Rast gostiju u prosincu

Udarni prosinac: Adventska priča postala delnička turistička bajka

Marinko Krmpotić

Prosinac 2017. je u poredbi s lanjskim donio 38 posto više dolazaka i čak 46 posto više noćenja, a i cijela godina je u plusu za 20-21 posto. Kako bi nastavili uzlazni trend, u TZG-u najavljuju nove investicije i atrakcije, poput Interpretacijskog centra u Crnom Lugu, uređenja Japlenškog vrha i plaže Pritiske itd.



DELNICE S puno razloga za zadovoljstvo u Turističkoj zajednici Grada Delnica ispratili su 2017. i dočekali ovu 2018. godinu. Naime, kraj godine donio je vrlo dobre rezultate vezane uz broj dolazaka i noćenja gostiju. Konkretno, prosinac 2017., u poredbi s istim mjesecom prethodne godine, donio je 38 posto više dolazaka (816 naprama 589) te čak 46 posto više noćenja (1.754 u 2017. godini naprama 1.197 tijekom 2016.), a i cijela godina je u plusu jer je broj dolazaka veći za 20 posto (9.559 tijekom 2016. naprama 11.505 ostvarenih u 2017. godini), a noćenja za 21 posto, odnosno 2017. ih je ostvareno 24.749, a prethodne 20.344. Naravno, ovi rezultati raduju, govori direktor TZG-a Delnice Petar Hrg.


– Rast broja noćenja i dolazaka gostiju u prosincu svakako je pokazatelj kako se programski dio Delničke adventske bajke napokon manifestirao na te pokazatelje, a ukupan rast također je posljedica jačanja zanimanja za turističku ponudu i sadržaje na području Grada Delnica. To nam mora biti signal da nastavimo s ulaganjima u sadržaje, turističku infrastrukturu i promidžbu. U skladu s tim, bitan nam je projekt uređenja biciklističkih i planinarskih staza na području Grada, kojim ćemo spojiti Delnički trolist, a to znači NP »Risnjak«, Petehovac i Kupsku dolinu. Pola sredstava za realizaciju dala nam je Hrvatska Turistička zajednica, a zavšni dio projekta ide u proljeće kad će biti postavljena turistička signalizacija.



Delnice i Gorski kotar posebno se u budućnosti mogu razviti na području cikloturizma pa stoga Grad i TZG Delnice tom segmentu posvećuju znatnu pažnju, ističe gradonačelnik Ivica Knežević.– Šezdeset tisuća kuna uložili smo u izradu elektroničke aplikacije Bike and Hike kojom smo obradili biciklističke staze na području Grada Delnica. Ta se aplikacija može besplatno preuzeti, uz nju imat ćemo na proljeće i papirnatu kartu tih staza koje će biti označene i na terenu prigodnom signalizacijom pa ćemo na taj način imati, kao rijetko tko u Hrvatskoj, pokriveno sve kad je riječ o biciklističkim stazama. Tome treba dodati i projekt postavljanja 10 punioca za e-bicikle – po dvije u Brodu na Kupi i Crnom Lugu te šest na području Grada Delnica – najavljuje Knežević.


SRZ Japlenški vrh




U tijeku godine krenut ćemo i s prvom fazom uređenje Interpretacijskog centra u Crnom Lugu, vjerujem da ćemo krenuti i u uređenje plaže Pritiske, kao i nekih dijelova izletišta Potok, a potaknut ćemo i izradu glavnog projekta uređenja Sportsko-rekreativne zone Japlenški vrh, gdje je u planu uređenje šetnica, sanjkališta, vidikovca, trim staze te alpine coastera. Uz to, trudit ćemo se, naravno, nadalje razvijati turističke manifestacije koje, uočljivo je to u posljednje vrijeme, privlače lijep broj izletnika i gostiju u Delnice.


Smatram da tu potencijala imamo, kako za stvaranje novih manifestacija, tako i za nadogradnju postojećih jer, recimo, Delnička adventska bajka za sada se odvija u subotu i nedjelju i moglo bi ju se produžiti i oplemeniti dodatnim sadržajima – rekao je Hrg, dodavši kako je suradnja TZG-a i Grada Delnice vrlo dobra i na temelju nje ostvaruju se i sve uspješnije kandidature za sredstva van okvira gradskog proračuna. Potvrđuje to i delnički gradonačelnik Ivica Knežević kojeg raduje ostvaren rast u broju noćenja i dolazaka gostiju.



Petar Hrg posebno ističe kako se trend pojačanog dolaska gostiju iz prosinca prošle godine nastavlja i u siječnju ove. – Nakon jako dobro posjećenih vikenda Delničke adventske bajke, sada su pred nama četiri vikenda atraktivnog malonogmetnog turnira »Tin Grgurić« te dvije zimske biciklisitčke utrke – Snow MTB i Snow Run. To znači da smo od zadnjeg tjedna studenog pa do prvog tjedna veljače gostima svaki vikend ponudili priredbe koje privlače specifičnu publiku koja se odazvala jako dobro pa su spomenute priredbe vrlo uspješne – zaključio je Hrg.



Dva hostela


– Sve postojeće projekte i manifestacije treba unapređivati i poboljšavati te ih u još većoj mjeri prezentirati javnosti kako bi privukli što više ljudi. Naravno da mi kao Gradska uprava težimo traženju sredstava i ulaganju u turističku infrastrukuru pa ove godine počinjemo s uređenjem Interpretacijskog centra u Crnom Lugu. Riječ je o ulaganjima od 761.000 kune, pri čemu smo od Ministarstva turizma dobili 270.000 kuna.


Naš Interpretacijski centar temelji se na priči o prošlosti, tradiciji, gospodarstvu i kulturi i, uz NP »Risnjak« koji sličan centar predviđa za područje flore i faune, bit će kvalitetno predstavljeno sve vezano uz Cni Lug. Uz to, za taj IC uredit ćemo jedan stari objekt, dati mu novi život te svakako stvaranjem mogućnosti za hostelski smještaj podići mogućnosti turističkog smještaja na tom području. Nadalje, staru škola u Turkima preuredit ćemo u hostelsko-turistički objekt sa sportsko-rekreacijskim sadržajima.


Za to smo u proračunu predvidjeli 3 milijuna kuna za koje ćemo aplicirati na natječajima gdje to bude bilo moguće, čime želimo pripomoći razvoju turizma na gornjem dijelu toka rijeke Kupe, a zaživi li projekt kako bi trebao, tu bi moglo biti i zaposleno nekoliko ljudi – najavio je Knežević.