Obiteljski dan na Lujzijani

U Lujzinskoj bajci za svakoga je bilo ponešto

Marinko Krmpotić

Prije dva stoljeća Lujzinska cesta bila je zaslužna za pojačano naseljavanje Gorskog kotara, a danas bi mogla pripomoći turističkom razvoju ovog dijela Hrvatske



Prvo izdanje »Lujzinske bajke« nudilo je tijekom cijelog dana pregršt sadržaja pa se zaista moglo naći za svakog ponešto. Već u devet sati mir Park šume Golubinjak počeli su »narušavati« izlagači prigodnog Lujzinskog sajma, ponajviše goranski poduzetnici i obrtnici koji su ovo druženje željeli iskoristiti za ponudu i prodaju svojih proizvoda. Uskoro su im se pridružili i ljubitelji pasa, sudionici V. Lujzinske smotre i revije lovačkih pasa čiji su se plemeniti ljubimci idealno uklopili u živost koja je vladala u Golubinjaku. 


Najatraktivniji dio zbivanja odvijao se u poslijepodnevnim satima kada su posjetitelji mogli uživati u raznim pastirskim igrama i običajima, vilama, vilenjacima i ostalim likovima iz bajki, a oni koji su nešto željeli i naučiti mogli su to u nekoliko zanimljivih radionica (Sve što znam o risu, Glagoljska radionica, Izradi svoju spomenu…). Dojam su upotpunili kostimirani glumci i prekrasni lipicaneri čiji je ples privukao pažnju mnogih. Druženje u Golubinjaku kraju je privedeno glazbom, točnije koncertom Alena Polića, Katje Budimčić i Linde Gizdulić. 


No, zanimljivi sadržaji nisu se odvijali samo u Golubinjaku. Tako su u Lokvama učenici i nastavnici OŠ Rudolfa Strohala dočekali predstavnike nekoliko škola smještenih uz Lujzijanu, a vrlo svečano bilo je i kod uglednog lokvarskog obrtnika Vida Arbanasa koji je otvorio »Kuću prirode Kotač«, lijepo uređen i vrlo funkcionalan prostor koji će stalno služiti kao kušaonica njegovih izvrsnih likera napravljenih od ljekovitog goranskog bilja te stalni izložbeni prostor vezan uz Lujzijanu. Objekt je  otvorio državni tajnik Herman Sušnik, a svečni čin upotpunjen je predstavljanjem izložbe »Tekuća arheološka istraživanja u Hrvatskoj.« 




Uz ove »a la Lujzijana« sadržaje se u Lokvama moglo uživati i u vožnji kočijom i vlakićem ili Ćaćinom splavi, gađanju lukom i strijelom, jahanju, vožnji biciklom te obilasku pećine Bukovac. Sve u svemu Lokve su jučer zaista djelovale kao pažnje vrijedno turističko odredište.