Radovi u toku

U Delnicama grade najveću halu za preponsko jahanje u ovom dijelu Europe, ali i tvrde: ‘Nije lako naći radnike’

Marinko Krmpotić

snimio Marinko Krmpotić

snimio Marinko Krmpotić

"Riječ je o za hrvatske prilike vrlo zahtjevnoj montaži koja kod nas nema tradicije takvog načina gradnje pa onda nedostaje i stručnjaka za to. No, mi smo se potrudili i odradili jako dobar posao dokazavši da Stenavert može realizirati i jedan ovako zahtjevan i složen posao..."



DELNICE – Sve uglednije goransko poduzeće Stenavert ovog ljeta bilježi još jedan uspjeh koji je zapažen daleko izvan goranskih pa i hrvatskih okvira. Naime, radnici i stručnjaci Stenaverta ovih dana kraju privode najkompliciraniju fazu izgradnje velike hale za preponsko jahanje te jahališta i štala za pedeset konja koje će se nalaziti u tom objektu čije su dimenzije pedeset metara širine, sto metara dužine te 11 metara visine. Riječ je o vrlo zanimljivoj investiciji koju u naselju Čehi nedaleko od Zagreba realizira privatni ulagač Goran Golubiček i konjički klub Evago.


– Krajnji je cilj izgradnjom te ogromne hale za preponsko jahanje napraviti vodeće središte za preponsko jahanje u ovom dijelu Europe. Ta je želja i procjena realna jer je prvi objekt ovakve vrste tek u Beču, što pak znači da će put Zagreba, odnosno naselja Čehi, itekako rado kretati ljubitelji preponskog jahanja iz svih susjednih ex-Yu zemalja pa i Mađarske te Hrvatskoj bližih dijelova Italije. Ulagači vjeruju da će ovaj objekt u kojem će biti uređeno i gledalište, dva kafića i prostor za suce, privući veliku pažnju za treninge i natjecanja te vratiti ulaganje od 20 milijuna kuna tijekom nekoliko godina, a Stenavert je ponosan što je kao izvođač radova dio ovog projekta koji po svojim karakteristikama gradnje predstavlja značajan projekt u hrvatskim okvirima – ističe direktor Ratko Ivošević.


Drvena konstrukcija


– Ono što je potpuno novo je to da se ovako velik objekt zasniva na drvenoj, a ne kako je to za halu ovih dimenzija tipično, betonskoj ili željeznoj konstrukciji. Mi smo u projekt ušli zahvaljujući našoj 25 godina dugoj suradnji s austrijskim poduzećem Hasslacher. Investitor je s nama stupio u kontakt u ožujku i nakon toga smo se oko mjesec dana upoznavali s projektom i željama ulagača kako bismo mogli ponuditi kvalitetno rješenje. Potom je uslijedila tehnička priprema nacrta te njegova razrada u suradnji s projektnim i statičarskim biroom. Elemente konstrukcije izradio je Haslacher, a zahvaljujući detaljnoj, sveobuhvatnoj i kvalitetnoj pripremi i odličnim radnicima na terenu, mi smo sve skupa realizirali u okviru dogovorenog roka i uz poštivanje svih elemenata tražene kvalitete – kaže Ivošević.





– Realizacijom ovog posla potvrđujemo da znamo i možemo, a mogli bismo još i više da ima – radnika. Posla je toliko da neke koji nas traže moramo odbijati jer jednostavno na tržištu nema dovoljno kvalitetnih radnika za ovakvu vrstu poslova. To znamo već nekoliko godina pa sve više radnike tražimo u Bosni i Hercegovini iz koje dolazi većina naših radnika kojima smo se pobrinuli i za smještaj. Činit ćemo to i dalje, ali je na jedan način žalosno da kvalitetni građevinski radnici iz Hrvatske odlaze prema Europi, a mi moramo tražiti dobre radnike u susjedstvu pa i dalje – kaže Ivošević.



Nije to bilo nimalo lako ni jednostavno, o čemu svjedoče i čisto tehnički podaci jer je nakon klasičnih građevinskih radova trebalo uz pomoć dviju dizalica postaviti i spojiti petnaest velikih nosača.


Konjska mokraća


– Riječ je o za hrvatske prilike vrlo zahtjevnoj montaži koja kod nas nema tradicije takvog načina gradnje pa onda nedostaje i stručnjaka za to. No, mi smo se potrudili i odradili jako dobar posao dokazavši da Stenavert može realizirati i jedan ovako zahtjevan i složen posao, a dokazali smo da je moguće ovakve objekte graditi kroz drvene konstrukcije koje su s financijske strane puno povoljnije od betonskih ili željeznih – rekao je Ivošević, istaknuvši da je ovo najveći projekt i objekt kojeg su sagradili, ujedno i najveći objekt u Hrvatskoj kad je riječ o tzv. trozglobnim okvirima.



Postavljanje ogromne sto metara duge krovne konstrukcije hale najzahtjevniji je dio posla, ali sam proces gradnje trajat će još dva do tri mjeseca. Tako su radnici Stenaverta predvođeni Slobodanom Stevićem sad u fazi montiranja konjušnica oko jahališta, što će također trajati oko osam dana, potom slijede krovopokrivački i limarski radovi na 4.500 m2 krovne površine pa pregrade između jahališta i konjušnice. Sve skupa trebalo bi biti gotovo najkasnije tijekom listopada.



Već i sam pogled na drvenu konstrukciju potvrđuje da je riječ o impozantnim elementima koji su 20 metara dugi s presjekom grede od dva metra. Podizani su s dvjema dizalicama kako bi se povezali, a samo spajanje tih petnaest ogromnih nosača realizirano je kroz osam dana i rad osmero ljudi. Svakako je zanimljivo da se u drvenu konstrukciju – moralo ići. Naime, pedesetak jahaćih konja koji će biti smješteni u ovoj hali dnevno »isporučuje« popriličnu količinu konjske mokraće koja, ukoliko je objekt građen od željeza ili betona, stvara neugodne i štetne plinove koji nagrizaju takve konstrukcije! Zato se moralo ići na drvenu konstrukciju.