Bogat program

Srce ljeta u Gorskom Kotaru: Vikend u znaku sporta, zabave, prošlosti i opere

Marinko Krmpotić

Od 14. do 16. srpnja na goranskom području održat će se cijeli niz zbivanja od Gorski kotar Bike Toura, brdske autoutrke, noćnog polumaratona pa do raznovrsnih kulturnih priredbi



FUŽINE Srce ljeta, a to je nedvojbeno predstojeći vikend od 14. do 16. srpnja, na goransko područje donosi svu silu zbivanja koju je, zbog količine, nemoguće pratiti nazočnošću na svakoj od priredaba, ali je itekako moguće odabrati ono što vam se nudi. A nudi se zaista puno toga i to za različite ukuse, od onih koji vole sportsko-avanturistički štih pa do onih kojima je draža umjetnost i druženje s prošlošću. Prvi kreću već sutra u 10 sati u Fužinama biciklisti, sudionici tradicionalnog Gorski kotar Bike Toura čiji organizator Bojan Šenkinc ističe kako će i peto izdanje ove među ljubiteljima biciklizma sve zanimljivije priredbe biti vrlo atraktivno.


Zeleno srce Hrvatske


»Svim sudionicima iznova će cilj biti »pokoriti« nepregledna šumska prostranstva i skrivene kutke Hortusa Diabolicusa ili Vražjeg vrta kako su područje Gorskog kotara nazvali još stari Rimljani. Sudionici će u tri dana kroz tri tematske rute posvećene Winnetou, šumskim plodovima Gorskog kotara i Frankopanima, imati prilike se upoznati s brojnim zanimljivostima zelenog srca Hrvatske. Brojne prirodne atrakcije, goranska jezera i rijeke te nezaobilazna autohtona gastro ponuda, samo su dio doživljaja koji nas čeka u Gorskom kotaru. Svježina goranskih šuma će ublažiti nesnosne ljetne vrućine i pokazati svim sudionicima da su učinili pravu stvar pobjegavši od vrućeg gradskog asfalta. Noćenje je organizirano u dvorcu Stara Sušica gdje će se u sklopu manifestacije održati i koncert »S dvoraca Zrinskih i Frankopana«.




Za one natjecateljskog duha pripremljena su i tri uspona te će najbrži biti proglašeni kraljem i kraljicom Gorski kotar Bike Toura. Start Gorski kotar Bike Toura je u petak u 10 sati u Fužinam i tog prvog dana vozimo tzv. rutu Winnetou na relaciji Fužine – Mrzla Vodica – Lokve – Roswell – Fužine (45 km). Drugog dana krećemo na rutu Plodovi gorja: Stara Sušica – Skrad – Polane – Begovo Razdolje – Stara Sušica (65 km), a trećeg i završnog dana na rutu Frankopana: Kamačnik – Orlove stijene – Severin na Kupi – Kamačnik (55 km). Završnica ovogodišnje biciklističke avanture je u nedjelju, 16. srpnja u Kamačniku oko 16 sati«, objasnio je Šenkinc.



Uz sport nude se i drugi sadržaji. Tako će na Polanama ponad Delnica u subotu u 10 sati početi tradicionalna priredba »Na tragu goranske starine« kojom se uz starinski način košnje, te svrdlanje i piljenje trupaca pilom amerikankom Delničani vraćaju u prošlost, a ovog će puta taj povratak biti uokviren i tradicionalnom smotrom svirača heligonki i malih instrumentalnih sastava Gorskog kotara. Istog dana u Vrbovskonm u sve poznatijem izletištu Kamačnik počinje Ribarski vikend tijekom kojeg će se u subotu i nedjelju moći uživati u ljepoti Kamačnika, prigodnom programu i ribljim delicijama. Za zanimljiv kraj ovog vikenda prepunog događaja pobrinuli su se Lokvarci koji u nedjelju od 19 do 22 sata na Lokvarskom jezeru priređuju tradicionalnu Operu na jezeru koja će ponuditi u uživanje u najljepšim svjetskim opernim arijama na svježem gorskom zraku.



Kretanjem do uspjeha


No, biciklisti su samo jedni od gostiju koji će narednog vikenda okupirati Gorski kotar. Tako će područje Čabra »zaposjesti« ljubitelji automobilizma i automobilisti koji će sudjelovati na tradicionalnoj brdskoj automobilskoj utrci od Malog Luga do Tršća, a u Brodu na Kupi u subotu u 20 sati startat će, u okviru Festivala sportske rekreacije Primorsko-goranske županije, 5. Kupski noćni polumaraton koji će pod nazivom »Utrka prijateljstva« okupiti stotinjak sudionika od kojih će oni najuporniji trčati 10 km dugu stazu od Broda na Kupi do Gašparci i natrag, a u samom Brodu na Kupi bit će priređene utrke za djecu i najmlađe na 200, 600 i 1200 metara.


U sklopu tog događaja Prirodoslovni muzej Rijeka omogućuje besplatan posjet Stalnom postavu u Kaštelu Zrinskih i organizira večernje sadržaje za najmlađe uzraste, odnosno radionicu Kretanjem do uspjeha – Kupski svijet. Sudionici radionice, koja započinje u 18 sati, iz Kaštela Zrinskih krenut će prema ušću Kupe i Kupice na upoznavanje stanovnika rijeka, njihovih osobitosti i načina kretanja kroz vodu, a nakon terenskog istraživanja vratit će se u Kaštel gdje nastavljaju daljnje kreativno i edukativno druženje uz igru i zabavu.