Dokumentarac

Stigao film o povijesti šaha u Ravnoj Gori

Marinko Krmpotić

Autor filma je poznati delnički režiser dokumentaraca Rasim Karalić, a premijera upriličena u Domu kulture u Ravnoj Gori privukla je mnoštvo štovatelja ove plemenite igre iz cijele Hrvatske



RAVNA GORA Lijepa i svake pažnje vrijedna povijest šaha u Ravnoj Gori dobila je kroz dokumentarni film »Bilo jednom u Ravnoj Gori« još jednu dopunu i potvrdu. Autor filma je poznati delnički režiser dokumentarnih filmova Rasim Karalić, a premijera upriličena u Domu kulture u Ravnoj Gori privukla je, uz domaće ljude, i mnoštvo štovatelja ove plemenite igre iz cijele Hrvatske.


Najveći dio njih došao je i iz poštovanja ne samo prema ravnogorskom šahu, već i prema profesoru Zdenku Jurkoviću, čovjeku koji je pred više od pola stoljeća u Ravnoj Gori pokrenuo organizirano igranje šaha koje je uskoro preraslo u strast koja je ovom malom goranskom mjestu donijela rezultate značajne na državnoj i međunarodnoj razini. Koliko ovom kraju znači šah, možda je najbolje vidljivo iz činjenice da je Ravna Gora jedino mjesto u Hrvatskoj, a možda i u svijetu, koje ima – Šahovsku ulicu!


Polja šaha


Upravo stoga autor filma najveći dio prostora u svom dokumentarcu posvetio je Jurkoviću koji gledatelje vodi ravnogorskim poljima šaha, a pridružuju mu se i drugi svjedoci ravnogorske povijesti šaha. Tako Antun Poljančić, danas Ravnogorac iz Kanade, kaže da je šah Ravnogorce poučio kako se postaje dobar čovjek, a šahovska legenda Ognjen Cvitan prisjeća se kako je nakon osvojenog naslova omladinskog prvaka svijeta iz zahvalnosti prvo navratio u Ravnu Goru.


Nekad uspješne šahistice, a danas obrazovane i uspješne mlade žene, Ravnogorke Sanja Komadina i Branka Breljak, osvajačice naslova prvakinja Hrvatske, a potom i drugog mjesta na prvenstvu Jugoslavije, osvrću se na ravnogorsko i svoje šahovsko jučer govoreći da je to bio način života, igra, zabava i učenje, a Slovenka Darija Kapš dodaje da ju je šahovska igra u školi Zdenka Jurkovića osposobila za život i sporazumijevanje sa svim ljudima svijeta, dala joj širinu, smisao i puninu doživljavanja drugih. Među inima o šahu govori i aktualni gradonačelnik Krka Darijo Vasilić koji pohvaljuje i zahvaljuje profesoru Jurkoviću na širenju organizirane šahovske igre na otok Krk.Autor dokumentarca Rasim Karalić istaknuo je da mu nije bilo teško kroz film progovoriti o jednom tako statičnom zbivanju kao što je šah.

Način povezivanja




– Prije četiri godine, na obilježavanju 50-godišnjice organiziranog igranja šaha u Ravnoj Gori, vidio sam da je velik broj ljudi svjedočio da šah nije samo igra, nego i način međusobnog povezivanja u najboljem smislu pa me je i to motiviralo u izradi filma. Film je posvećen svima koji su dali doprinos razvoju šaha u Ravnoj Gori i, po meni, stvaranju svojevrsnog fenomena, s obzirom na kvalitetu urađenog na području šaha. Uz Ravnu Goru snimanje se odvijalo i na Krku, odličnu i vrlo emotivnu glazbu za film napravio je Damir Zagoršćak, a premijeru su zajedno organizirali Županijska kulturna mreža, TZO Ravna Gora i moj VIS Video studio – rekao je Karalić, a jedna od nazočnih na promociji, ugledna goranska novinarka Nada Glad, rekla nam je da je oduševljena i filmom i ugođajem koji Zdenko Jurković i ravnogorski šah zaslužuju.


– Dokumentarac »Bilo jednom u Ravnoj Gori« originalna je, ljudstvom i događajima bogata cjelina iz koje će gledatelj zaključiti da je ama baš sve u životu zavisno o čovjeku, o njegovom ulaganju i vjeri u sebe, o njegovoj nesalomljivosti pa ma o čemu se radilo. Lijepa je to i sadržajna goranska priča u pohvalu Zdenku Jurkoviću, čovjeku koji živi i prakticira šah sa suvremenicima od najranije đačke dobi, koji i danas unatoč modernoj virtuali, igra i nudi šah znajući da je on prozor u svijet znanja, poznanstava, putovanja i druženja. Šah čovjeka nauči da svijet nije crno-bijeli, nego sinonim za ustrajnost i prepoznatljivost u svakom pogledu i u širem smislu. Zato za Ravnu Goru, mjesto, danas općinu, koja jedina u svijetu ima Šahovsku ulicu, znaju velikani šaha s raznih kontinenata – rekla je Nada Glad.