Tradicija

U Lokvama se u subotu otvara novo izdanje Goranske kiparske radionice

Marinko Krmpotić

Foto:

Foto:

Sudionici 39. saziva su čuveni umjetnik Zvonimir Kamenar iz Rijeke, koji je, uz pokojnog Grgu Marijanovića, bio sudionik prvog saziva GKR-a, te akademska kiparica Marina Bauer iz Zagreba



LOKVE  Sutra u 12 sati na već poznatoj lokaciji starog motela uz Lokvarsko jezero svečano će biti otvoren 39. saziv Goranske kiparske radionice, manifestacije koja gotovo četiri puna desetljeća Gorskom kotaru donosi skulpture visoke umjetničke vrijednosti koje, postavljene u prirodno okružje Lokava i ostalih goranskih sredina, obogaćuju ionako lijepe goranske krajolike. Sudionici 39. saziva su čuveni hrvatski umjetnik Zvonimir Kamenar iz Rijeke te akademska kiparica Marina Bauer iz Zagreba. Već po tradiciji, umjetnici su, uz članove Udruge Goranske kiparske radionice, priredili druženje nazvano Na kavi s načenikom, a tom ih je prilikom primio i pozdravio načelnik Općine Lokve Toni Štimac te direktorica TZO Lokve Đurđa Malnar.


Posebnu pažnju privlači sudjelovanje Zvonimira Kamenara, čovjeka koji je pred 39 godina bio, uz pokojnog Grgu Marijanovića, sudionik prvog saziva GKR, a poziv na još jedno sudjelovanje u radu ove međunarodno priznate institucije rezultat je i činjenice da će zbog zuba vremena njegova tada postavljena skulptura »Žaga« ove godine biti zamijenjena novom nazvanom »Ah, ljubav!«. Govoreći o tome, Kamenar je, u svom prepoznatljivom duhovitom stilu, rekao da nije nikava tragedija što će »Žagu« zamijeniti nova skulptura.



U ime TZO-a Lokve nazočne je pozdravila direktorica Đurđa Malnar, istaknuvši da skulpture postavljene u brojnim dijelovima Lokava itekako obogaćuju ponudu turistima zanimljivih sadržaja, što je postalo i temelj turističke priredbe »Noć skulptura«. Ta će priredba, najavio je načelnik Štimac, ove godine biti obogaćena atraktivnim oproštajem od »Žage«, prve u svim sazivima GKR izrađene skulpture: »Želja nam je da ostatke te skulpture postavimo na splav, pustimo ga na Lokvarsko jezero te je, po uzoru na vikinške pogrebe, zapalimo – najavio je Štimac.





Prirodni ciklus


– Takav je život. Nestanak i smrt samo su dio prirodnog ciklusa kojeg treba poštivati. Gdje ćemo postaviti novu skulpturu – da li možda tamo gdje je sada još uvijek »Žaga« – još ne znam, ali znam da sam je nazvao »Ah, ljubav!« jer nam ljubavi treba puno u ovo doba animoziteta, sukoba i mržnji – rekao je Kamenar, a njegova mlađa kolegica Marina Bauer napomenula je da će se predstaviti skulpturom »Stope – tragovi životinja« koja će biti postavljena u delničkom izletištu Potok.


– Sretna sam što prvi put sudjelujem u Goranskoj kiparskoj radionici čiji rad cijenim i stoga što se skulpture nas koji ih izrađujemo predstavljaju i kroz različite manifestacije kao što je Noć skulptura. Smatram da bi bilo nužno da se sve što se u GKR-u radi u što većoj mjeri predstavi i Europi, a budući da sam članica međunarodne udruge Sculpture Network, mogu pomoći da se saznanja o bogatoj tradiciji i fundusu do sada izrađenih skulptura proširi i izvan granica Hrvatske – najavila je Bauer, što je kao ideju pozdravio Kamenar, naglasivši da je to pravi put te da je to moguće jer se ljudi koji vode GKR  rukovode ljubavlju prema umjetnosti.



Skulpture Goranske kiparske radionice smještene su na području cijelog Gorskog kotara. Ove će godine svoj fundus GKR skulptura najviše ojačati – Delnice. Naime, kako je istaknuo Milivoj Diklić, uz skulpturu ogromne medvjeđe stope koja će biti postavljena na Potoku, tijekom ove godine će ispred upravne zgrade delničke podružnice Hrvatskih šuma biti postavljena i skulptura »Kompas« koju je Alen Korkut izrađivao u jednom od prethodnih saziva.



Uskoro monografija


Među njima je svakako i predsjednik GKR-a Milutin Burić, čovjek bez kojeg bi manifestacija okupljanja značajnih hrvatskih skulptora bila znatno siromašnija. U dosadašnjih 39 godina u GKR je, istaknuo je Burić, sudjelovalo 95 sudionika, odnosno 80 autora (neki su po nekoliko puta bili sudionici saziva), a izradili su 107 projekata iz kojih je nastalo 100 skulptura.


– Nažalost, budući da su svi radili u drvu, neke skulpture, točnije njih 25, uništio je protok vremena – rekao je Burić, a načelnik Lokava Toni Štimac je, uz pozdrave nazočnima, iskazao vjeru da će iduće godine za 40. godišnjicu rada Goranske kiparske radionice biti objavljena i monografija koja je, kad je riječ o potrebnom materijalu, gotova u potpunosti.