Farma jelena lopatara

Strava u Liču: Skupina poludivljih pasa kolje košute u gateru

Marinko Krmpotić

Agresivni psi iz dana u dan napadaju divljač u gateru – Dragan Kovačević poziva nadležne da počnu provoditi zakon / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Agresivni psi iz dana u dan napadaju divljač u gateru – Dragan Kovačević poziva nadležne da počnu provoditi zakon / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Psi koji dolaze s obližnjeg imanja prokopaju prolaz ispod žice i potom divljaju u prostoru iz kojeg plahe košute ne mogu pobjeći. Zasad su zaklane dvije, jedna od njih bređa. Ne reagiraju ni inspekcija ni Općina, a policijska kazna od 300 kn vlasniku imanja nije polučila efekt



LIČ  Skupina od nekoliko poludivljih pasa već više od dva tjedna na području Liča stvara sve ozbiljnije probleme i nužna je reakcija nadležnih institucija, smatraju članovi Lovne jedinice »Vranjak« LD-a »Srnjak« Fužine – Lokve i njihov član Dragan Kovačević na čiji smo poziv i došli u Lič te posjetili farmu jelena lopatara »Jelenko« na kojoj se uzgajaju košute koje su sve ozbiljnije ugrožene napadima agresivnih pasa, govori nam Kovačević i pojašnjava:


 »Riječ je o lokaciji na kojoj je donedavno boravilo 14 jedinki jelenske divljači, mahom košuta, a sad ih je samo 12 jer su dvije stradale, zaklane i zadavljene od pasa koji u visokoj ogradi uspijevaju naći slabe točke, prokopaju si prolaz ispod žice i potom divljaju u zatvorenom prostoru iz kojeg plahe košute ne mogu pobjeći. Za sada su dvije platile glavom, pri čemu je jedna nosila mlado pa je šteta i veća, a neke od košuta koje su također bile bređe očigledno su, sudeći po njihovom izgledu, pobacile zbog stresa koji su u nekoliko navrata doživjele i zbog stalne opasnosti koja im prijeti. Također, većina njih ima na nogama rane od ugriza i samo je pitanje kad će neka od njih teže stradati. Farma je vlasništvo moje kćeri Tine Starčević i njenog pokojnog supruga i ja je uz pomoć prijatelja i zetovog oca Jure Starčevića, održavam, ali je to sve teže jer je te napade nemoguće zaustaviti. Psi koji napadaju dolaze s imanja Milosava Kalopera koji tvrdi da to nisu njegovi psi, ali je činjenica da oni tamo žive, i to nevezani«, govori Kovačević.    

(Ne)odgovornost


Pomoć je pokušao tražiti kod nadležne inspekcije koja ga je uputila na lokalnu samoupravu. »U Općini Fužine trenutačno ne postoji komunalni redar pa ni oni ništa ne rade i sve skupa djeluje tako da svi bježe od odgovornosti.


Obratio sam se i policiji čiji su djelatnici napravili uvid, ustanovili da je Kaloper kriv i naplatili mu 300 kuna kazne, ali je on nakon što je to platio nastavio po starom pa zaista ne znam što i kako dalje, a opasnost je sve veća jer ti psi sada počinju terorizirati i ostale životinje od kojih mnoge upravo sada donose svoju mladunčad na svijet«, rekao je Kovačević, a njegove je riječi potvrdio i Marijan Starčević, predsjednik Lovne jedinice »Vranjak«, koji ističe kako skupine tih pasa ujutro i navečer zaista teroriziraju životinje u šumi i košute na farmi »Jelenko«.    


»Pse bi trebalo oduzeti Kaloperu i smjestiti ih u azil jer predstavljaju opasnost ne samo za životinje, već i za ljude. Budući da se svi oni nelegalno nalaze na Kaloperovom imanju, komunalni redar morao bi to konstatirati i krenuti u akciju kako bi se poštovale zakonske odredbe i zaštitilo i nas kojima se nanosi šteta, i životinje«, smatra Dragan Kovačević.





Stvari izmiču kontroli


»Na toj lokaciji je naše lovačko zimovalište i tu je zabranjeno dolaziti s psima, ali oni tu dolaze jer službeno ti psi nemaju vlasnika, a svi znamo da borave kod Kalopera. Oni zaista rade nemir i štetu u lovištu, zaklali su već dvije košute i ranili ih još nekoliko i zaista bi bilo krajnje vrijeme da se na to reagira. Mi smo ih nekoliko puta tjerali iz šume i o svemu obavijestili Kalopera, ali on ništa ne poduzima«, rekao je Marijan Starčević.


  Optuženi Kaloper tvrdi da on ima samo dva psa i tri šteneta, iako smo pri našem posjetu uočili četiri odrasla psa i jedno štene. Kaloper kaže da ne zna što se zbiva te da nema ništa protiv da se psi, ako su agresivni, uklone.


Sve skupa zaista djeluje kao prebacivanje odgovornosti, a za sada to najviše plaćaju životinje, ponajprije košute koje se, kad psi uđu u gater, zaista nikako od njih ne mogu zaštititi. No, već je ustrijeljen i jedan pas, a moglo bi toga biti još pa bi zaista trebalo reagirati jer je očigledno da stvari polako izmiču kontroli.