"Plodovi gorja"

Suradnja turističkih zajednica Fužina i Ravne Gore; Zajednička ponuda za veći broj gostiju

Marinko Krmpotić

Vlakić Fužine Express  vozio je ravnogorskim ulicama / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Vlakić Fužine Express vozio je ravnogorskim ulicama / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Fužinarci i Ravnogorci u prvih deset dana srpnja su zajedno, u okviru manifestacije »Plodovi gorja Gorskog kotara«, organizirali Dane jagoda, Dane borovnica i Dane lavande



RAVNA GORA/FUŽINE Prvi turistički dio srpnja na području Gorskog kotara protječe u znaku za Gorane pomalo neuobičajene suradnje turističkih zajednica Ravne Gore i Fužina koje zajedno nude zbivanja i sadržaje uokvirene pod nazivom »Plodovi gorja«. Teza o tome kako se Gorski kotar na turističkom tržištu treba nuditi kao cjelina s raznovrsnom ponudom nije nešto novo, ali novo svakako jest da su Gorani, inače ne baš skloni zajedništvu, to počeli i prihvaćati u uočljivoj mjeri.


Tako su Fužinarci i Ravnogorci u prvih deset dana srpnja zajedno, u okviru manifestacije »Plodovi gorja Gorskog kotara«, organizirali Dane jagoda, Dane borovnica i Dane lavande, a uz tih deset dana uz središnje priredbe održane u Belom Selu (jagode), Ravnoj Gori (borovnice) i Liču (lavanda) moglo se u restoranima ravnogorskog (»Bijela ruža«, »Breza«, »Lipe«) i fužinskog (»Bitoraj«, »Volta«, »Arnika«) područja kušati specijalitete vezane uz jagode, borovnice ili lavandu.


Širenje ponude


Po prijedlogu Blažice Sveticki, autorice projekta, umjesto dosadašnjih jednodnevnih ili dvodnevnih zbivanja, Dani jagoda i Dani lavande na području Fužina povećani su na deset, a Dani borovnica u Ravnoj Gori na sedam dana te prošireni ugostiteljskom ponudom. Odjek i rezultati nisu spektakularni, ali su dobri i ohrabrujući te svjedoče kako turiste zanima ovakav oblik ponude pa je jasno da takav način rada treba nastaviti. Štoviše, ističe direktorica TZO Ravna Gora Rahela Vitasović, suradnja je jedan od uvjeta daljnjeg razvoja turizma u Gorskom kotaru.




»Suradnja među goranskim turističkim zajednicama ne znači da bilo koja od TZ-a koja surađuje odustaje od nečega svoga, već naprotiv – da svoju ponudu širi na veći broj gostiju. Nama u Ravnoj Gori ovo nije prvi primjer suradnje jer smo pred nekoliko godina zajedno sa TZ-ima u Skradu, Brod Moravicama i Vrbovskom organizirali zajedničku biciklijadu koja je u međuvremenu prerasla u uspješan projekt kojeg vodi jedna privatna turistička agencija. U suradnju s Fužinama krenuli smo na temelju manifestacije »Plodovi gorja Gorskog kotara« koja nudi niz za cijelo područje Gorskog kotara idealnih zajedničkih sadržaja koje smo kroz suradnju povećali samim time što smo proširili područje i broj dana na kojem ih nudimo. U okviru te suradnje iznajmili smo za naš Dan borovnica turistički vlak »Fužine express« i to je privuklo veliku pažnju pa ćemo svakako nastaviti dalje u tom smjeru«, rekla je Vitasović.


Turistički vlakić


Gosti Fužina i Ravne Gore u proteklih su desetak dana u restoranima tih područja imali pojačanu ponudu, a proizvođači autohtonih proizvoda koje je svakog dana moguće pronaći u središtu Fužina tržili su bolje od prosjeka, ističe direktor TZO Fužine Marinko Jakovljević koji također smatra kako je suradnja među goranskim TZ-ima potrebna i turistima privlačna. Vidjelo se to, primjerice, jučer u Liču gdje je među gostima koji su turističkim vlakićem stigli do polja lavande obitelji Plesničar bilo nekoliko ljudi koji su dan ranije bili u Ravnoj Gori.


Aleksandra Plesničar i njen vrijedni suprug Damir gostima su ponudili raznovrsne proizvode od lavande (eterično ulje, sapuni, likeri, sokovi, džemovi…), ali i zanimljivu keramičku radionicu u kojoj su Ivana Žagar, Sandra Ban, Iva Bolf i mali Filip Plesničar prezentirali oblikovanje i bojanje gline, a moglo se obići i dio od 4. 500 sadnica lavande obitelji Plesničar.



Zadovoljna realizacijom Dana borovnica bila je i Blažica Sveticki, predsjednica Udruge Plodovi gorja Gorskog kotara. »Povećanje broja dana trajanja priredbe, uključivanje fužinskih i ravnogorskih restorana te osmišljavanje novih sadržaja kao što su radionica za djecu koju je vodila Sara Ružić, odnosno vožnja turističkim vlakićem bili su pun pogodak i mislim da je po broju gostiju ovo do sada najuspješniji Dan borovnica u kojeg se, već po običaju, odličnom 35 metara dugom štrudlom od borovnica uključila i naša pekara »Štruca«, rekla je Sveticki. Naravno, ne treba ni govoriti kako je »napad na štrudlu« bio efikasan i razoran!



Svakako je dobro da suradnja Fužina i Ravne Gore, na svu sreću, nije usamljen primjer. Fužine su s Lokvama počele surađivati i na projektu kaubojskog gradića Roswell koji bi uskoro mogao postati jedna od goranskih turističkih atrakcija, a fužinski turistički vlakić gostovao je proteklih godina u Vrbovskom i Lokvama. Očigledno, suradnja donosi korist i razvoj, a to što za sada u njoj prednjače Fužine logično je s obzirom na činjenicu da je riječ o turistički najrazvijenijoj goranskoj sredini u kojoj je, očigledno, prepoznato kako korak dalje znači i iskorak u suradnji s ostalim dijelovima Gorskog kotara.