Pozvali se na zastaru

U Lokvama se nekima briše dug: Općina primorana otpisati 46.000 kuna

Marinko Krmpotić

U ovim trenucima krize ovaj čin nije naišao na odobravanje članova Općinskog vijeća Lokava pa je tako predsjednica Vijeća tražila da se točno ustanovi tko je kriv za nenaplatu uzrokovanu zastarom



LOKVE  Zbog zastare Općina Lokve ove će godine morati otpisati nešto više od 46.000 kuna dospjelih potraživanja vezanih uz komunalnu naknadu (41. 823 kuna) i grobne naknade (4. 995 kuna). Naravno, u ovim trenucima krize kad je za općinski proračun svaka kuna bitna, ovaj čin na koji je Općina Lokve primorana jer su se dužnici uspješno pozvali na zastaru dužu od tri godine nije naišao na odobravanje članova Općinskog vijeća Lokava pa je tako predsjednica Vijeća Gordana Božić (HNS) tražila da se točno ustanovi tko je kriv za nenaplatu uzrokovanu zastarom.


»Samo zato što uporno nisu plaćali i dočekali rok od tri godine, pojedincima će sada biti izbrisan dug. Znači li to da smo svi mi ostali koji smo redovno plaćali svoje obveze budale? Želim u pisanom obliku sve podatke o tome kad su napravljeni ti dugovi koje sada silom zakona moramo otpisati, a želim znati i tko to nije radio svoj posao i nije brinuo o naplati koja je zakonska obveza«, bila je oštra predsjednica Vijeća, a pridružio joj se i Nevio Mihelčić (HSLS) koji je također želio znati postoji li osoba koja je odgovorna za taj propust te kako se moglo dogoditi da se komunalna i grobna naknada od strane nekih pojedinaca ne plaća bez reakcije više od tri godine. 


Slijedi popis svih dužnika


Problem nije novijeg datuma, odgovorio im je načelnik Toni Štimac (SDP) naglasivši kako je ta zastara naslijeđena, a naplata u mandatu ove vlasti teče po svim zakonskim odredbama i rokovima. Sanja Beljan (HDZ) koja u općinskim tijelima aktivno djeluje od 2004. godine podsjetila je kako su svi dosadašnji načelnici nastojali riješiti taj problem, ali je uvijek bilo onih pojedinaca koji su se oglušivali o obveze. To nam se više ne smije događati, zaključila je Božić, a kako će se dalje ova dužnička lokvarska priča razvijati, možda će biti jasnije kada uslijedi popis svih dosadašnjih dužnika.





Vijećnici su prihvatili i prijedlog Odbora za dodjelu priznanja pa je tako jasno da će sredinom kolovoza pri proslavi Dana općine i Župe Lokve nagrade za životno djelo dobiti Rudolf Komadina za doprinos radu saveza antifašista i proučavanje lokvarske povijesti i Božidar Pleše za doprinos radu Goranske kiparske radionice i ukupni doprinos razvoju Lokava. Godišnje nagrade dobit će Majda Tomljanović za literarno stvaralaštvo te zagrebačka tvrtka Paktmedia i Zdravko Madžarević za turističko promoviranje Općine Lokve, a zahvalnice će dobiti Saša Kolozeti i Renato Čop za doprinos radu NK »Risnjak«, Anton Rupe za rad u likovnoj kulturi te ekoproizvođači Agro Tim, OPG Božanić i OPG Žigo.



Uz raspravu o (ne)potrebnom otpisu duga za koju je dio vijećnika krivca vidio u bivšem načelniku Antonu Mihelčiću i njegovoj neodlučnosti naplate, najzanimljivija točka 15. sjednice Općinskog vijeća Lokava bila je vezana uz prijedlog Odluke o utvrđivanju mjerila za sudjelovanje roditelja u cijeni troškova boravka djece u grupi predškolskog odgoja koja djeluje pri OŠ Rudolfa Strohala. Naime, lokvarski roditelji do sada su plaćali samo 80 kuna namijenjenih marendi, ali budući da troškovi rastu, a prostor tzv. vrtića zahtijeva i obnovu, predloženo je da se participacija roditelja podigne za 170 kuna pa će tako sada oni koji koriste usluge boravka njihove djece u predškolskoj grupi plaćati 250 kuna, oni koji imaju dvoje djece 400 kuna, a oni koji imaju socijalnih problema samo 100 kuna. 


Veći teret za roditelje


Sav će taj novac, naglasio je načelnik Toni Štimac, biti uložen u obnovu prostora za djecu predškolskog uzrasta, a uz to će i Općina Lokve u svom proračunu osigurati 10.000 kuna u tu svrhu. Vijećnici su prijedlog prihvatili nakon kraće rasprave u okviru koje je Anton Mihelčić (HDZ) primijetio kako je možda nekome i tih 250 kuna puno, a Anđelo Žagar (Stranka umirovljenika) odgovorio mu je kako možda do povećanja ne bi dolazilo da je on kao načelnik naplaćivao komunalnu naknadu iz prethodne točke. Vijećnici su prhvatili i prijedlog Odluke o uvjetima i mjerilima za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija, potvrđeno je da Općina Lokve i dalje ostaje član LAG-a (Lokalne akcijske grupe Gorski kotar), koncesija za obavljanje poslova crpljenja, odvoza i zbrinjavanja fekalija povjerena je delničkom obrtu »Juranić«, a prihvaćeno je i sudjelovanje Općine Lokve u projektu e-Županija.