Turnirske pobjede

Trud se isplati: Stariji morčići delničkog “Goranina” odlično počeli sezonu

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Nogometaši delničkog HNK »Goranin« rođeni 2009. godine bili su najbolji na turnirima u Vratima i Vrsaru ostvarivši pobjede nad ekipama NK Grobničan, NK Pomorac, NK Žminj, NK Vrsar, a ponosni su i na prošlosezonsko, ligaško 5. mjesto i pobjedu nad HNK »Rijeka«



DELNICE – Ovog su ljeta stariji morčiči HNK »Goranin«, igrači rođeni 2009. godine, na najljepši mogući način naučili da se zalaganje i trud isplati. Naime, umjesto tipičnog potpunog ljetnog odmora i opuštanja oni su, predvođeni svojim trenerom Mladenom Bolfom, odlučili nastaviti družiti se i trenirati.


Ta je odluka pala ponajprije stoga jer svi jako vole nogomet pa im nije bilo nimalo teško dva puta tjedno tijekom ljeta nalaziti se na Goraninovom igralištu i trenirati. I onda je, krajem ljeta, stigla nagrada u vidu osvajanja dva vrlo »jaka« turnira.


Najprije su pobijedili na Memorijalnom turniru u Vratima posvećenom umrlim i poginulim igračima Omladinca. Goraninovi morčiči pobijedili su NK Grobničan, NK Pomorac i NK Omladinac, a vratar Adriano Đukić osvojio je i pehar za najboljeg golmana turnira.




Tjedan dana kasnije na vrlo jakom turniru u Vrsaru gube prvu utakmicu protiv favorita NK Jadran iz Poreča, ali potom u nastavku turnira pobjeđuju sve preostale protivnike – NK Istru Tar, NK Žminj i u finalu domaćina NK Vrsar.


Uz novi naslov pobjednika turnira, morčići Goranina presretni su jer je pehar za najboljeg strijelca osvojio Karlo Kanjer, a i ovaj je pobjednički nastup pokazao da su generacija koja je spremna stati uz bok jačim i većim klubovima.


Dokazuje to i njihov vrlo dobar nastup u ligaškom natjecanju kategorije starijih morčića gdje su prošle sezone od 17 ekipa zauzeli, iako su za godište mlađi, visoko peto mjesto, a kruna tih nastupa svakako je pobjeda (2:1) protiv Rijeke pri čemu je dvostruki strijelac bio Borna Janeš.


Pobijedili i favorite


Naravno, rezultatima, a još više radom i odgovornošću, jako je zadovoljan njihov trener, inače ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Delnica, Mladen Bolf.


– Rad s ovom generacijom počeo je prije dvije i pol godine, a od početnih pet-šest dječaka rođenih 2009. godine, vrlo smo brzo narasli na na njih dvadesetak pri čemu sam posebno ponosan na to što nitko od onih koji su se prijavili – nije odustao.


Radimo dva-tri puta tjedno i to na igralištu »Goranina«, odnosno dvorani OŠ Ivana Gorana Kovačića Delnice, a koliko se dobro radi vidi se i iz toga što smo prošle sezone u ligi starijih morčića od 17 klubova zauzeli odlično peto mjesto, što je super uspjeh ako se zna da smo bili godinu dana mlađi od gotovo svih ostalih ekipa.


Naravno, iz te sezone nam za cijeli život ostaje uspomena na odličnu igru i pobjedu protiv Rijeke za koju se zna da je daleko najjača na ovom području pa je pobjeda protiv njih zaista velika stvar. U sljedećoj sezoni nećemo više biti najmlađi, a budući da su oni stariji otišli, vjerujem da možemo biti jako dobri, najavljuje Bolf koji posebno ističe jednu stvar:


– Cilj mi je da – igraju svi. Dakle svih njih dvadeset mora osjetiti teren i nastupiti, čak i ako rezultat zbog toga bude malo patio, kaže Mladen Bolf.


Navijači »Rijeke«


Vrlo zadovoljni nastupima za »Goranin« su i igrači. Noa Vukman počeo je kao vezni, ali ga je trener premjestio na desnog bočnog i to je, kaže, bila dobra odluka.



– Ako treba mogu zaigrati i u napadu pa sam u finalu u Vrsaru zabio dva odlučujuća pogotka. Jako volim nogomet, navijam za »Rijeku«, a najdraži igrač mi je Alexsandar Gorgon, rekao nam je Noa čiji brat Sven igra lijevog bočnog pa bi delnički nogomet uskoro mogao letjeti na krilima braće Vukman.


A iza njih na golu je odlični Adriano Đukić koji je u posljednje dvije godine na četiri turnira bio proglašen najboljim vratarom, a i u ligaškom natjecanju bio je među najboljima.


– Počeo sam prije dvije i pol godine jer sam se želio družiti i zabaviti. Kad je trener vidio da baš ne volim trčati, stavio me na gol i meni se to jako dopalo i sad baš uživam braniti i nije mi ništa teško, kaže Adriano koji također navija za »Rijeku« i najdraži mu je igrač Antonio Mirko Čolak, a njegov trener Bolf napominje da će za sljedeću sezonu Adriano dobiti posebnog vratarskog trenera.


Ako bi se tražio najborbeniji i najpožrtvovniji igrač, pravi fighter koji sve daje za ekipu, onda je to, ističe trener Bolf, Borna Janeš koji igra iza prvog napadača.


– Kad sam prije pet godina počeo trenirati, želio sam igrati čistog napadača, ali mi je trener rekao da je bolje ako igram iza prvog napadača jer onda mogu i dodati loptu, napasti protivničke igrače i vratiti se u obranu ako treba, kaže borbeni Borna koji je baš Rijeci za koju navija (i njemu je najdraži igrač Gorgon) zabio dva gola i kaže da je to bila najteža od svih utakmica, ali i velika pobjeda.


Ravnogorske snage


Ekipu »Goranina« čine mahom Delničani, ali i tri dječaka iz Ravne Gore među kojima je i Matej Polanc koji odlično igra obranu u kojoj je, kaže trener, pravi šef.


– Najprije sam trenirao u »Goranki« u Ravnoj Gori ali su tamo bili sve stariji dečki pa sam prešao u Delnice jer je tu moja generacija i za sad mi je odlično. Jako smo dobra ekipa, slažemo se, dobro igramo i najčešće pobjeđujemo, a najdraže su mi ove pobjede na turnirima u Vratima i Vrsaru, kao i ona pobjeda u ligi protiv Rijeke, kaže Matej koji navija za Dinamo, a najdraži igrač mu je Bruno Petković.


Kvalitetnog rada ne bi bilo da nema velike pomoći i razumijevanja roditelja, ističe trener Bolf, a Sanja Janeš, Bornina majka, kaže da pomaže sa zadovoljstvom.


– Sve su to naša djeca, prava su klapa i užitak je s njima raditi i pratiti ih na utakmicama, a zaista igraju dobro, pogotovo jer već krajem listopada više ne mogu trenirati na igralištu i kreću s treninzima u dvorani iz koje izlaze tek u svibnju sljedeće godine.


Naravno da smo zbog njih sretni i ponosni jer su iza njih pobjede protiv puno većih, bogatijih i jačih klubova. Primjerice, samo u protekloj sezoni pobijedili su Rijeku, Grobničan, Lokomotivu, Opatiju, Pomorac, Istru iz Tara, Vrsara, Žminj, Omladinac…, govori Sanja Janeš.


Goranski morčići


Sastav pobjedničke ekipe u Vratima činili su: Adriano Đukić, Sven Vukman, Matej Polanc, Dominik Matijašić, Borna Janeš, Karlo Kovač, Rene Cvijanović i Karlo Kanjer, dok su u Vrsaru ekipu činili: Adriano Đukić, Teo Andlar, Noa i Sven Vukman, Ivan i Matej Polanc, Dominik Matijašić, Borna Janeš, Rene Cvijanović i Karlo Kanjer.