Moravički entuzijasti

Učlanjenje snježnim usponom na Rudač

Marinko Krmpotić

Dio moravičkih planinara koji su sudjelovali u obnovi PD-a »Rudač« / Foto: M. VUKELIĆ

Dio moravičkih planinara koji su sudjelovali u obnovi PD-a »Rudač« / Foto: M. VUKELIĆ

Planinarsko društvo već broji 50-ak članova, a na prvoj skupštini dogovoreno je da će se okupljanja održavati jednom mjesečno. Cilj će na početku biti uspon na vrhove ovog područja i Primorsko-goranske županije



MORAVICE » Skupina moravičkih entuzijasta koja je odlučila obnoviti rad tamošnjeg Planinarskog društva »Rudač« napravila je dobar posao. Pozivu na oživljavanje aktivnosti usponom na vrh Rudač, po kojem društvo i nosi ime, odazvalo se, usprkos zaista lošim vremenskim uvjetima koji su zahtijevali dodatni trud pri boravku u prirodi, pedesetak ljubitelja planina. Iako Rudač nije osvojen zbog velike količine snijega, grupa planinara uspjela se probiti do puta koji su članovi, predvođeni prof. Miroslavom Grgurom, uredili prethodnih dana.


   Ohrabreni uspješnim prvim okupljanjem, članovi Društva održali su i godišnju skupštinu na kojoj se razgovaralo o daljnjim akcijama, izletima i aktivnostima. Dogovoreno je da će se okupljanja održavati jednom mjesečno, a cilj će, na početku, biti uspon na vrhove ovog područja i Primorsko-goranske županije.


  


Učlanjenje internetom




Pokrenuto je i pitanje izrade službenoga grba i zastave kako bi Društvo dobilo odgovarajući vizualni identitet, a pažnje je vrijedna i činjenica da je druženje poslužilo Moravičanima i za učlanjenje pa PD »Rudač« sada broji više od 50 članova svih generacija. Taj broj će, vjeruju u »Rudaču«, i dalje rasti, djelomično i stoga što je učlanjenje moguće i internetom na e-mail adresu [email protected].


   Pohod na Rudač bio je obilježen i uspješnim završnim druženjem uz planinarski grah za čiju pripremu su se pobrinuli Vladimirka i Radivoj Hajdin, a zadovoljstvo ostvarenim ističe i Dragan Carević, dopredsjednik PD-a »Rudač«: »S obzirom na vremenske prilike, odaziv, kao i uspon, smatram fantastičnim. Bez obzira na zaista visoke naslage snijega, važno je bilo pokrenuti se i pokazati da se može ako se hoće, a upravo to smo i dokazali, što je na početku i najvažnije« – rekao je Carević.


  


Mogućnost izbora


Predsjednik PD-a »Rudač« Milan Vukelić, prof., također prvi korak u obnovi rada PD-a smatra uspješnim: »Izuzetno mi je drago da smo uz pomoć naših volontera, članova i simpatizera uspjeli organizirati ovaj pohod na vrh po kojemu naše društvo nosi ime te tako i praktično ponovno pokrenuti društvo. Želja nam je dati stanovnicima našega mjesta još jednu mogućnost koju mogu izabrati kako bi upotpunili svoje slobodno vrijeme. Također, suradnja s drugim susjednim planinarskim društvima, kao i TZ-om i Gradom, zasigurno će pripomoći u realizaciji nekih budućih projekata, kao što su uređenje planinarskih staza, prenoćišta i slično. Smatram da smo uspješnom obnovom rada PD-a »Rudač« pokazali da stanovnici našega mjesta imaju dovoljno entuzijazma, volje i znanja pokrenuti još jedan u nizu hvalevrijednih projekata. Ujedno, moram istaknuti pomoć Grada Vrbovskog, posebice gospodina Borivoja Dokmanovića koji nam je pripomogao da ovo prvo okupljanje začinimo izvrsnim planinarskim grahom koji smo dijelili besplatno svima koji su nam se tijekom nedjelje priključili«, rekao je Vukelić.