Nagrađena kvaliteta

Timski rad u školi: Malena vrbovšćanska škola za velike nagrade

Marinko Krmpotić

Učenici petog razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog  /  M. KRMPOTIĆ

Učenici petog razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog / M. KRMPOTIĆ

Najuspješnija osnovnoškolska odgojno-obrazovna ustanova PGŽ-a ove godine ima svega 250 učenika o kojima brine 45 nastavnika te 20 uposlenih na ostalim poslovima, a od jedne matične i sedam područnih škola tri su osmogodišnje i pet četverogodišnjih



Proglašavanje Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog za najuspješniju osnovnoškolsku odgojno-obrazovnu ustanovu Primorsko-goranske županije u povodu ovogodišnjeg Svjetskog dana učitelja još je jednom dokazalo kako je riječ o maloj školi za velike nagrade. Naime, škola koja ove godine broji ukupno svega 250 učenika, raspoređenih u matičnoj i čak sedam područnih škola, prošle je školske godine kao prva osnovna škola u Hrvatskoj dobila državnu nagradu »Krunoslav Sukić« u kategoriji Mirotvorna škola, a ove je godine uslijedilo i veliko županijsko priznanje koje raduje sve uposlene i njihovog ravnatelja Antona Burića.



Nagrade nisu samo prilika za zadovoljstvo, već i obavezuju na daljnji rad pa je tako na temelju prošle školske godine dobivene državne nagrade »Krunoslav Sukić« u kategoriji Mirotvorna škola osnovan Forum mirotvornih škola i formirana mreža tih škola te se planiraju daljnji zajednički projekti i aktivnosti u kojima će upravo vrbovšćanska osnovna škola imati značajno mjesto, ističe ravnatelj Burić, dodajući kako je i ova školska godina, iako je tek na svom početku, krenula s nagradama. »Primjerice, učenik 5. razreda Borna Mamula dobio je prvu nagradu u kategoriji četvrtih razreda za literarni rad na natječaju Fakulteta prometnih znanosti »Sigurno na cestovnim prijelazu«. Vjerujem da će takvih nagrada i priznanja biti još«, rekao je ravnatelj Burić.



Timski rad




»Naravno, za ovo priznanje koje smo dobili u kategoriji osnovnih škola naše Županije najzaslužniji su naši učenici i njihovi nastavnici i profesori te svi ostali uposleni jer se zna da je rad u školi timski rad. To, kao i prošlogodišnje priznanje, pa i brojna ranija, rezultat su brojnih aktivnosti, programa i projekata koje realiziramo svake godine. Primjerice, već niz godina imamo međunarodni status Eko škole zahvaljujući brojnim ekološkim aktivnostima i kvalitetnom radu Učeničke zadruge koja je, primjerice, prošle godine na državnoj smotri imala najproizvod (torbica za mobitel), predstavljali smo Županiju na državnoj smotri projekata iz građanskog odgoja i obrazovanja, naša učiteljica njemačkog jezika Nusreta Murtič dobila je nacionalnu oznaku kvalitete za veliki međunarodni e-twining projekt, brojne uspjehe ostvarujemo u sportu pri čemu smo u šahu i rukometu u vrhu hrvatskog školskog sporta.


Poticajna priznanja


Istodobno ostvarujemo značajne rezultate na brojnim literarnim i likovnim natječajima, dobili smo prošle školske godine priznanja australskog veleposlanstva te pismo zahvale iz Ureda britanske kraljice za projekt »Ujedinjeni u različitosti« kroz koji se upoznajemo s anglikanskom kulturom, redovno provodimo izbornu nastavu srpskog jezika i kulture po modelu C, učenicima omogućujemo čak tri vjeronauka (katolički, pravoslavni i baptistički), surađujemo u razmjeni učenika i iskustava sa školama u Srbiji (Ličarak) i Sloveniji (Pivka), kroz Pen pal projekt surađujemo s mnogim školama, pri čemu su možda najzanimljivije one u Maroku i Brazilu, razvili smo područje robotike, odlične rezultate ima i fotoradionica…«, nabraja ravnatelj Burić, ističući kako o ovogodišnjih 250 učenika brine 45 nastavnika te 20 uposlenih na ostalim poslovima, a od ukupno osam škola, tri su osmogodišnje i pet četverogodišnjih.


»Nažalost, trendu opadanja broja učenika teško se suprotstaviti. Ova nagrada je priznanje za dosadašnji rad i poticaj za daljnji što kvalitetniji rad u okviru kojeg su nam uz učenike i nastavnike jako bitni i roditelji s kojima stalno surađujemo, a zahvaljujemo na pomoći i Primorsko-goranskoj županiji koja uvijek pokazuje razumijevanje za nas te Gradu Vrbovskom«, rekao je ravnatelj Burić