Nuspojava

Štošta uz drvni otpad: Dva divlja deponija u Vratima – prošlost

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Ostatke sanacije ledoloma netko je »krivo shvatio« pa su se uz grane i koru drveća našli i građevinski otpad, pokućstvo... Hrvatske šume i fužinski komunalci riješili problem, uz apel građanima da to ne čine



VRATA E, jes’ vam dugo trebalo!, komentirao bi legendarni Mujo (može i Haso) na ono što se u čas posla dogodilo u vratarskom kamenolomu, neposredno nakon što su radnici Hrvatskih šuma priveli kraju dio radova vezanih uz oštećenja od ledoloma na lokacijama Viljak i Preradović. Naime, dio materijala nastalog tijekom tih sanacijskih radova – ponajprije koru drveća i grane – radnici su ostavili nedaleko nekadašnjeg kamenoloma u Vratima, a nesavjesni pojedinci vrlo brzo su te ostatke sanacije shvatili kao poziv da se tu može odlagati i sav drugi otpad pa su uskoro kraj tih grana i kore svoje mjesto počeli nalaziti i ostaci građevinskog materijala, starih prozora i vrata, pokućstvo… sve u svemu – svašta nešto.


Što se može učiniti da bi se izbjeglo širenje tog novog deponija divljeg otpada, pitao je na sjednici Općinskog vijeća Fužina Vinko Rački (NL Marinka Kauzlarića). Odgovorio mu je načelnik Kauzlarić rekavši da je o tom problemu obavijestio upravitelja Šumarije Fužine po čijim riječima će svoj dio otpada vezanog uz saniranje posljedica ledoloma Hrvatske šume riješiti do prvih dana jeseni odvozom tog materijala ili nekim drugim postupkom. No, problem ostaje ona druga vrsta otpada koji tu nikako nije smio završiti, a za čišćenje tog dijela pobrinula se Općina Fužine i tamošnje komunalno poduzeće koje je prikupilo i na legalna odlagališta opremilo građevinski materijal, stare prozore i sve ostalo, rekao nam je Kauzlarić nakon što smo zatražili dodatne informacije.


– Naravno da nam je to bio dodatni posao i da nam je stvorio nove nepotrebne troškove pa i ovim putem apeliramo na ljude da to ne rade jer, između ostalog, to nije ni zakonski dozvoljeno. Postoje legalna odlagališta, a uz to tijekom godine naše komunalno poduzeće organizira nekoliko akcija prikupljanja i odvoza krupnog otpada i sve što treba je prijaviti se, a radnici našeg KTD »Fužine« obavit će ostalo. Naša općina ima ugled turističkog područja i ukoliko to želimo očuvati potrebno je da se i na tom polju ekološkog razmišljanja i zaštite okoliša svi trudimo držati što više kriterije, jer čisti i nezagađeni okoliš na kraju korist donosi svima, rekao je Kauzlarić.




Boro Tomić, direktor »Komunalca« Delnice d.o.o. koji brigu o zbrinjavanju i odvozu otpada provodi na području nekoliko goranskih lokalnih samouprava ističe da ovoljetni vratarski primjeri dva divlja deponija nisu na žalost usamljen slučaj, dodavši da je  goransko područje u zbrinjavanju otpada daleko iza vodoopskrbe i odvodnje.