Promocija

Udomitelji u skloništu za pse u Liču: Kako je lako spasiti četveronožne stanovnike azila

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Milka Mijanović, voditeljica ličkog Skloništa, došla je na ideju da ideju udomljavanja promiču pojedinci koji su već udomili pse iz ovog skloništa, a na njen poziv bio je dobar odaziv



LIČ U Skloništu za pse u Liču jučer je bilo puno »lajavije« i veselije no obično, a sve zbog zanimljivog načina promoviranja postupka udomljavanja, čina bez kojeg ne može niti jedno sklonište za pse i koji svojom humanošću zaslužuje svaku pohvalu. Milka Mijanović, voditeljica ličkog Skloništa, došla je na ideju da ideju udomljavanja promiču oni koji su je i ostvarili, dakle pojedinci koji su već udomili pse iz ovog skloništa, a na njen poziv odazvao se lijep broj ljudi.


Pohvalna ideja


»Poslali smo sedamdesetak poziva, a mnogima smo usmeno prenijeli o čemu je riječ. Naravno, uz već poznate udomitelje poziv je vrijedio i za sve koji to tek žele postati, a cilj nam je da udomitelji svojim iskustvima pokažu i dokažu kako su dobro učinili sebi i udomljenoj životinji. Zahvalni smo svima koji su do sada pokazali veliko razumijevanje te činom udomljenja spasili život brojnim životinjama, a voljeli bismo da ih bude još više te da svaki pas iz našeg skloništa pronađe nekoga kod koga će živjeti«, govori Milka Mijanović dodajući kako trenutačno ličko sklonište broji sedamdeset i jednog odraslog psa i deset štenaca što je gotovo pa maksimum koji ovo sklonište može primiti.Ideja o ovakvom promoviranju udomljavanja dopala se i jučerašnjim gostima udomiteljima među kojima je bio i Lokvarac Igor Grgurić sa svojom Elom.

»Uzeo sam je iz ovog skloništa pred dvije godine i to nakon što nam je automobil pregazio kujicu Azru. Nedugo potom kontaktirali smo sklonište u Liču, oni su nam preporučili tada dvogodišnju mješanku malamutku Elu koju su nam i doveli i od tada je ona dio naše obitelji. Naravno, presretni smo što smo dobili ovako lijepog i blagog psa i svakome bih preporučio da na ovaj način pomogne životinjama i spasi ih od tužne sudbine«, rekao je Grgurić, a sličnu priču nude i Riječani Marin i Cynthia Toinc koji su u Lič stigli u društvu sinčića Bruna i svog Fida kojeg su udomili pred četiri godine zahvaljujući Cynthiji kojoj je nakon što se iz Perua doselila u Hrvatsku pred četiri godine bilo dosadno dok je čekala supruga da se vrati s mora. »Znala sam da je u Liču sklonište za pse, došla sam pogledati i odmah je bilo jasno da je Fido taj. On je izabrao mene, a ne ja njega i od tog trenutka je dio naše obitelji«, rekla je Cynthia.


 Mirovina uz Lorda


Zadovoljni nisu samo oni koji udomljavanje broje već godinama, već i oni koji su to učinili nedavno kao Riječani Mario i Vilma Kezele koji su svog Lorda udomili pred mjesec i pol dana.




»Nakon što smo otišli u mirovinu veći dio vremena trenutačno provodimo u Zamostu kraj Broda na Kupi gdje imamo manju kuću i gdje uživamo, a Lord nam je odlično društvo. Jako je miran i dobar pas, ne laje i nije agresivan pa ga u selu svi vole, a i nama je užitak, pogotovo suprugu koji prvi put ima psa i s njim često odlazi u prirodu«, kazala nam je Vilma Kezele koja, kao i njen suprug, preporučuju udomljavanje svakome tko voli životinje i želi im pomoći.


Uz druženje i izmjenu iskustava svi sudionici ovog okupljanja mogli su popiti kavu i osvježiti se na prigodnoj maloj zakusci, a ovakvih će susreta, najavljuju iz Skloništa za pse u Liču, biti još i nadaju se da će biti brojem ljudi i udomitelja sve obimniji jer će to značiti i da raste broj udomitelja, odnosno pada broj napuštenih i ostavljenih pasa.