Prvenstvo Hrvatske u šahu

Uspjeh Vrbovščanki: Bronca nastavak trofejnog niza mladih šahistica

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

U 16 dosadašnjih nastupa vrbovščanske učenice osvojile su čak 15 medalja, a ovaj put bile su uvjerene da im zlato ne može izmaknuti. No, pritisak je bio prevelik te su ih Zagrepčanke nadigrale s 3,5 : 1,5 pa su, unatoč medalji, pomalo razočarane



VRBOVSKO S prvenstva Hrvatske u šahu za osnovnoškolske ekipe članice ženske ekipe Vrbovskog vratile su se s osvojenom brončanom medaljom što je svakako uspjeh, ali su cure ipak malo razočarane jer su, nakon što su u prethodne dvije godine osvajale srebrna odličja, vjerovale da ove godine mogu i korak dalje, tim više što su ekipu činile u ovakvim susretima već iskusne Arijana Burić i Jasna Obajdin (8. razred) i Dorotea Žuteg (7. razred), što je u kombinaciji s dvije mlade igračice – Magdalenom Osojnički i Melani Mahnik (peti razred) – nagoviještalo mogućnost uspjeha.


I sve je počelo kako treba. Redale su se pobjede za pobjedom i tako sve do zadnjeg kola, kad je o naslovu prvaka odlučivao direktni susret s ekipom Zagreba.


Nažalost, pritisak je bio prevelik, Zagrepčanke su bile bolje i pobjedom od 3,5 : 1,5 nadigrale su ekipu Vrbovskog koja je tim porazom potonula na čak treće mjesto, iako je tijekom dotadašnjeg dijela prvenstva pobijedila i drugoplasirani sastav.


Popustila koncentracija




Zbog svega toga djevojke su malo razočarane pa tako Arijana Burić i Jasna Obajdin priznaju da im je u tom zadnjem kolu popustila koncentracija: »Žao nam je što nismo uspjele jer nas dvije iduće školske godine krećemo u srednju školu i neće više biti prilike za osvajanje zlatne medalje.


Previše smo imale treme kad smo igrale protiv Zagreba«, rekle su Jasna i Arijana, a Dorotea Žuteg također ističe kako je kraj pokvario puno toga: »Treniramo i igramo zajedno nekoliko godina i na temelju toga smo očekivale borbu za prvo mjesto pa je logično da na kraju nismo zadovoljne samo brončanom medaljom«, rekla je Dorotea, istaknuvši kako će ona iduće godine imati priliku ostvariti taj cilj, ali će sada sve skupa biti puno teže jer neće biti Arijane i Jasne. Umjesto njih »u vatru« će vjerojatno Magdalena Osojnički i Melani Mahnik, učenice petog razreda Područne škole Severin na Kupi.


Kontinuitet niza generacija


Naravno, nikakvog pritiska ni imperativa vezanog uz osvajanje medalje nema, ističe ravnatelj OŠ Ivan Goran Kovačić Vrbovsko Anton Burić, dodajući kako u ovoj školi imaju samo riječi pohvale za sve što su šahistice iz njihove sredine ostvarile u posljednjih 16 godina: »Od 2000. godine redovno nastupamo na završnicama državnog prvenstva osnovnih škola i u tom smo razdoblju samo jednom osvojili četvrto mjesto, a čak 15 puta smo se vratili s medaljom – devet puta zlatnom, četiri puta srebrnom i dva puta brončanom. Riječ je, očigledno, o sjajnom kontinutetu niza generacija za što je, uz igračice, najzaslužniji voditelj Željko Mitrović koji ih izvrsno priprema već gotovo dva desetljeća.


I ova medalja za nas je velik uspjeh koji potvrđuje nadarenost naše djece pa stoga čestitam i šahisticama i njihovom voditelju«, rekao je ravnatelj Burić, a djevojke obećale kako će i iduće godine nastojati ostati u vrhu hrvatskog osnovnoškolskog šaha i u svoje Vrbovsko donijeti medalju.