Danas skijaško-trkačka utrka

Uspio delnički eksperiment s umjetnim snijegom za skijaško trčanje

Marinko Krmpotić

Skupina roditelja i članova "Goranina" snimljena pri izradi snježne podloge / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Skupina roditelja i članova "Goranina" snimljena pri izradi snježne podloge / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

 Danas prva ski utrka na stazi s umjetnim snijegom. Više uopće nije sigurno da će u Gorskom kotaru biti snijega, ali je sigurno da će biti hladnog vremena. A to bi nam trebalo biti dovoljno jer su za umjetni snijeg potrebne niske temperature i snježni topovi, kaže Dragan Naglić



DELNICE Delnički eksperiment s izradom skijaško-trkačke staze od umjetnog snijega uspio je pa će danas u 16 sati na Gradskom stadionu Delnice, napominje Dragan Naglić, predsjednik Skijaškog kluba »Goranin« i začetnik ove ideje, prvi put u povijesti Hrvatske biti održana skijaško-trkačka utrka na stazi napravljenoj snijegom proizvedenim uz pomoć snježnog topa.


Na ideju o uređenju staze na taj način Naglić je došao na temelju svog bogatog iskustva vezanog uz skijaško-trkačke i biatlonske utrke, kao i za ljubitelje zimskih sportova ove godine loših vremenskih prognoza.



Lijepu sanjkašku stazu dalo bi se, po mom mišljenju, napraviti uz stepenice koje od Parka kralja Tomislava vode do Lovačkog doma. Ako bi se gateru gdje su smještene srne i jeleni uzelo desetak metara, moglo bi se tamo napraviti odličnu stazu koja bi se idealno uklapala u ponudu zimskih sportova jer bi se nalazila neposredno uz klizalište i gradski stadion na kojem bi bila napravljena skijaško-trkačka staza. Tako bismo na jednom mjestu imali pravi mali zimski sportski centar koji bi više no nama sportašima korist donio delničkom turizmu, što je još jedan od razloga zbog kojih bi trebalo uložiti novac u snježni top koji bi vrlo brzo vratio uloženo, smatra Naglić.


Samo u veljači




– Već nekoliko godina u Gorskom kotaru snijega više nema kao nekada i obično obilnije padne samo u veljači, kaže Naglić. Takva su previđanja bila i za ovu godinu, a budući da sam posljednjih desetak godina na brojnim europskim biatlonskim i skijaško-trkačkim natjecanjima vidio da se, kad snijega nema, staza pripremi uz pomoć snježnih topova, odlučili smo to pokušati učiniti i ovdje. Budući da jedini snježni top na ovom području ima Sanjkalište »Gina« u Kupjaku obratili smo se vlasnicima i naišli na veliko razumijevanje i želju da nam se pomogne. Posudili su nam top na nekoliko dana i mi smo krenuli u izradu snježnog pokrivača radeći mahom noću, jer su tada temperature najniže. Uz veliku pomoć članova kluba i roditelja naših natjecatelja, radnika GSC-a Delnice i KTD-a »Risnjak-Delnice« te Elektroinstalacije  »Mance« uspjeli smo tijekom nekoliko noći urediti kružnu stazu dužine 600 metara na kojoj će danas biti održano županijsko prvenstvo u sprintu, prva utrka u povijesti hrvatskog skijaškog trčanja na stazi napravljenoj od snijega proizvedenog snježnim topom.



Dragan Naglić, koji u povijest goranskog i hrvatskog sporta ulazi kao trener Dina Butkovića, mladog biatlonca iz Sungera koji je 2013. na juniorskom Svjetskom prvenstvu biatlonaca osvojio srebro, napominje da su priče o prevelikim troškovima zasnježenja na ovaj način netočne.– Jedina jača investicija samo je taj top. Mi smo za stazu dugu 600 metara potrošili 900 kuna za struju i 1.500 kuna za vodu. Klub će to odmah platiti i zadovoljni smo, jer će ova staza trajati možda i do kraja zime. A što bi tek bilo da smo je mogli uređivati i zasnježivati još nekoliko dana više, kaže Naglić posebno zahvaljujući roditeljima šeszdeset i petoro delničkih skijaša-trkača kojih se vrlo visok broj, oko 80 posto, odazvao akcijama izrade snijega.


– Zahvaljujem svima koji su nam pomogli i upućujem molbu svima koji to u budućnosti mogu činiti da nam i oni pomognu. Naime, sve je jasnije da ni u Gorskom kotaru skijaško-trkačke utrke neće biti moguće održavati bez tzv. umjetnog snijega. Za ove naše prostore zimi više uopće nije sigurno hoće li biti snijega, ali je sigurno da će biti hladnog vremena, kaže Naglić. A to bi nam trebalo biti dovoljno jer su niske temperature jedino što je potrebno da bismo uz pomoć snježnih topova napravili snijeg. Naravno, potreban nam je i snježni top do kojeg smo ovog puta došli zahvaljujući razumijevanju Sanjkališta »Gina«, ali bi najbolje rješenje bilo imati vlastiti top.


Kupiti top


Cijene topa kojim smo mi napravili snijeg trenutačno se kreću u rasponu od 15 do 20 tisuća eura i u ovom trenutku to je za nas kao klub prevelik iznos. No, kad bi se u prikupljanje novca uz nas uključili i Grad Delnice, Primorsko-goranska županija, GSC Delnice te županijski i državni skijaško-trkački savezi, vjerujem da bismo mogli naći tu svotu, kupiti top i osigurati da svake sezone sigurno imamo niz utrka i prostor za treniranje, a naravno da bi tako napravljenu stazu mogli koristiti i rekreativci, dakle ljubitelji skijaškog trčanja.


Štoviše, tim bismo topom mogli u Delnicama napraviti i manje sanjkalište jer je to sadržaj kojeg svi traže kad zimi dolaze u Delnice, kaže Dragan Naglić.