Stigli i iz inozemstva

Srednjoškolci u Fužinama: Prirodne znanosti lakše se uče van učionice

Marinko Krmpotić

Tjedan dana boravka u Hrvatskoj organiziran je u okviru projekta Erasmus+ MINT Exchange, a radi se o projektu financiranom iz sredstava EU/a



FUŽINE Pedesetak srednjoškolaca iz Engleske, Njemačke, Francuske i Hrvatske tjedan dana boravilo je u Fužinama, u okviru projekta Erasmus+ MINT Exchange utemeljenom na »outdoor science« učenju u okviru kojeg se učenike upoznaje s tehnologijama održivih sustava, bioraznolikošću, zaštićenim područjima i nizom drugih pojedinosti vezanih uz potrebu očuvanja i zaštite prirode.


Riječ je od projektu financiranom iz sredstava EU/a, a boravak srednjoškolaca u Fužinama organizirala je zagrebačka Udruga Bioteka koja je koordinator projekta za Hrvatsku.


Projekt je osmišljen na temelju iskustava partnera projekta iz europskih zemalja koji su uočili da su rezultati učenika na području prirodnih znanosti bolji kada se o njima uči izvan učionice. Devedesetak učenika i šest učitelja iz svake zemlje dva puta godišnje proći će jednotjedni program učenja prirodnih znanosti na otvorenom, u prirodi, u neformalnim uvjetima.





Voditelj projekta Erasmus+ MINT Exchange je centar za mlade JUBI (Schwabishe Jugendbildungs – und Begegnungsstatte Babenhausen) iz Babenhausena u Njemačkoj, a svaka od zemalja partnera projekta ima svog lokalnog koordinatora. Koordinator projekta za Hrvatsku je udruga Bioteka, za Francusku Comite de Jumelange (Argentre), a za Veliku Britaniju Field Studies Council iz Shrewsburya.


Projekt traje tri godine, obuhvaća 14 partnera iz četiri različite zemlje i više od 300 sudionika. Škole koje sudjeluju iz Hrvatske su iz Zagreba: Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Gimnazija Tituša Brezovačkog i Zdravstveno učilište. Sredstva u iznosu od 304.759,000 eura ostvarena su iz Erasmus+ programa EU.



Raznolikost prirode


– U Hrvatskoj su svi sudionici bili u mogućnosti iz prve ruke stručnjaka, radnika u turizmu, zaštitara prirode i gospodarstvenika učiti o važnosti zaštite prirode, ističe Kristina Duvnjak iz udruge »Bioteka« dodajući kako se radi i na temama kao što su održivi razvoj, korištenje energije ili pak biološka raznolikost za što baš imamo puno primjera u Hrvatskoj.


– Jedan od ciljeva je i vidjeti na koje načine međusobno mogu surađivati mladi iz EU/a na spomenutim područjima djelatnosti koje su izazov današnjice. Sudionici su bili raspoređeni u nacionalno različite grupe, a tako su i spavali u sobama, čime ih se željelo još više povezati i omogućiti im upoznavanje.


Baza su nam bile Fužine gdje smo se prvog dana upoznali s radom nekolicine obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, potom obišli Učku i vidjeli prstenovanje ptica što je svima bilo izuzetno zanimljivo, kao i posjet Nacionalnom parku »Risnjak«.


Za kraj je uslijedio posjet moru, rtu Kamenjak i Medulinu gdje su se upoznali s ribarstvom. Tako smo obišli područje od mora do gorja što je oduševilo sve naše goste, a završnog dana smo, nakon sakupljanja svih tih znanja, izrađivali Zakon o zaštiti prirode i to na temelju EU odredaba i standarda.


Dakle, cilj je bio vidjeti kakvo je stanje na terenu, što se zbiva u prirodi te na koji ju način trebamo štititi. Svi smo zadovoljni učinjenim, posebno stoga jer smo vidjeli da su svi sudionici oduševljeni ljepotom i raznolikošću prirode te da su im ova iskustva ojačala spoznaju o potrebi zaštite prirode i čuvanja ovoga što imamo.


Ovo je prva godina, do kraja ćemo imati još dvije razmjene, a jedna će biti vezana i uz susret nastavnika. Želja nam je da se susret i prijateljstvo između ovih škola nastavi i nakon što projekt bude gotov, rekla je Duvnjak.


Prekrasna Hrvatska


Zadovoljni realiziranim su i gosti iz Europe. Olivier Bernard stiže iz gradića Arjontrie na zapadu Francuske.


– Vidjeli smo u vrlo kratko vrijeme šumu, planine, rijeke i more i svi smo oduševljeni ljepotom ovog kraja, a dodatak tome svakako su i prijateljstva koja su ovdje stečena između sudionika iz raznih zemalja. Jako smo puno naučili o biološkoj raznolikosti i o tome kako priroda može biti prekrasna te da ju moramo čuvati, rekao je Bernard. Njegova kolegica Zoe Penfold, koja stiže iz pokrajine Lancashire također je oduševljena. I njoj je ovo prvi posjet Hrvatskoj koja je kaže, prekrasna.


–Malo je reći da smo oduševljeni svime što smo vidjeli. Već smo bili na razmjenama u Engleskoj i Francuskoj a sad kad je trebalo ići u Hrvatsku bilo je i onih koji su imali nekih sumnji, ali boravak ovdje sve je promijenio. Gotovo svaki dan vidimo nešto prekrasno i stalno samo čujem kako je ovdje fantastično s čim se i ja slažem jer je i za mene zapanjujuće da spavamo u planinama a samo sat vremena kasnije smo na moru. Fantastično.


Naravno, kod gotovo svih nas javila se želja da opet dođemo i sigurna sam da će mnogi to učiniti, a ja ću sigurno doći za naredne praznike. Uz sve to jako je dobro što smo i puno naučili i razgovarali pa jedva čekamo naredni dolazak i razmjenu učenika u Hrvatskoj, rekla je Zoe Penfold.


George Lindl iz Bavarske više je puta bio u Hrvatskoj pa je znao što ga čeka.


– Naravno, uvijek se iznova oduševim, a ovog sam puta vidio puno više od obale te ostao oduševljen Gorskim kotarom i kontinentalnim dijelom Hrvatske koji sam vidio, kao i Zagrebom koji sam posjetio. Oduševljava me što je tako puno prostora nezagađeno i čisto, a vrlo sam zadovoljan i radom mojih učenika jer su temeljne ideje ove razmjene u potpunosti realizirane i mislim da su svi sudionici osjetili pojačanu emocionalnu vezu s prirodom baš zahvaljujući ljepoti Hrvatske a to je, u ovoj našoj poduci vezanoj uz zaštitu i brigu o prirodi, najbitnije, rekao je Lindl.