Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. rujna 2019.
Smotra orkestara PGŽ

Uz zvuke puhačke glazbe Fužinarci ulaze u Europsku uniju

Glazba Fužine je jedno od prvih civilnih glazbenih društava u Hrvatskoj / Foto: M. JAKOVLJEVIĆ
Glazba Fužine je jedno od prvih civilnih glazbenih društava u Hrvatskoj / Foto: M. JAKOVLJEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 28. lipanj 2013. u 11:08 2013-06-28T11:08:46+02:00

Na sedmoj po redu smotri okupit će se više od 300 glazbenika koji će glazbom obilježiti ulazak u EU, zajednički izvodeći »Odu radosti«

FUŽINE Fužinarci i njihovi gosti će, po već prokušanom običaju (»Ispraćaj Stare godine«), dan ranije obilježiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Naime, u subotu, s početkom koncertnog programa od 17 sati, najboljih će osam puhačkih orkestara iz Primorsko-goranske županije prirediti 7. po redu smotru na kojoj će sudjelovati više od 300 glazbenika.

165. rođendan Fužinarske glazbe

Glazba Fužine osnovana je davne 1848. godine kao jedno od prvih civilnih glazbenih društava u Hrvatskoj. Glazba otad kontinuirano radi, osim neminovnih prekida u vrijeme svjetskih ratova. U 165 godina postojanja orkestar je odigrao značajnu ulogu u očuvanju i razvitku kulturne tradicije u Fužinama.
  

Iako Fužine imaju svega 700 stanovnika, u puhačkom orkestru aktivno svira više od 50 muzičara, a još 30 mladih uči svirati u osnovnoj glazbenoj školi. Dodaju li se nekadašnji članovi i simpatizeri, može se reći da cijelo mjesto živi i podržava svoj orkestar. Zanimljiva je i tradicija da u orkestru sviraju cijele obitelji pa je bilo slučajeva da u Glazbi sviraju djedovi, sinovi i unuci.
  

Glazba ima zapaženu ulogu u turističkoj promociji i turističkim programima kao njihov nezaobilazni dio.

Bit će to jedna od manifestacija kojom se ove godine u Fužinama obilježava visoka glazbena obljetnica – 165 godina postojanja najdugovječnije aktivne kulturne udruge u Fužinama.
  

Na smotri u Fužinama svaki od orkestara pripremio je 20 minutni program pa će druženje s glazbom potrajati sve do večernjih sati. Nastupit će Puhački orkestar Grada Čabra, PO DVD-a Vrbovsko, Glazbeno društvo Spinčići Kastav, Limena glazba Marinići, Gradska glazba Trsat – Rijeka, Puhački orkestar Lovran, PO KUD-a Sloga Ravna Gora i domaćini – Glazba Fužine.
  

Priredba u Fužinama održat će se na otvorenom – igralištu ispod brane jezera Bajer i na novoj ljetnoj pozornici, a orkestri će zajedničkim muziciranjem na kraju programa obilježiti ulazak Hrvatske u EU, izvodeći »Odu radosti«. Priprema se i prigodna zdravica i vatromet.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.