Rezultati

Turista u Mrkoplju ove godine čak 20 posto više

Marinko Krmpotić

U prvih osam mjeseci ostvareno je 1.698 dolazaka i 6.880 noćenja, čemu su pridonijeli novi iznajmljivači, ali i širenje ponude sadržaja



MRKOPALJ Među goranske sredine koje nakon prvih osam mjeseci mogu biti vrlo zadovoljne turističkim rezultatima, odnosno brojem noćenja i dolazaka, svakako treba ubrojiti i Mrkopalj. U prvih osam mjeseci na području Mrkoplja ostvareno je ukupno 1.698 dolazaka gostiju, što je za vrlo lijepih 20,67 posto više no u istom razdoblju prošle godine, a posebno raduje da je za 25,51 posto porastao broj dolazaka stranih gostiju, dok je domaćih više za 18,43 posto. Rastu i noćenja kojih je u prvih osam mjeseci bilo 6.880, što je 12,69 posto više u odnosu na prošlogodišnjih 6.105, a i u ovoj je kategorji uočljiv rast broja noćenja stranih gostiju koji su ostvarili 29,84 posto više noćenja, dok su domaći također zabilježili plus od 2,67 posto.



Rastu broja dolazaka i zanimanja za Mrkopalj svakako pripomažu i ove godine pokrenute manifestacije i širenje ponude. Primjerice, Zelena tržnica koja se petkom održava pred Domom kulture ili u njemu, već ima svoje stalne posjetitelje, a dobre je rezultate ostvario i Art fest koji je tijekom srpnja svakog petka različitom ponudom zbivanja vezanih uz umjetnost privlačio određen broj ljudi.



(Ne)prijavljivanje




– Naravno, ovakvi rezultati razlog su za zadovoljstvo – ističe direktorica TZO-a Mrkopalj Goranka Tuhtan, koja razloge porasta vidi u rastu broja iznajmljivača, ali i širenju ponude sadržaja koji mogu privući turiste. – Imamo desetak iznajmljivača više no prošle godine, odnosno oko 25 ležajeva više, što je svakako pripomoglo pri rastu spomenutih brojki. Trenutačno raspolažemo s 55 objekata u kojima 53 iznajmljivača omogućavaju noćenje u ukupno 307 stalnih i 76 pomoćnih ležajeva. Svakako treba reći i to da su ovi rezultati mogli biti i bolji da svi prijavljuju goste, njihove dolaske i noćenja. Tu još, jasno je, postoji mogućnost napretka – smatra direktorica Tuhtan koja na upit o daljnjim mogućnostima razvoja i iskoracima kaže:


U očekivanju Jastreba


– Analiza noćenja i broja dolazaka pokazuje kako najviše donose hosteli i pansionski smještaj pa bi tu dalje dalje trebalo ulagati i motivirati ljude, a općenito nam temeljni cilj treba biti popuniti prazne kuće i turistički ih valorizirati jer je očigledno kako na području Mrkoplja turizam može biti dobar izvor prihoda sa strane. Tendencija rasta postoji i kad je riječ o bavljenju turizmom, i kad je riječ o interesu gostiju.


Naravno, treba raditi na tome da se sve to razvija i unapređuje, da u što većoj mjeri kroz različite aktivnosti privlačimo goste te da istodobno raste broj smještajnih kapaciteta i njihova kvaliteta, od soba za iznajmljivanje do apartmana, pansionskog i hostelskog smještaja. Svakako bi nam jako puno značilo otvaranje Hotela »Jastreb« u Begovom Razdolju. Taj je objekt još uvijek u fazi obnove i njegovi vlasnici, koliko je meni poznato, čekaju mogućnost natječaja za EU sredstva kako bi realizirali projekt hotela s četiri zvjezdice. Nadamo se da će to biti što prije, a u zgradi stare škole, koja je dio tog hotelskog objekta i koja će, kad hotel proradi, biti namijenjena smještaju hotelskog osoblja, bit će navodno moguć smještaj s dvadesetak ležajeva, što će pripomoći rastu broja dolazaka i noćenja – rekla je Goranka Tuhtan, naglasivši kako očekuje nastavak rasta broja dolazaka i noćenja gostiju, što bi iznova moglo donijeti rekordne rezultate.