Goranska priča

Sungerska jaja sretnih koka u jajomatu na Donjoj Vežici

Marinko Krmpotić

U planu nam je aplicirati proširenje ovog projekta za mjeru 4.1 te povećati proizvodnju na 2.000 koka nesilica, nabaviti još dva jajomata te zaposliti još jednu osobu, ali i započeli projekt agroturizma na svom obiteljskom gospodarstvu, govori vlasnik OPG-a »Bitoraj«, Ivan Butković



SUNGER Tko želi raditi i zarađivati, nađe način, a tko ne želi, vrijeme provodi gunđajući kako ništa nije dobro i ništa se ne može. U onu prvu skupinu nedvojbeno spada Sungerčanin Ivan Butković, vlasnik Obiteljskog obrta za poljoprivredu »Bitoraj«, čiji primjer pokazuje na koji je način moguće uspješno koristiti prirodne karakteristike Gorskog kotara. Naime, Butković je od prošle godine, zahvaljujući bespovratnim EU sredstvima, vlasnik peradarnika s nekoliko stotina kokoši. No, to ipak nije običan peradarnik, i to stoga što je Butković odlučio iskoristiti ono što Gorski kotar nudi te pokrenuo proizvodnju kokošijih jaja iz slobodnog uzgoja, a to prije svega znači u potpuno prirodnim uvjetima, zbog čega jaja koje koke nose nazivaju »Jaja sretnih koka«!


– Kao i obično, nema tu puno filozofije, nego je riječ o tome da našim kokicama osiguramo prehranu i boravak u uvjetima koji su najbliži prirodi. Zato smo se odmah odlučili za uzgoj kokoši koje se slobodno kreću u modernom peradarniku, ali i oko njega, budući da na ispaši imaju obilje zelene trave, pijeska, zemlje i svih ostalih stvari koje se nalaze u zemlji.


Nutritivno bogatstvo


Baš zbog toga što uživaju u blagodatima prirode, kljucajući prirodnu hranu koja ih okružuje, naše kokice nisu pod stresom kojem su, primjerice, izložene kokoši koje se uzgajaju u prenatrpanim kavezima. Zbog takvog načina uzgoja – što je dokazano – jaja iz ovog slobodnog uzgoja imaju vrlo kvalitetan nutritivni sastav. Točnije, sadrže više omega-3 masnih kiselina od onih koje nesu kokice u skučenim kavezima ili iz ograničenog podnog uzgoja, objašnjava Butković.


Naravno, stvar je gotovo opće kulture znati da omega-3 masnoće sprečavaju nastanak upala, pridonose zdravlju mozga, srca i krvnih žila te jačaju imunitet. Isto je tako poznato da se jaja ubrajaju u deset najzdravijih namirnica, što je razlog zbog kojeg ih treba jesti što češće pa se u obrtu »Bitoraj« ne boje za budućnost. Štoviše, posao se polako širi, i to na – Rijeku! Naime, sungerska »jaja sretnih koka« odnedavno je moguće kupiti i u Rijeci i to iz jajomata koji je postavljen na tržnici Donja Vežica.


Prema riječima Ivana Butkovića, proces dobivanja EU sredstava ljudi često ne razumiju u potpunosti.– Uz bespovratna sredstva na koja smo uspješno aplicirali, mi smo uložiti i vlastita sredstva i to je jedini put. Svi oni koji misle da će svoj projekt pokrenuti samo sredstvima EU fondova, u velikoj su zabludi jer se u većini slučajeva pokaže da je za zatvaranje financijske konstrukcije obavezno imati i vlastita sredstva. Dakle, bez ulaganja vlastitog novca i ozbiljnog pristupa projektu, na EU sredstva nemojte ni računati, poručuje Butković.


Nadogradnja projekta


– Prema našim saznanjima, to je prvi jajomat u Primorsko-goranskoj županiji, a dobili smo ga također uz pomoć EU sredstava, odnosno temeljem apliciranja ovog projekta za mjeru 6.3. U planu nam je aplicirati proširenje ovog projekta za mjeru 4.1 te povećati proizvodnju na 2.000 koka nesilica i nabaviti još dva jajomata te zaposliti još jednu osobu. To ćemo realizirati ako naš projekt bude prihvaćen, a ako ne, onda ćemo se do daljnjega zadržati na ovoj sadašnjoj proizvodnji. Također smo se tijekom ove godine već prijavili za mjeru 6.2 za nepoljoprivrednu djelatnost.


Cilj nam je izgraditi smještajne kapacitete za primanje turista u vidu ruralne kuće za odmor. Time bismo proširili dosadašnja ulaganja i započeli projekt agroturizma na svom obiteljskom gospodarstvu koje uz koke nesilice ima i nekoliko ovaca koje prave društvo kokama, ali i održavaju zelene površine urednim. Nadogradnjom temeljnog projekta želja nam je stvoriti temelje za ozbiljnije bavljenje agoturizmom gdje će se jednog dana moći, osim kupnje naših proizvoda, uživati u gurmanskim specijalitetima kao što su goranski krumpir, jaja, janjetina, govedina i tjestenina, a time bismo stvorili pretpostavku za ostanak dvojice sinova koji nam pomažu i koji pokazuju interes za razvoj ovog agroturističkog projekta, rekao je Butković.