Milenijska fotografija

U čast Jakovu Faku snimljen Strikomanov “Biatlonac u Mrkoplju”

Karolina Krikšić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Snimanje je uspjelo unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama zbog kojih je dan ranije iscrtanog biatlonca jučer ujutro trebalo tražiti ispod deset centimetara novonapadalog snijega



MRKOPALJ Biatlonac u Mrkoplju – naziv je 604. milenijske fotografije Šime Strikomana što ju je ovaj filmski i televizijski snimatelj te fotograf snimio jučer u Mrkoplju, podno Čelimbaše.


Snimanjem Strikomanove milenijske fotografije zaključen je događajima izuzetno bogat vikend, ali i poslane jasne poruke. Naime, sam povod ovom snimanju osvajanje je srebrne olimpijske medalje Mrkopaljca Jakova Faka koji se natječe pod slovenskom zastavom, a budući da je jučer održan i 40. Maraton mira (u spomen na 26 smrznutih partizana 1944. godine na Matić poljani) više od 200 sudionika – Mrkopaljaca i gostiju – dalo je podršku svim goranskim skijašima-trkačima, biatloncima i alpskim skijašima (pogotovo na ZOI-ju ozljeđenoj Sungerčanki Leoni Popović) da ustraju u svojim sportskim nastojanjima.


– U Mrkopalj sam još prije tri godine došao na poziv tadašnjeg direktora komunalnog poduzeća Ivana Butkovića kako bismo se dogovorili za milenijsku fotografiju. Nismo je tad realizirali, a nedavni uspjeh Mrkopaljca Faka u Pjongčangu bio je povod da aktualiziramo tu ideju. Zahvaljujem načelniku Josipu Brozoviću, direktorici TZO-a Mrkopalj Goranki Tuhtan i Komunalnom poduzeću »Mrzle Drage« na susretljivosti i kooperativnosti jer smo u vrlo kratkom vremenu uspjeli realizirati ovu 604. milenijsku fotografiju – rekao je jučer Strikoman zadovoljan što je snimanje uspjelo unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama pa je dan ranije iscrtanog biatlonca jučer ujutro trebalo tražiti ispod 10 centimetara napadalog snijega. Iako je snijeg padao i u dogovoreno vrijeme fotografiranja, snimanju su se odazvali brojni Mrkopaljaci, skijaši-trkači koji su se natjecali na Maratonu mira, ali i rekreativci što su skijali na Čelimbaši te su na trenutak ostavili skije i u pancericama došli na fotografiranje.




Svoju podršku Mrkoplju kao biatlonskom i nordijskom centru fotografiranjem su dali i župan Zlatko Komadina, dožupan Petar Mamula te bivši načelnik Ivica Padavić, a dakako, u stvaranju Biatlonca u Mrkoplju sudjelovao je i aktualni načelnik Josip Brozović.