Ljepši i sigurniji

Sutra do Gomirja opet preko mosta na Ribnjaku

Marinko Krmpotić

Unatoč dugoj i oštroj zimi, zbog čega se odgodio početak radova, radnici GP »Krka« uspjeli su u roku izgraditi novi most na mjestu onoga koji se zbog dotrajalosti srušio pri prelasku obične ralice.



GOMIRJE Sutra – na pravoslavni praznik svetog Jovana Preteče – svi mještani i posjetitelji Gomirja napokon će moći do ovog naselja na području Grada Vrbovskog doći najjednostavnijim i najboljim putem – cestom preko mosta na lokaciji Ribnjak, mosta koji se u prosincu prošle godine zbog dotrajalosti srušio pri prelasku obične ralice pa su Gomirci svih proteklih mjeseci bili bez najkraće i najkvalitetnije veze sa svijetom.


Neposredno po rušenju mosta koji je godinama zbog svoje dotrajalosti predstavljao ozbiljnu prijetnju sigurnosti putnika, pokrenute su aktivnosti izgradnje novog objekta, a nakon provedenog natječaja poslove je dobilo ugledno Građevinsko poduzeće »Krk« čiji su radnici, nakon neobično duge i oštre zime, na posao uvedeni tek u prvom tjednu travnja i uspjeli su već do prvog tjedna srpnja u potpunosti sagraditi novi most koji je već na prvi pogled daleko ljepši i sigurniji od ruine kojom su se donedavno morali služiti stanovnici ovog područja.


Most je, govori nam poslovođa gradilišta Milan Stepić, izgrađen i prije ugovorom određenog roka od 120 dana. 




   


Ispoštovali rokove


– Jučer i prekjučer stavili smo dva sloja asfalta, izolacijski i nosivi, uredili pješačke staze i privremenu signalizaciju pa se od subote ljudi već mogu slobodno voziti mostom. Potpuno zaključenje posla, a to znači prijem objekta, očekujemo najkasnije do 15. srpnja, a krajnji nam je rok 18. srpnja pa je već sada jasno da smo ispoštovali rokove. Dobar smo posao napravili i na tijelu mosta pa će poteškoće s vodom sada biti puno manje, a zahvaljujući vodopropusnom sustavu moći će se ovdje formirati i manje jezerce što bi moglo biti dobro za turizam – rekao je Stepić pohvalivši suradnju s mještanima i čelništvom Vrbovskog, kao i svoje radnike kojih je dvadesetak jučer sudjelovalo u završnim poslovima afaltiranja novog ljepotana gomirskoga kraja.


 Zadovoljstvo ostvarenim ističe i gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić: »Dobro je što su radnici GP »Krk« posao vrlo kvalitetno obavili i prije zadanih vremenskih okvira, pogotovo s obzirom na predugu zimu, a nije dobro što je do gradnje objekta, kojeg se nužno moralo promijeniti, došlo tek nakon opasnog incidenta, iako smo i mi kao Grad Vrbovsko i mještani Gomirja godinama ranije tražili od nadležnih rješenje tog problema.

Drago mi je što će od sutra Gomirje imati nov kvalitetan most, a da Gomirci ne dožive prejaku izolaciju pobrinuo se naš Komunalac izgradnjom drvenog mosta u Polovinama i uređenjem zaobilazne cestice. 


   


Još dva trošna mosta


Izgradnjom ovog mosta posao vezan uz sanaciju mostova na području Gomirja još nije gotov. Objavljen je natječaj za sanaciju mosta kod mjestašca Luke i nadam se da će uskoro biti izabran izvođač te da će – a to bi bilo jako dobro – radovi početi već ove godine.Također je nužno početi rješavati i problem Perić mosta, objekta koji nije na području naše lokalne samouprave, ali nam osigurava vezu prema Ogulinu pa ćemo o rješenju tog objekta pokušati razgovarati s Gradom Ogulinom i Karlovačkom županijom«, najavio je Mufić.


Zaista, potpuno rješenje nezavidnog prometnog stanja u kojem se Gomirje nalazi bilo bi kada bi bio izgrađen novi most u mjestašcu Luke te uređen i obnovljen Perić most kod naselja Ljubošina, posljednjeg naselja Primorsko-goranske županije. U sanaciju tih objekata bilo bi dobro krenuti što prije jer je njihova dotrajalost možda i gora od nekadašnjeg mosta na Ribnjaku. Zato ne bi trebalo čekati novi incident jer bi, za razliku od ralice koja je uzrokovala rušenje mosta na Ribnjaku, ovog puta moglo doći do težeg incidenta. Bolje je spriječiti, nego liječiti.