Smotra orkestara PGŽ

Uz zvuke puhačke glazbe Fužinarci ulaze u Europsku uniju

Marinko Jakovljević

Na sedmoj po redu smotri okupit će se više od 300 glazbenika koji će glazbom obilježiti ulazak u EU, zajednički izvodeći »Odu radosti«



FUŽINE Fužinarci i njihovi gosti će, po već prokušanom običaju (»Ispraćaj Stare godine«), dan ranije obilježiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Naime, u subotu, s početkom koncertnog programa od 17 sati, najboljih će osam puhačkih orkestara iz Primorsko-goranske županije prirediti 7. po redu smotru na kojoj će sudjelovati više od 300 glazbenika.



Glazba Fužine osnovana je davne 1848. godine kao jedno od prvih civilnih glazbenih društava u Hrvatskoj. Glazba otad kontinuirano radi, osim neminovnih prekida u vrijeme svjetskih ratova. U 165 godina postojanja orkestar je odigrao značajnu ulogu u očuvanju i razvitku kulturne tradicije u Fužinama.    Iako Fužine imaju svega 700 stanovnika, u puhačkom orkestru aktivno svira više od 50 muzičara, a još 30 mladih uči svirati u osnovnoj glazbenoj školi. Dodaju li se nekadašnji članovi i simpatizeri, može se reći da cijelo mjesto živi i podržava svoj orkestar. Zanimljiva je i tradicija da u orkestru sviraju cijele obitelji pa je bilo slučajeva da u Glazbi sviraju djedovi, sinovi i unuci.   

Glazba ima zapaženu ulogu u turističkoj promociji i turističkim programima kao njihov nezaobilazni dio.



Bit će to jedna od manifestacija kojom se ove godine u Fužinama obilježava visoka glazbena obljetnica – 165 godina postojanja najdugovječnije aktivne kulturne udruge u Fužinama.    Na smotri u Fužinama svaki od orkestara pripremio je 20 minutni program pa će druženje s glazbom potrajati sve do večernjih sati. Nastupit će Puhački orkestar Grada Čabra, PO DVD-a Vrbovsko, Glazbeno društvo Spinčići Kastav, Limena glazba Marinići, Gradska glazba Trsat – Rijeka, Puhački orkestar Lovran, PO KUD-a Sloga Ravna Gora i domaćini – Glazba Fužine.   

Priredba u Fužinama održat će se na otvorenom – igralištu ispod brane jezera Bajer i na novoj ljetnoj pozornici, a orkestri će zajedničkim muziciranjem na kraju programa obilježiti ulazak Hrvatske u EU, izvodeći »Odu radosti«. Priprema se i prigodna zdravica i vatromet.