Uzduž i poprijeko Gorskog kotara

Stvarnost u neskladu s “indeksom razvijenosti”: Mogu si oni te svoje izračune mački o rep objesiti

Slavica Mrkić Modrić

Nek' oni vide kako je to kad moraš kupiti 20 metara drva za preživjeti jednu zimu, a metar je 350 kuna. Nek' vide kako je to kad si 19 dana bez struje pa ti propadne sve što imaš u »škrinji«, nek' vide kako je kad zapadne snijeg pa si po nekoliko dana odsječen od svijeta, pa zavlada panika ako nešto zaboli, poručuje Branka Kukuljan iz Razloga



Kad o Gorskom kotaru pričaju oni koji stoluju na Markovu trgu, onda teku med i mlijeko, a kad tu priču pričaju oni kojima je Gorski kotar dom, onda ona poprima više gorak negoli sladak okus. A za sve je kriv indeks razvijenosti koji je, gle apsurda, »izračunao« da je recimo isto živjeti u Općini Lokve i u Gradu Rijeci. A ako je tome tako, zašto bi u ovoj sveopćoj besparici goranske općine i gradovi koje, pokazala je indeksacija, žive kao bubreg u loju, i dalje bile privilegirane Zakonom o brdsko-planinskom području? Uostalom, tih se 27 milijuna kuna, koliko su jedinice lokalne uprave i samouprave Gorskog kotara dobivale godišnje, može pametnije iskoristiti, primjerice za preseljenje i uređenje novih prostorija još jednog ministarstva, a bogatim Goranima bit će dostatna i pomoć koju im nudi novi Zakon pred usvajanjem, Zakon o regionalnom razvoju. Uostalom, mogli bi Gorani malo umjesto u proračun »ruku zabosti« u koji od EU fondova.


No, Gorani se ne slažu s onim što im se novim zakonom piše pa su krenuli put Markova trga gdje su potpredsjednici Sabora Dragici Zgrebec predali 11 tisuća potpisa protiv novog Zakona, malo prosvjedovali te popričali s onima koji im sudbinu kroje. Dok su oni pričali u Zagrebu, mi smo »goranski život po indeksu« tražili uzduž i poprijeko Gorskog kotara. Krenuli smo od prekrasnog sunčanog dana i odmah zabilježili 10 bodova jer gdje ćeš ljepšeg od Gorskog kotara okupanog suncem. Ali pod suncem… 

Što tu ima dobro


– Da je u Gorskom kotaru tako kako govore, onda nas ne bi iz dana u dan bilo sve manje. A jest. Evo, gledajte, u Crnom Lugu jedva nas je tristotinjak. Iz godine u godinu strahujemo da će nam i pučku školu zatvoriti jer nema dovoljno djece. Dobar život, kažete? A što tu ima dobro? Možda to što nam doktor dolazi dva puta tjedno, a ako ti se bolest ne potrefi s njegovim dolaskom, onda put Delnica ili Rijeke, nema ti druge. Po lijekove također. Isto vam ga dođe i s trgovinom. Imamo dućan, ali u njemu su samo najnužnije namirnice, po sve ostalo moramo u Delnice. Vrtić? Ma dajte, molim vas. Možda jedan za one starije, kakvih je ovdje najviše. Mogućnost zapošljavanja? Sigurno, kako da ne. Možda nekad kad je u Crnom Lugu delalo pet pilana, a sad kad je sve spalo na onu u Malom Selu, što reći osim da nije nikakvo čudo što mladi odlaze. Kaj će tu dočekati – kaže Jakov Abramović, nekad posljednji kovač i potkivač Šumarije, te gledajući u praunuka Bornu sve odmahuje glavom i dodaje – Nama starijim je već sve svejedno, ali ova djeca, e, njima se na ovim prostorima ne piše dobro. Pa kaj reći kad, ako moraš u Rijeku, možeš, i to tri puta ujutro, ali računaj već pri polasku da ti povratka kući nema do 17 sati jer nema autobusa. Ali, mi još nekako, nama je do Delnica samo 12 kilometara, ima u Gorskom kotaru sto puta više onih kojima je teže.


  I ima, jer Gorski kotar je mnoštvo malih sela i zaselaka porazbacanih po prekrasnim šumama. Jedno od takvih koje plijeni ljepotom i koje bi samo za svoj bajkoviti izgled dobilo tisuću bodova je selo Razloge. Smješteno ponad izvora Kupe, tijekom ljetnih mjeseci prava je meka za izletnike i planinare. Ali ljeto je u Gorskom kotaru jedno, a sva ostala godišnja doba nešto sasvim drugo. Ljeti osam kilometara toliko uske ceste da se osobni automobil jedva mimoiđe s vlastitom sjenom ne znači neki problem, no kad počnu kiše, magle, snjegovi, e onda se Razloge iz rajskog mjesta pretvaraju u glavni grad pakla. 

Istrenirani za nedaće


Ako je Crnolužanima 12 kilometara dug put do zadovoljenja osnovnih životnih potreba, onda stanovnicima Razloga on iznosi 10 kilometara više, a od toga barem 8 kilometara duž kojih te osim rupa i odrona na cesti prati samo šuma, šuma i šuma. I usred te šume živi četvero stanovnika. Indeks razvijenosti vrištao bi od sreće jer, em ih je malo, em imaju prihode. Bolje reći penzije. Slavica Tomac ima 86 godina, Ivanka Štimac godinu manje, Petar Volf 79, a njihova »omladinka« Branka Kukuljan 59.





 U Begovom Razdolju, naselju na najvišoj nadmorskoj visini u Hrvatskoj, dogodilo se čudo čudnovato. Prije pet mjeseci rodila se Ema Francišković, pa poboljšala demografsku sliku mjesta za neslućeni postotak. Samo da za to ne čuju oni »indeksoljupci«! Šalu na stranu, obitelj Francišković, nadaleko poznata kao vrsna mljekarska obitelj, tijekom godina dokazivala je kako u Gorskom kotaru mogu opstati samo uporni. Marica i Zvonko borbu za opstanak u tom prelijepom ali surovom dijelu Hrvatske počeli su još 70-ih godina prošlog stoljeća, pa je Zvonko nakon zatvaranja autolakirnice s Maricom počeo uzgajati sjemenski krumpir i u nekoliko godina dokazao da se može. Potom su se okušali kao vlasnici prve privatne trgovine u tom dijelu riječke regije i dobro poslovali dok su ljudi imali novaca i dok je Razdolje imalo hotel. Nastavili su s uzgojem krava i proizvodnjom mlijeka, i opet uspjeli, ali ne zato što im je u tome država pomagala »da se sve praši«, nego zato što su vrijedni, uporni i dobri ljudi, odlučni poduzeti sve samo da bi mogli ostati u rodnom kraju pa makar morali iz dana u dan nemoguće pretvarati u moguće.


  – Ma kakva indeksacija, pa život u Begovom Razdolju nije isto što i u Mrkoplju, a kamo li da ćemo ga uspoređivati s nekim drugim naseljem u Hrvatskoj. Samo dok odemo po benzin moramo napraviti 50 kilometara, a o svemu drugom da i ne govorim. Istina, kad premijer kaže da je ovo razvijen kraj, ne laže, ali zaboravlja da mi u Gorskom kotaru moramo znatno više potrošiti da bsmoi bili »u standardu«, kaže Zvonko Francišković, a sin mu Bojan dodaje – sve je ovdje postavljeno naopako. Primjerice, mi smo vlasnici šume, a ustvari nismo jer ti Hrvatske šume zemljište proglase lovištem i onda ti se livadama na kojima ti kosiš voze lovci s terencima i uništavaju travu, a ti ne možeš ništa. I tko je onda vlasnik? Potom, uz ovakvu poreznu politiku, niti jedan ulagač neće doći u Gorski kotar i uložiti, pogotovo kad vidi ceste, kad dozna da svako malo nestane struje, kad shvati da hale mora grijati 9 od 12 mjeseci u godini. I onda umjesto da mu daš pogodnost, ti ga još odereš. Ma, iskreno, sve sam više mišljenja da nikog ustvari nije niti briga hoćemo li mi Gorani opstati ili nestati.


  Marica Francišković dodaje kako je iz godine u godinu sve teže, ali kako ne treba odustajati, a ima ona i rješenje za spas Gorskog kotara. Koje?


  – Pa, čula sam da Švicarska potražuje neke silne novce od Hrvatske. Hrvatska novce nema, ali ima Gorski kotar, pa kad sve već daje u koncesiju, monetizaciju i slično, neka lijepo Švicarskoj plati tako što će joj dati Gorski kotar. I svi zadovoljni, a Gorski kotar konačno »hrvatska Švica«, kako ga svaka vlast voli nazivati.



  – Mi ne znamo za bolje pa nam je i ovako dobro – kaže teta Slavica koja »tamo negdje, u nigdje« živi od rođenja, te domeće kako ima četvero djece i kod njih sobu za sebe, ali osim kad su Talijani tijekom Drugog svjetskog rata zapalili mjesto, a stanovništvo poslali u logor u Gonars, pa još nekoliko mjeseci nakon povratka kad je to isto stanovništvo spas našlo u selu Gaj kraj Pakraca, ona nije i neće otići iz svojih Razloga. Sve dok je noge služe.


  A služe je još dobro, iako ne toliko dobro da može s jednog kraja sela na drugi, ali u vrtu se još izvrsno snalazi.


  – Meni djeca dovezu sve što mi treba. Ne žalim se ni na što, osim što me ubija samoća. Suprug mi je umro prije deset godina i od onda živim sama. Kad snijeg zapadne, ne mogu ni do ona tri preostala susjeda. E, da, prođe i po nekoliko dana kad živu riječ razmijenim samo sa psom, mačkom i televizorom. Ali, navikla sam, pa o tome ni ne razmišljam. Mi Gorani smo naučeni na nedaće. Istrenirani smo pa izdržimo puno više nego drugi. Dođe mi za plakati kad se sjetim da je nekad ovdje živjelo preko sto ljudi, da je sve odzvanjalo od cike i vike djece, od glasanja blaga, da smo imali pučku školu, ples… A sad šumi šuma, klopoće Kupa, zapjeva koja ptica i to ti je dušo moja sve. Nijemo selo.


  O Bojanu iz Prezida koji jednom tjedno u svojoj trgovinici na kotačima dovozi Razložanima ono najnužnije, samo riječi hvale, kaže teta Slavica, a onda joj zazvoni telefon – jedina veza sa svijetom, te nas uz riječi »to moji provjeravaju jesam li živa« pozdravlja i odlazi na svakojutarnji »prijavak«.


 


Čizme »do vrata«


– Ma, mogu si oni te svoje indekse mački o rep objesiti. Sve one koji iza tih izračuna stoje i tvrde kako živjeti u Gorskom kotaru nije ništa ni bolje, ni lošije nego li u ostatku Hrvatske, ja bih lijepo »na pripreme« u Razloge, pa nek’ oni vide kako je to kad moraš kupiti 20 metara drva za preživjeti jednu zimu jer iako si u šumi, ako nemaš nikog svog, a starost ti se na vrat navalila, drva moraš kupiti. Metar je 350 kuna. I što je najtragičnije, ti s tih 20 metara drva griješ samo jednu prostoriju u kojoj i kuhaš, i spavaš. Za cijelu kuću trebalo bi ti dva puta više i opet ne bi bilo toplo. Nek’ vide kako je to kad si 19 dana bez struje pa ti propadne sve što imaš u ledenici, kad zapadne snijeg pa si po nekoliko dana odsječen od svijeta, pa zavlada panika ako nešto zaboli… Da vide kako je to kad iskopaš vrt i posadiš nešto pa umjesto tebe, to nešto pojedu »šumski prijatelji«, kad ti je frizer nedostižan san jer ti se ne isplati k njemu ići u Delnice. Kad ti se kulturni život svede samo na ono što nudi televizija i to samo ako je signal dobar, a o odlasku u kino ili kazalište, znači odlasku u Rijeku, možeš samo sanjati jer te taj luksuz košta najmanje 200 kuna. Da vide kako je to kad zazimi, a mobitel, jedina veza sa svijetom koja, usput budi rečeno, često ima slovenski signal, ne funkcionira. Možda bi onda povukli sve izrečeno o ukidanju povlastica koje nam je donosio zakon o brdsko-planinskim područjima, a ni one priče o prosječnoj nadmorskoj visini od 700 metara, kao i one o 2 kilometra udaljenosti od autoceste ne bi im padale na pamet – kaže Branka Kukuljan, napominjući kako mjesta na otocima, bar ljeti, mogu živjeti od turizma, a Razloge, iako u srcu NP Risnjak, ni to jer – tko će ti doći tu na duže od jednog dana kad nit’ pravog vodovoda, a o kanalizaciji da i ne govorimo. Ma, sve to skupa je jedna velika smijurija.


 


Smisao i besmisao


Komentirajući prijedlog novog zakona, ovu razlošku priču zaključio je barba Petar.


  – Nit’ je taj zakon briga za mene, nit’ je mene briga za taj njihov zakon, eto to im ja poručujem. Sve lijepo što imamo dala nam je priroda, a sve ružno vlast. Bilo, bit će i točka.


  I na kraju ove potrage o smislu i besmislu novog zakona, vratit ćemo se opet izjednačavanju života u Rijeci i Lokvama, i reći da bi prilikom računanja tog famoznog indeksa trebalo uzeti u obzir da oni u Lokvama moraju, za razliku od onih u Rijeci, imati dva debela skafandera, bar dvoje, kako bi to rekli Gorani, »čizme do vrata«, da moraju imati zimske gume na automobilima, da moraju nakon svake zime popravljati krovove, ceste, od leda i snijega uništene telefonske, električne i vodovodne mreže, da samo na odlazak liječniku troše litre i litre benzina, da… Ma, čemu nabrajanje. Dosta je reći da mi taj »goranski život po aktualnom indeksu« nismo našli. Valjda je i on, kao i mnogi Gorani, odlučio iseliti na neko, po mišljenju birokrata, za život manje ugodno mjesto.