Idila

Snježne radosti na Platku i u Gorskom kotaru: Prvi ovosezonski snijeg razveselio i male i velike

Marinko Krmpotić

Foto R. Brmalj / Ž. Malnar

Foto R. Brmalj / Ž. Malnar

Najviše oborina bilo na području Delnica gdje je snježni pokrivač u 7 sati iznosio 18 cm, dok je u nedalekom Crnom Lugu bilo samo 7 centimetara



DELNICE Za razliku od nekih prethodnih godina, ovog puta prvi snijeg nove zimske sezone na goranskom području nije donio neugodna iznenađenja u prometu. Što zbog činjenice da je najveći dio oborina padao u noćnim satima petka na subotu, što zbog toga da je bila riječ o južnom vodenastom snijegu, većih poteškoća u prometu – osim nekoliko slučajeva laganijeg zanošenja onih koji još nisu ljetne gume zamijenili zimskima – nije bilo. Jutarnja mjerenja snijega pokazala su da je najviše oborina bilo na području Delnica gdje je snježni pokrivač u 7 sati iznosio 18 cm, dok je u nedalekom Crnom Lugu bilo samo 7 centimetara.


U Delnicama je danas ujutro visina snježnog pokrivača 17 centimetara, u Crnom Lugu 5, a u Pargu kraj Čabra 15 centimetara. Na Sljemenu ima 33 centimetra snijega.


Foto R. Brmalj


Foto R. Brmalj





U Delnicama je zimska služba prvi snijeg očigledno dočekala spremna pa su čiste bile i prometnice i neka parkirališta, a da je prvi snježni udar bio solidan zaključiti se moglo tek po hrpama snijega naguranim na pojedinim lokacijama. Naravno, snijegu su se, kao i obično, najviše veselila djeca koja su uživala u za njih uvijek dragim zimskim radostima, a znali su im se pridružiti i odrasli pa su kako Tatjana Cindrić, vlasnica Kavane »Centar« i Mario Erjavac, konobar u tom lokalu, čišćenje terase kraj igraonice za djecu iskoristili za izradu velikog snješka koji je vjerojatno u onom trenutku najviši i najveći snješko u Hrvatskoj. Već jučer snješko nazvan »Šiki« izazivao je pažnju djece, a sigurno će tako biti i danas, samo treba požuriti da »Šiki« ne nestane!


Zanimljiv je bio i »slučaj« u Ravnicama gdje je Božidar Malnar za svoju kćerku Neju izradio povelikog Snješka, a ne treba spominjati da je Neja pri tome pomagala posebice kod aranžiranja vanjskog izgleda ovog ledenog ljepotana, dajući pri tome određene prijedloge što bi gdje moralo biti i koji predmet upotrijebiti.


Nakon skoro polsatnog rada Božidar i Neja, sretni i zadovoljni stali su pred objektiv foto aparata kako bi svoj uradak sačuvali, a pri tome su obećali da će tijekom zime napraviti još neke nove Snješke.