Pod snijegom

TEŠKA BITKA PROTIV NEVREMENA Posjetili smo Begovo Razdolje – najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj

Biljana Savić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Treba 70 grla stoke održati na životu, da nisu gladna ni žedna, da mogu obaviti nuždu. A bez struje ne bi bilo ni mužnje. Sve bi stalo i puno bi toga propalo. Sve za što nam pod normalnim uvjetima treba dva sata, sada na jedvite jade odradimo za pet sati i na farmi smo od šest ujutro do jedan nakon ponoći, kaže nam Bojan Francišković



MRKOPALJ Dok svi šalju fotografije s autocesta pod ledom ili iz »običnih« mjesta okovanim snijegom, u vrijeme kad se gotovo stalno priča o nezapamćenim visinama snijega, posebna je čar, a donekle i čast, posjetiti Begovo Razdolje, najviše naseljeno mjesto u Primorsko-goranskoj županiji i cijeloj Hrvatskoj. Ovdje na 1.078 metara nadmorske visine živi četrdesetak ljudi, na tipični gorskokotarski način.


Okovani snijegom 


Ali, nismo zato posjetili Begovo Razdolje. Osim ljudske populacije, ovdje, na ovom visočju živi i 70 grla stoke, krava, teladi i junadi, koja čini Farmu Francišković, najveću goransku farmu i zemljopisno najvišu farmu u Hrvatskoj. Mukotrpan je to posao za obitelj Francišković čak i za idealnih meteoroloških uvjeta, a kamoli sad, kad su okovani snijegom.


No, ne žale se na snijeg, ta žive u Begovom Razdolju i farmu su stvarali zajedno sa snijegom. Ipak, katkad vrijeme podivlja, u Begovom Razdolju sad je gadno razdoblje i ovoj je obitelji, odnosno njihovoj farmi, zaprijetio nestanak struje, što bi bilo potencijalno pogubno za životinje, a definitivno vrlo problematično za rad farme. Trebao im je agregat, a osigurala im ga je, i to 12-kilovatni, Primorsko-goranska županija i dostavili vatrogasci. U pravi čas, jer vremenska prognoza prijeti ledenom kišom.




Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



Sve bi stalo… 


– Ovo je preventivna akcija, da ne bi bilo rješavanja posljedica, što je uvijek teže, kazao nam je načelnik Stožera civilne zaštite i zamjenik župana Marko Boras Mandić, koji je jučer posjetio obitelj Francišković u Begovom Razdolju, zajedno s mrkopaljskim načelnikom Josipom Brozovićem. Bojan Francišković nam tek usputno govori da je trenutno u Begovom Razdolju oko dva metra snijega, a da ga s nanosima vjetra bude i po tri metra.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



– Treba 70 grla stoke održati na životu, da nisu gladni ni žedni, da mogu obaviti nuždu. A bez struje ne bi bilo ni mužnje. Sve bi stalo i puno bi toga propalo. Sve za što nam pod normalnim uvjetima treba dva sata, sada na jedvite jade odradimo za pet sati i na farmi smo od šest ujutro do jedan nakon ponoći, kaže nam Bojan Francišković, koji s ocem Zvonkom i suprugom Biljanom brine o farmi, a kućna logistika je Bojanova majka Marica, koja brine o Bojanovoj i Biljaninoj djeci i kućanstvu.


Pohvale Brozoviću 


Kao i prethodna četiri dana, i jučer je Boras Mandić proveo na terenu s postrojbama Civilne zaštite PGŽ-a koje su u ponedjeljak bile angažirane za čišćenje krovova objekata i cesta u Ravnoj Gori i Mrkoplju, a obišao je i Lokve i Fužine. Stožer je cijelo vrijeme u komunikaciji sa svim gradonačelnicima i načelnicima Gorskog kotara. Jučer je freza iz Delnica prebačena na područje Mrkoplja zbog potrebe za čišćenjem cesta u tom dijelu Gorskog kotara. BINA Istra poslala je jedan kamion s ralicom, kao i INA.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



– Bez obzira na to što snijeg stalno pada, nastoji se sve držati pod kontrolom, te su ceste prohodne kao i pristup kućama. Inače, Boras Mandić pohvalio je reakciju Brozovića na postojeće zimske uvjete, konstatirao je da je učinio sve što je mogao, iscrpivši sve lokalne, općinske kapacitete.


– Stoga je Županija Mrkoplju, gdje je više od dva metra snijega, uskočila s velikom frezom, koju smo prebacili iz Delnica, utovarivačem i dvjema kombinirkama za koje nam je »uskočila« Istarska županija, kaže Boras Mandić, koji je jučer obišao i Lokve, i Fužine.


Namjenska sredstva 


I tako, umjesto da brojimo turiste i pretrpane smještajne kapacitete u Gorskom kotaru za snježnih, zimskih dana, pišemo, eto, o problemima čišćenja cesta, ralicama, lopatanju i pomoći HV-a u Delnicama.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



– Gledajte, država je iz proračuna odvojila sredstva za protupožarnu zaštitu koja ne idu na teret građana i fokusirala ih na Dalmaciju, što je ispravno, jer se devet od deset ljetnih požara dogodi u Dalmaciji, tako bi trebalo biti i sa zimskom službom u Gorskom kotaru.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj