Ispraćaj u podne

Sve spremno za veliku feštu: Fužine se opraštaju od Stare godine novim rekordom

Marinko Krmpotić



FUŽINE Mogao bi ove subote pasti rekord broja posjetitelja podnevnog oproštaja od Stare godine u Fužinama, najavljuje direktor TZO Fužine dr. sc. Marinko Jakovljević koji mogućnost da Fužine u subotu u podne nadmaše brojku od deset tisuća feštara vidi u tome što Stara godina ovog puta pada na neradni dan i što je vremenska prognoza odlična.


Posebni vlak


– Uz to smještajni kapaciteti Fužina puni su već nekoliko dana, pune su i vikendice i kuće za odmor što znači da će se i ti ljudi najvjerojatnije uključiti u podnevni oproštaj na koji iz raznih dijelova Hrvatske stižu posebni autobusi, mnogi će krenuti vlastitim automobilima, a iz Rijeke uz redovni vlak koji kreće u 7.30 a vraća se u 14.45 i ovog puta vozi posebna kompozicija koja iz Rijeke kreće u 8.50, a vraća se u 15 sati.Sve pripreme za novu veliku zabavu su privedene kraju. Pripremili smo pet tisuća litara kuhanog vina i 4.000 goranskih kobasica u pecivu, a budući da će biti aktivni i brojni drugi ugostitelji moći će se uživati u ponudi raznovrsnog ića i pića. Službeni program u okviru kojeg će goste zabavljati zagrebački sastav Kocka šećera počinje u 10 sati i trajat će do otprilike 16 sati, a vrhunac će biti odbrojavanje u podne koje će kraju biti privedeno šampanjcem i pucnjem topa Gradske straže Bakar te puštanjem balona na kojima će biti ispisane dobre želje za Novu godinu i koji će biti prodavani po povoljnim cijenama, a dio prihoda namijenjen je potrebama Skloništa za pse u Liču.

Fotografija


Bitno je reći i to da našim gostima zanimljive sadržaje nudimo i dan ranije kad u večernjim satima priređujemo tradicionalnu bakljadu uz jezero, točnije šetnju od Fužina do spilje Vrelo, a istog dana u 20 sati u Domu kulture tradicionalni Novogodišnji koncert održat će Puhački orkestar Fužine, rekao je dr. sc. Marinko Jakovljević.


Kažimo i to da sedamnaesti po redu podnevni ispraćaj Stare godine temelje ima u zajedničkoj fotografiji koju su su prijelaza iz 1999. godine u 2000. godinu, dakle prijelaza iz 20. u 21. stoljeće, organizirali Fužinarci kojima su se tada, uz Puhački orkestar Fužine, pridružili i u tom trenutku malobrojni gosti Fužina. No, iz godine u godinu priredba je rasla i dobivala na značaju da bi posljednjih pet godina privlačila između osam do deset tisuća ljudi. Štoviše, tijekom posljednjih godina običaj podnevnog oproštaja od Stare godine prihvatile su i mnoge druge sredine, ali Fužine i dalje ostaju najzanimljivije i najatraktivnije.