Drveće, još bogato lišćem, nije izdržalo težinu mokrog snijega

Snježna sječa: Čabar, Vrbovsko i Brod Moravice ostali bez struje

Marinko Krmpotić

Radnici HEP-a još su u nedjelju pokušavali otkloniti prve kvarove, a jučer im je iz susjednih pogona stigla ispomoć te se od ranog jutra krenulo na teren



BROD MORAVICE, ČABAR, VRBOVSKO Znatan dio Gorskog kotara, točnije cjelokupno područje gradova Čabar i Vrbovsko te Općine Brod Moravice i dio Kupske doline u gornjem dijelu toka te rijeke, u nedjelju i ponedjeljak itekako su snažno osjetili prvi jesenski udar snijega i to ponajprije kroz ozbiljne poremećaje s električnom energijom i vodoopskrbom.


Slično kao i prošle godine kada je prvi jači snijeg pao 8. listopada, i ovog se puta dogodilo da je snijeg pao na lišćem još bogata stabla od kojih neka, pogotovo ona mlađa i manja, nisu uspijevala nositi težinu gustog mokrog snijega pa je na nizu mjesta dolazilo ne samo do lomljenja grana koje su padale na žice dalekovoda, već i do loma cijelih stabala što je donosilo još veću štetu. 


 Ugostili Enesa Kiševića


Posljedice te »snježne sječe« neka naselja (Tršće) osjetila su još u prijepodnevnim satima nedjelje kad su počele poteškoće s nestankom električne energije, a jačanje oborina u poslijepodnevnim i predvečernjim satima nedjelje dodatno je otežalo stanje pa je gotovo cjelokupno područje Čabra i Brod Moravica, te znatan dio naselja na području Grada Vrbovsko od nedjeljnih poslijepodnevnih i predvečernjh sati ostao bez struje. 




  Razmjeri problema najuočljiviji su bili u ponedjeljak u prijepodnevnim satima. Sve škole na područlju Čabra i ona u Brod Moravicama nisu radile, a na području Grada Vrbovsko skraćenu nastavu imale su škole u Severinu na Kupi i Moravicama, dok su ostale male škole radile zahvaljujući tome što se griju – na peći! Radila je i OŠ Ivana Gorana Kovačića u Vrbovskom koja je imala tu sreću da se nalazi u onom dijelu Vrbovskog koje je imalo struju. Štoviše, ta škola ne samo da je jučer radila, već je u okviru Mjeseca knjige i ugostila čuvenog hrvatskog pjesnika Enesa Kiševića! 


  Uz poteškoće sa strujom, velik dio mještana koji žive na području Grada Vrbovsko u nedjelju i jučer je imao s vodom i to, naravno, zbog nedostatka struje. Naime, 80 posto mještana ovog područja, rekla nam je Nina Vinski, direktorica Komunalca d.o.o. Vrbovsko, vodom se opskrbljuje iz izvorišta Ribnjak odakle se voda pumpama šalje na višu nadmorsku visinu u vodospreme iz kojih se potom isporučuje prema naseljima. No, budući da nije bilo struje, pumpe nisu radile pa je većina domaćinstava bila bez vode. 



Snijeg je, sada je to jasno, na Gorski kotar ozbiljnije udario u poslijepodnevnim i večernjim satima nedjelje. Onaj početni udar kojeg su se mnogi bojali prošao je bez većih poteškoća i u Delnicama je u nedjelju ujutro izmjereno svega 5 cm snijega, a sve prometnice bile su čiste i prometne, osim dionice Kikovica – Delnice koja je zbog bure bila zatvorena. No, u drugom dijelu dana padaline su intenzivirane pa su se Delnice jučer ujutro »probudile« pod 30 cm snijega, u Pargu je izmjereno 25 cm, a Begovom Razdolju 21 cm. Jake oborine dovele su u predvečernjim satima nedjelje i do prvih ozbiljnijih poteškoća i zastoja na staroj prometnici Rijeka – Zagreb na koju je, zbog prejakih udara bure, bio preusmjeren sav promet u koji su se, suprotno zakonu, uključivali i neki tegljači što je i dovelo do zastoja. Jučer su pak, kako svjedoče naše fotografije, oprez na cesti iziskivale upravo slomljene grane, u nekim slučajevima čak i stabla koja su se pod teretom snijega rušila na prometnice.



 


Radnici Finvesta poslani kući


Stradala je i privreda, pogotovo na području Grada Čabra gdje su Finvest i većina ostalih poduzeća radnike morali iz tvorničkih hala poslati kući na čekanje, a nimalo romantične posljedice prvog snijega osjetit će i svi oni pojedinci i kućanstva kojima su se zbog višesatnog nestanka električne energije počeli otapati zamrzivači i hladnjaci. »Katastrofa« – kratko je komentirao trenutačno stanje načelnik Općine Brod Moravice Dragutin Crnković podsjetivši kako su slične nevolje zabilježene i prošle godine, ali je sada stanje još teže. 


  Naravno, radnici HEP-a još su u nedjelju pokušavali otkloniti prve kvarove, a jučer im je iz susjednih pogona stigla ispomoć i od ranog jutra krenulo se na teren i pokušat će se što prije riješiti problemi. Znatan dio poteškoća vezan uz opskrbu većih naselja riješen je već jučer, zbog brojnosti oštećenja, kao i nepristupačnosti terena još je dosta posla ostalo i za danas pa iz Hrvatskog elektroprimorja mole za strpljivost i razumijevanje.