Manifestacija

Središnji ljetni vikend u Gorskom: Dok su u Polanama kosili, u Kamačniku se ribom gostili

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Na području Čabra održane su brdske automobilističke utrke, u Brodu na Kupi trčao se tradicionalni noćni polumaraton, Fužinarci su uživali u majstorijama tango plesača, a Lokvarci su održali svoju tradicionalnu Operu na jezeru, i to sve uz temperaturu znatno ugodniju no uz more



DELNICE, VRBOVSKO, ČABAR, LOKVE, FUŽINE Protekli je vikend na goranskom području, uz temperaturu znatno povoljniju i ugodniju no uz more, ponudio i niz zabavnih, sportskih i turističkih manifestacija koje su svojom raznolikošću omogućile zabavu za najrazličitije ukuse. Tako je, primjerice, TZG Delnice na Polanama organizirala tradicionalnu priredbu »Na tragu goranske starine« tijekom koje se moglo uživati u zvuku starih dobrih heligonki, nastupima folklornih grupa te demonstraciji starinskog načina košenja, svrdlanja ili piljenja amerikankom.


 Zvuk starih heligonki


Kao i uvijek dragi su gosti bili Gornjojelenčani, članovi KUD-a »Jelenčanka« iz Gornje Jelenske, potomci nekadašnjih Delničana koji su prije više od tri stoljeća iz Delnica odselili prema Moslavini te tamo do danas sačuvali običaje i navade svojih predaka. Pred 17 godina uspostavili su suradnju s Delnicama i od tada su česti gosti različitih delničkih priredaba, a na jučerašnjoj su oduševili nastupom svog KUD-a. Isto se može reći i za Limenu glazbu Delnice, Mješoviti pjevački zbor KUD-a Delnice i Mješoviti zbor »Risnjak« iz Crnog Luga, kao i za desetak svirača heligonki koji su, kao i nekoliko glazbenih sastava stvorenih ad hoc u okviru petnaeste smotre svirača heligonki i malih glazbenih sastava privukli pažnju i aplauze posjetitelja, kao i sudionika Gorski kotar Bike Toura koji su tijekom svoje trodnevne vožnje navratili i do Polana.


I dok se na delničkim Polanama živjelo u skladu s nekim davnim vremenima, u Kamačniku su na svoje došli ljubitelji jela od ribe. Naime, ribarski vikend ponudio je ponajprije riblje gastro užitke pa je tako već na ulazu u Kamačnik mirisalo po fiš paprikašu čiju su kvalitetu okusiti mogli svi posjetitelji ovog zaštićenog područja, a uz odličan fiš šaran paprikaš u obližnjem ugostiteljskom objektu nudila se i odlična pastrva pa je zaista Kamačnik protekla dva dana uz užitke ljepote kanjona te rječice nudio i prave gastro užitke. Bila je to, rekla nam je Tanja Kušić, direktorica TZG Vrbovsko, šesta i posljednja u nizu ovogodišnjih priredaba »Kotlić festa«, manifestacije koju je ove godine TZG Vrbovsko i »Komunalac« Vrbovsko prvi put pokrenuo uokvirivši u zajedničku ponudu nekoliko različitih »kotlić okupljanja«.


Riblji gastro užici




»Za završni kotlić napravili smo jedno revijalno druženje, dakle nema natjecanja već se nas nekoliko okupilo, podijelilo u tri ekipe i kuhamo fiš paprikaš kojeg će besplatno dobiti svaki od posjetitelja koji to bude želio, a za one koji žele dodatne gastro riblje užitke restoran »Kamačnik« pripremio je pastrve na gradelama s pire krumpirom i to samo za 30 kuna po porciji. Cijelog dana zabavlja nas i jedan glazbeni sastav, angažirali smo za najmlađe i atraktivan mađioničarski show, a naši će gosti biti i sudionici Gorski kotar Bike trodnevne priredbe«, najavila je Kušić.


Bilo je proteklog vikenda i niz drugih zbivanja. Na području Čabra trajale su brdske automobilističke utrke i brujili snažni motori, u Brodu na Kupi održan je tradicionalni noćni polumaraton, Fužinarci su uživali u majstorijama tango plesača, a Lokvarci su održali svoju tradicionalnu Operu na jezeru. Sasvim dovoljno za središnji vikend ljeta.