkost ali i svi mi stanovnici Zamosta, osjećamo se povrijeđeno, usamljeno, poniženo, nemoćno… Zašto? Dok mi dogovaramo, Slovenci će postaviti ogradu.


Slično pismo uputio je i u Državnu geodetsku upravu, PU Primorsko-goransku, Policijskoj postaji Čabar i Katastru Čabar, tražeći njihov aktivan angažman u rješavanju nastale problematike.


Nezadovoljni mještani o nastaloj su situaciji obavijestili i gradonačelnika Čabra Kristijana Rajšela koji je uputio pismo Ministarstvu vanjskih poslova i ministru Davoru Ivi Stieru u kojem navodi da je potaknut mnogobrojnim upitima građana Grada Čabra, osobito žitelja naselja Zamost, uz pojašnjenje situacije vezano oko započetih radova na postavljanju žičane ograde predstavnika Republike Slovenije u predjelu Zamosta.


Hitan odgovor


– Ukoliko su točne informacije koje smo neslužbenim putem primili da sada predstavnici Republike Slovenije postavljaju žičanu ogradu na području koje je sastavni dio našeg Grada i Republike Hrvatske, a poštujući opravdani strah vlasnika nekretnina na tom području, ali i ostalih žitelja, molim Vas hitan odgovor da li imate saznanje da je postavljanjem žičane ograde povrijeđen teritorij Republike Hrvatske i da li Republika Hrvatska po tom pitanju vrši bilo kakve pregovore s Republikom Slovenijom. Smatram da bi kao predstavnik jedinice lokalne samouprave čiji je (ako je) teritorij povrijeđen trebao imati službena saznanja, prije svega kako bismo pružili pomoć u svim segmentima gdje bi sa stručnim službama Grada Čabra to mogli učiniti, a nakon toga i da kompetentno uputim naše sugrađane u situaciju koja se događa na terenu i dam odgovor koji opravdano od mene kao njihovog odabranog predstavnika očekuju, navodi u pismu gradonačelnik Rajšel.