Koristan, ali potencijalno opasan

Tročlanu obitelj iz Tršća u Gorskom kotaru otrovao monoksid iz agregata

Barbara Čalušić

Agregat je jedan od sinova kupio u Zagrebu i isti dan pustio u rad. U jednom trenutku počeo je osjećati umor i malaksalost, no to je pripisao putovanju. Nakon što je shvatio da su majka i stariji brat izgubili svijest, pozvao je Hitnu pomoć

RIJEKA  Tročlana obitelj iz Tršća hospitalizarana prije dva dana u Zavodu za pulmologiju KBC-a Rijeka zbog trovanja ugljičnim monoksidom za kojeg se pretpostavlja da je nastao kao nusprodukt rada strujnog agregata. Riječ je o 85-godišnjoj ženi i dvojici njezinih sinova u dobi od 52 i 58 godina koji su nakon pojave simptoma trovanja ugljičnim monoksidom hitno prevezeni u riječku bolnicu gdje im je pružena liječnička pomoć. Jučer poslijepodne, kako nam je rečeno u KBC Rijeka, otpušteni su majka i sin dok je jedan sin još zadržan na Pulmologiji te njegovo je stanje stabilno i izvan životne opasnosti.  

  Očito je pokretanje agregata koji je ovoj obitelji trebao olakšati život u Gorskom kotaru nakon kaosa koji je prouzročila ledena oluja, umalo imalo tragične posljedice. Naime, prema verziji koju je obitelj ispričala medicinskom osoblju, s obzirom da je agregat trenutačno u Gorskom kotaru vrlo tražena roba, jedan od sinova u utorak ga je išao kupiti u Zagreb. Smjestio je agregat ispod stana u kojem živi obitelj, u podrum, i pustio ga u rad. U jednom trenutku počeo je osjećati umor i malaksalost, no to je pripisao putovanju. Međutim, nakon što je shvatio da su njegova majka i stariji brat u međuvremenu izgubili svijest, pozvao je hitnu medicinsku pomoć koja je stigla na vrijeme i po svemu sudeći spasila im život.


   Prema riječima predstojnice Zavoda pulmologiju doc. dr. Ljiljane Bulat Kardum koja je u riječkoj bolnici zaprimila goransku obitelj koja se otrovala ugljičnim monoksidom, pacijente je već uspješno stabilizirala hitna pomoć. Unatoč tome, pokazivali su tipične simptome trovanja ugljičnim monoksidom pa je dvoje pacijenata pri dolasku u bolnicu smješteno na Odjel intenzivne njege.


   – Simptomi su umor, malaksalost, glavobolja, mučnina, povraćanje i slabost u muskulaturi. Pretrage su pokazale se da imaju između 18 i 20 posto hemogobina vezanog za ugljični monoksid, kazala je doc. dr. Ljiljana Bulat Kardum.




   Molekule hemoglobina brže vežu ugljični monoksid nego kisik pa ako je zrak koji se udiše zasićen ugljičnim monoksidom, hemoglobin će brže postati zasićen ugljičnim monoksidom i neće moći vezati kisik. Smatra se da je do 1,5 posto ugljičnog monoksida u krvi normalna vrijednost za nepušače dok se kod pušača te vrijednosti penju na granicu do pet posto, a neki smatraju da teški pušači mogu imati i do devet posto. Prvi simptomi poput glavobolje vide se već kod granice od 15 posto dok se kod 25 posto pojavljuju ozbiljniji simptomi. Smatra se da do smrtnih posljedica dolazi zbog hipoksije odnosno kad je hemoglobina koji je umjesto kisika vezao više od 50 posto ugljičnog monoksida.


   Osim što agregati proizvode struju, dobro je podsjetiti da prilikom rada ispuštaju otrovne plinove kao što je ugljični dioksid koji u određenoj količini u zatvorenoj prostoriji može biti fatalan za ljude pa je jedna od preporuka da se agregati postavljaju izvan prostora u kojima se boravi.