Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
13. prosinca 2019.
Ljetna škola pisanja

Tjedan intenzivnog učenja i pisanja u »šumskoj« izolaciji

Sudionici Kreativne škole pisanja na Petehovcu * Foto: M. KRMPOTIĆ
Sudionici Kreativne škole pisanja na Petehovcu * Foto: M. KRMPOTIĆ
Autor:
Objavljeno: 30. kolovoz 2014. u 16:45 2014-08-30T16:45:19+02:00

U organizaciji zagrebačkog Centra za kreativno pisanje desetak polaznika savladavalo je vještine vezane uz pisanje kratkih priča i većih proznih djela, a podučavali su ih ugledni hrvatski pisac Renato Baretić te Nebojša Lujanović

DELNICE » Završnom priredbom koja će večeras u 21 sat početi u dvorani za sastanke hotela Risnjak, kraju će biti privedena Ljetna škola pisanja koju je u Delnicama organizirao zagrebački Centar za kreativno pisanje. Punih tjedan dana desetak polaznika savladavalo je vještine vezane uz pisanje kratkih priča i većih proznih djela, a podučavali su ih ugledni hrvatski pisac Renato Baretić, autor odlično prihvaćenih romana »Osmi putnik«, »Pričaj mi o njoj« i »Hotel Grand« te Nebojša Lujanović. Sustav rada, ističe Lujanović je takav da se radilo dva puta po dva sata dnevno, pri čemu je u prijepodnevnom terminu na rasporedu bila teorija (komponente priče i teksta te zadaća), a poslijepodne rad na zadaćama, odnosno tekstovima koje su polaznici napravili.

  »Tempo je prilično žestok, ali to je i potrebno jer se kroz taj intenzivni način može puno naučiti, a uz to dobro je što smo u Planinskom centru Petehovac pomalo izolirani, što također dodatno motivira na rad koji svoj završni čin ima završne večeri, kad svaki polaznik čita svoj rad. Svakako treba istaći i činjenicu da ova poduka ne stvara samo ljude koji nakon nje bolje pišu, već i bolje čitatelje. Ovakav oblik rada u Hrvatskoj je relativno mlad i provodi se u Zagrebu nekih šest godina, a u Splitu dvije-tri, dok je u svjetskim okvirima riječ o stogodišnjoj tradiciji«, govori Lujanović.
 

 Motivacija na rad

Renato Baretić pak ističe da je vrlo zadovoljan ostvarenim u, kako on to naziva, vježbaonici za pisanje: »Imam već nekog iskustva u radu ovakvog oblika poduke, ali mi se nikada nije dogodilo da u sedam dana ovako intenzivno radim, što se pokazalo vrlo dobro jer sam već nakon nekoliko dana posjetio ono unutarnje zadovoljstvo vezano uz činjenicu da sam se uvjerio u to da sam zaista nekoga nešto naučio o pisanju. Inače se to zadovoljstvo javlja, ako rad nije ovako intenzivan već se realizira kroz nekoliko mjeseci, znatno kasnije«, govori Baretić.

Pohvale PC-u Petehovac

Jako smo zadovoljni i smještajem te odnosom cjelokupnog osoblja Planinskog centra Petehovac pa se nadam da ćemo se vratiti i sljedeće godine, a osobno bih jako voljela zadržati Gorski kotar kao lokaciju koju ćemo ubuduće nuditi kao dio naših aktivnosti, i to u okviru turističke i kulturne ponude cijelog ovog kraja i Grada Delnica, kaže Sanja Vučković.

  Zadovoljstvo ostvarenim ističu i polaznici. Mirta Jušić Dovođa je iz Zagreba i ovo joj je već četvrta godina da pohađa razne CKP-ove radionice: »Kad god to ne učinim ja malo zastanem s pisanjem pa me uključlivanje u ove radionice motivira na rad i zato sam se prijavila za ovu ljetnu školu u Gorskom kotaru. Prošle godine sam bila na radionici romana, a ove sam se godine opredijelila za radionicu proze i Renato Baretić tjerao nas je »ko vrag grešnu dušu«, ali smo zaista puno naučili i vrlo sam zadovoljna jer smo u odličnom društvu puno naučili«, govori Jušić Dovođa.

 

 Puno znanja

Denis Špičić iz Zaprešića odlučio se, nakon pohađanja godišnje škole kreativnog pisanja CKP-a koja mu se jako svidjela, okušati i u Ljetnoj školi i, kaže, nije pogriješio: »I puno smo naučili i puno sam napisao u ovih nekoliko dana, a posebno mi odgovara način pouke Nebojše Lujnovića koji se temelji na poštivanju teorije, što mi se dopalo. Svemu smo dodali i jednu neformalnu radionicu filma, što je također bilo dobro«, govori Denis Špičić, a Sanja Vučković, voditeljica Ljetne škole kreativnog pisanja također je vrlo zadovoljna ostvarenim:
  »Pokazalo se da ova izolacija i posvećenost radu u tijeku sedmodnevnog intenzivnog rada donosi puno znanja, što i jest krajnji cilj ovog školovanja. Posebno mi je drago što ove godine imamo potpuno nove voditelje, ljude koji rade u splitskoj Kući kreativnog pisanja i koji imaju drugačiji program od CKP-a pa smo vidjeli i upoznali se s jednim drugačijim načinom rada što je vrlo dobro«, rekla je Sanja Vučković.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.