Borba s potkornjakom

U tijeku velika sječa: Čabarski šumski predjeli pretvoreni u golet

Željko Malnar

Foto Ž. Malnar

Foto Ž. Malnar



MAKOV HRIB Bespoštedna borba s nametnikom smrekovim potkornjakom u čabarskom kraju ne posustaje, a buka strojeva i motornih pila odjekuje na sve strane. Osim domicilnih šumskih radnika u pomoć Čabranima stigle su i ekipe izvana, a o opsegu posla već sada svjedoče povelike gomile trupaca na stovarištima uz glavne prometnice i na pomoćnim deponijima, ali i zavidan broj teških i natovarenih kamiona s oblovinom koji izlaze svakodnevno iz šuma i odlaze u pilane. Dio oblovine odlazi u susjedne sredine u Hrvatskoj i Sloveniji, a nerijetko su odredišta kamiona i u Austriji i Italiji.


Nekada prelijepe zelene površine pokrivene bogatom šumom polako nestaju, sve je više goleti, a klima se mijenja jer više nema prirodne zaštite protiv vjetra. Nakon što su šumski radnici okončali posao na sječi šuma kojima gospodare Hrvatske šume, krenuli su na posao u privatne šume.

Cilj je na vrijeme i što kvalitetnije suzbili najezdu nametnika koji je već nanio nemjerljive štete ovim šumama. Činjenica je da ima podosta slučajeva nesređenih imovinsko-pravnih odnosa vezanih uz privatne šume, mnogi su vlasnici u inozemstvu ili su umrli te nije bilo mogućnosti da sami uklone zaražena stabla. Slijedom zakonskih propisa ovaj posao povjeren je djelatnicima Hrvatskih šuma koji su se koristeći lijepo vrijeme svojski primili posla, a rezultat njihova rada sve je vidljiviji.


Posebice se to vidi u predjelu Makovog Hriba gdje je nekada bogata šuma uz prometnice nerijetko činila hladovinu i bila je ugodna vožnja, a sada je sve to golet. Prolazak tim terenom pruža doista stravičnu sliku – zaraženih stabala ima na sve strane, kao i granja porušenih stabala, a nekada uređene i očišćene šumske površine nakon sječa postale su prošlost.