Originalna marka

Šuma na leđima Marininog ježića proputovat će svijet

Marinko Krmpotić

Slika male Marine Mohorovičić pobijedila je na natječaju na temu »Čuvajmo naše šume« te je uobličena u poštansku marku koja je tiskana u čak 100.000 primjeraka! Akciju su popratile i Hrvatske šume koje su Marinu i njen razred pozvale u Delnice, da tu prime nagradu i upoznaju šumski svijet



DELNICE Mali lovranski ježić, nazovimo ga Lovranko, na svojim leđima umjesto bodlji nosi cijelu jednu šumu, a ta lijepa slika Marine Mohorovičić, učenice trećeg razreda lovranske OŠ Viktora Cara Emina, odabrana je kao najuspješnija u velikom natječaju Hrvatskih pošta te je, uz dizajnerski dodir dizajnerice Lidije Novosel uobličena u poštansku marku koja je tiskana u čak 100.000 primjeraka!


Marina je pobijedila na tradicionalnom natječaju Hrvatske pošte koji se već 12 godina provodi za učenike osnovnih škola Hrvatske pod nazivom »Kreiraj marku bajnu i osvoji nagradnu sjajnu!«. Ove godine tema natječaja bila je »Čuvajmo naše šume«, a nakon što je odabran najbolji rad, ovu pažnje vrijednu akciju odlučilo je popratiti i državno poduzeće Hrvatske šume koje je Marinu i cijeli njen razred pozvalo da u sklopu njihovog projekta »Škola u šumi, šuma u školi« posjete Delnice, prime nagradu i uz pomoć goranskih šumara održe višesatnu radionicu u šumi te potom još i ručaju u lijepom Lovačkom domu u Delnicama.


Trojezični prospekt


Zahvaljujući svemu tome, jučer je na prekrasnoj terasi Lovačkog doma, kao i u samom restoranu, bilo veselo i razdragano. Dvadesetak malih Lovranaca i Lovranki praćenih svojim nastavnicama stigli su autobusom u Delnice te najprije svjedočili predaji nagrade svojoj Marini. Ivo Aščić, predstavnik Hrvatskih pošta, istaknuo je prigodom predaje kako je natječaj proveden u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, a ove je godine u njemu sudjelovalo 206 škola i više od 1.100 učenika. »Uz poštansku marku koja je jučer puštena u promet, tiskali smo i trojezični prospekt koji govori o šumskom bogatstvu Hrvatske i potrebi čuvanja šuma, a autor tog teksta je Marijan Grubišić, profesor sa Šumarskog fakulteta Zagreb.




Marka će biti izdana i u posebnom filatelističkom arku od 20 maraka, a uz hrvatski, bit će uključena i u međunarodni poštanski promet pa će Marina Mohorovičić, čije je ime upisano na marku, »putovati« i do najudaljenijih mjesta na svijetu«, rekao je Ašćić koji je Marini, uz veliku repliku »njene« marke, predao i još puno lijepih nagrada.



Lovranske učiteljice mogu biti ponosne na svoje učenike. Ne samo da su bili ljubopitljivi i »izrešetali« šumare s milijun pitanja, nego su svi bili vrlo pristojni i ponašali se tako da bi ih u Lovačkom domu sigurno htjeli iznova vidjeti. Zato pohvale za cijelu ovu priču zaslužuju i njihova razrednica i voditeljica liikovne grupe Snježana Kovačević, školska knjižničarka Sandra Salopek i psihologica Deniza Dinić.



Feštao cijeli razred


Naravno, Marini je sve to bilo super, pogotovo stoga jer nije feštala samo ona, nego cijeli njen razred: »Lani nam je naša učiteljica rekla da se možemo javiti na taj natječaj i da trebamo naslikati nešto vezano uz šumu. Onda smo pričali malo o šumi i o tome koje sve životinje žive u šumi i kako im je, pa sam ja došla na ideju naslikati ježića koji umjesto bodlji ima drveće i nosi šumu na leđima. A kad sam to naslikala, onda sam uzela vodene bojice, s kojima jako volim raditi, i sve sam to onda još obojila jer sam mislila da će biti još bolja fora. I zbilja je tako ispalo pa mi je sad jako drago da sam pobijedila i da imam svoju marku«, rekla nam je Marina koja je nedugo po primanju nagrade uz cijelu svoju ekipu krenula prema malom zološkom vrtu u kojem uz Lovački dom živi dvadesetak srnica i jelena. Tu su, uz pomoć delničkih šumara, nahranili srnice i s njima se malo poigrali, a onda – pravac šuma!


U šumi su za njih bili glavni iskusni šumari Mario Antonić, Nevena Zrnić i Marko Perković. Od njih se moglo saznati tko to sve u šumi živi, kako se u njoj treba ponašati, što raditi kad sretnete šumske životinje te kako čuvati šumu koja je veliko bogatstvo. Bilo je tu i puno pitanja. Male Lovrance je, primjerice, zanimalo što je to ledolom i zašto su neki listovi jako zeleni, a drugi baš i nisu te kako to da lišće nekim stablima pada, a drugima ne. Djeca su najbolji i najiskreniji posjetitelji šume, rekao nam je Antonić koji već duži niz godina dočekuje polaznike vrtića i osnovce iz cijele Hrvatske, posebno Primorsko-goranske županije: »Od 2012. godine provodimo projekt »Škola u šumi, šuma u školi«, a djeca su uvijek sjajni posjetitelji i upijaju sve što govorimo pa je s njima svakome od nas zadovoljstvo raditi«, rekao je Antonić.