Manifestacija

Šumski gurman fest u Delnicama: Delicije sa štandova mamile posjetitelje

Danijela Pleše

Štandovi KUD-ova pristigli iz cijele Hrvatske mamili su posjetitelje zahvaljujući zanimljivo postavljenim starinama, ali i mogućom degustacijom raznih delicija



DELNICE Zamamni mirisi domaćih kolača, tek kuhanog mađarskog gulaša i friško pečenih palačinki širili su se Trgom 138. brigade HV-a u Delnicama povodom manifestacije Šumski gurman fest.


Štandovi KUD-ova pristigli iz cijele Hrvatske, najviše iz Slavonije, mamili su posjetitelje upravo zahvaljujući zanimljivo postavljenim starinama, ali i mogućom degustacijom raznih delicija. Domaćin KUD Delnice, na čelu s predsjednicom Dušankom Crnković te ostalim članovima, na svoj štand privlačio je pjevanjem i zaraznom dobrom voljom, nudeći usput domaći lovački gulaš, štrudle od borovnice, jabuke, heklane suvenire ili pak drvene proizvode. Daljnjom šetnjom među štandovima, razne slastice vrijednih ruku Katarine Grivec, Marije Kanižaj, Ane Šlibar te Terezije Komorski iz KUD-a »Ivan Mustač Kantor« iz Svete Marije jednostavno su tjerale na zaustavljanje.


– Na današnju manifestaciju pristiglo je naših 40-ak članova iz Međimurja i s ponosom smo predstavili naša tipična autohtona jela: od tradicionalnih kolača koja su već neka i zaboravljena do suhomesnatih proizvoda. Potrudili smo se da što više ljudi može degustirati našu ponudu, a na manifestaciji sigurno uživamo jer osim što predstavljamo naš kraj upoznajemo i druge običaje, hranu, ali i sklapamo nova prijateljstva – izjavila nam je Katarina Grivec, članica KUD-a »Ivan Mustač Kantor«.


Mađarski grah




Specifični štand imala je i Zajednica Mađara Daruvar koja je osim tradicionalnih mađarskih kolača i domaćeg pekmeza nudila i degustaciju mađarskog graha na zadovoljstvo svih posjetitelja.


Bogatu ponudu i promociju KUD-a imali su štandovi KUD-a Zvirišće Šemovci koji su predstavili kupinovo vino, izložbu ručnih radova, degustaciju domaćega sira i špeka, uz neizostavni domaći kruh. Da se zaustave pri njihovom štandu, privlačilo je i njihovo prikazivanje procesa domaćeg stvaranja od lana do platna, radovi kipara Đure Zvonara ili glazbeni zvuci cimbole – žičanog glazbenog instrumenta na kojem su svirale mlade djevojke Klara Zvonar i Dora Kolarić odjevene u narodnu nošnju svoga kraja. Lutajući do drugih izložbenih štandova, svugdje se moglo zaviriti u prošlost zahvaljujući izloženim starinama i pričama predstavnika KUD-ova.


No bogata ponuda nije imala samo degustacijski dio već i glazbeno-scenski program u kojem se većina KUD-ova predstavila revijom narodnih nošnji, glazbenim nastupom, sudjelovanjem u izboru Zeleno-plave kraljice ili u natjecateljskom dijelu ocjenjivanju štandova prema određenim kategorijama. Pobjednici u svim natjecanjima za to su dobili priznanje, ali i veliki pljesak publike.



Na Gurman festu nastupili su KUD »Ivan Mustač Kantor« iz Svete Marije (Međimurska županija), KUD Preslica iz Pešćenice (Sisačko-moslavačka županija), KUD Zvirišće i Đuro Zvonar, kipar iz Šemovaca (Koprivničko-križevačka županija), Zajednica Mađara Daruvara (Bjelovarsko-bilogorska županija), KUD i Etno udruga Petrovo Polje iz Ružića, KUD Kralj Zvonimir iz Knina, Mješovita pjevačka skupina Župe Kljaci (Šibensko-kninska županija), KUD Delnice – mješoviti pjevački zbor, MPZ Risnjak iz Crnog Luga (Primorsko-goranska županija).



Došli iz Nizozemske


Ponosna na svoj kraj i održavanje ovakve manifestacije bila je i Dunja Geurts Majnarić, zajedno sa svojim mužem Hansom, koja je na odmor u Delnice pristigla iz Nizozemske.


– Rodom sam iz Delnica i ovdje smo na godišnjem odmoru. Drago mi je da smo ovdje taman u vrijeme događanja ove manifestacije jer volim svoj kraj i sigurna sam da bi moj pokojni otac uživao da Delnice ovako žive kroz manifestacije, da razni posjetitelji koji navrate makar na jedan dan, imaju razlog za povratak. Pohvalno je što svega ima za degustaciju, ali ujedno i za kupnju da i sutradan možemo uživati u delicijama – izjavila nam je Dunja Geurts Majnarić.


Ponosna na uspješno organiziranu manifestaciju bila je i Blažica Sveticki iz Udruge Plodovi gorja koja je ujedno i organizatorica manifestacije, zajedno s TZ-om Delnice.


– Smatram da se svake godine potrudimo maksimalno dati sve od sebe pri organizaciji, što se vidi i po posjećenosti. Nešto se događa, lokacija je odlična jer netko tko nije ni znao za događaje, prolazeći centrom grada ipak navrati. Nadam se i dogodine dobroj suradnji sa svim KUD-ovima, sudionicima jer ipak trebamo nastaviti posjetitelje privlačiti našom prošlošću, ali i sadašnjošću kako bi i buduće generacije znale šta su domaći proizvodi – zaključila je Blažica Sveticki.