Goranski sjaj zlatne medalje

Snježana Kramar osvojila zlato u Svjetskom prvenstvu u kuglanju u Poljskoj

Marinko Krmpotić

Snježana se vratila iz Poljske sa zlatnom medaljom, a put do zlata počeo je prije desetak godina u Delnicama kada se odlučila baviti kuglanjem. Tu je odrasla i tu često dolazi jer su jake veze sa starim društvom 



DELNICE - Puno je goranskog sjaja na zlatnoj medalji koju je na seniorskom Svjetskom prvenstvu u kuglanju održanom u Poljskoj nedavno osvojila Snježana Kramar, kuglačica riječke »Mlake«. Naime, Snježana je odrasla u Delnicama, tu je počela kuglati, tu i danas s dvojnom registracijom nastupa za kuglačice »Goranina«, tu često dolazi jer su veze sa starim društvom još uvijek jake. No, kako je to izgledalo u Poljskoj, pitamo mladu dvadesetdvogodišnju svjetsku prvakinju u kuglanju: 


 Velika natjecanja


– Nekako još uvijek nisam svjesna što sam napravila. Naravno, znala sam da mogu puno i bilo mi je poznato to okruženje velikih natjecanja jer sam još 2009. godine kao juniorka bila članica seniorske ekipe reprezentacije Hrvatske koja je na SP-u u Njemačkoj osvojila srebrnu medalju. No, o pobjedi na ovom Svjetskom prvenstvu nisam razmišljala, ali budući da sam na natjecanje došla u jako dobroj formi, znala sam da mogu puno ako »posložim« stvari u glavi. Zato sam zanemarila slabiji početak u kvalifikacijama, koncentrirala se na to da svaki nastup na stazi bude što bolji. I krenulo je, nisam uopće razmišljala hoću li biti na postolju, već samo da dobijem protivnicu, bez obzira na to bila ona starija ili mlađa od mene.



Snježana studira menagement na Hotelijerskom fakultetu u Opatiji: »Apsolventica sam, uskoro počinju ispiti, neće mi biti lako jer imam nekih zaostataka iz prošle godine, ali se nadam da ću sve riješiti na vrijeme. Teško je sve uskladiti jer je obveza puno. Uz redovite treninge tu su i utakmice subotom i nedjeljom pa je slobodnog vremena zaista malo, govori Snježana koja na upit što je na sportskom polju očekuje u bliskoj budućnostri nabraja: – Najprije ću pokušati obraniti naslov juniorske prvakinje Hrvatske, potom biti što bolja na seniorskom prvenstvu Hrvatske, treba i što bolje završiti klupsku sezonu te se onda što kvalitetnije pripremiti za seniorsko ekipno prvenstvo u Mađarskoj, kaže Snježana.





Tako sam prošla kvalifikacije i četiri susreta na ispadanje te došla do finala u kojem sam igrala s Livijom Santo iz Srbije koju sam ranije već jednom pobijedila i za koju sam znala da je odlična igračica. Neizvjesno je bilo doslovce do posljednjeg hica. Ona je igrala jako dobro i u prvom dijelu susreta je vodila, ali sam ja polako smanjivala prednost. Odluka je pala u predzadnjem hicu. U trenutku kad smo bile izjednačene ja sam pogodila »devetku«, odnosno srušila svih devet čunjeva, ona to nije uspjela i za zadnji hitac imala sam prednost koju sam i zadržala, priča Snježana dodajući kako je zlato iz Poljske veći uspjeh od srebra iz Njemačke jer je u Njemačkoj bila tek dio ekipe te kao najmlađa baš i nije previše nastupala. A, sada je to zlatna medalja koju je osvojila i to u seniorskoj konkurenciji iako je godištem još juniorka! 


  No, put do zlata počeo je pred desetak godina u Delnicama kada se skupina učenica OŠ Ivana Gorana Kovačića, njih čak desetak, odlučila baviti – kuglanjem! Direktan povod za bavljenje tim sportom koji kod djevojaka baš i nije čest, bila je činjenica da su roditelji nekih od njih kuglali u delničkim klubovima. U skupini tih djevojčica bila je i Snježana Kramar: – Moje kolegice i prijateljice – Jelena Mance, Andrea Valentić, Vanja Pleše, Katarina Tomac, Barbara Petranović, Janka Iskra… nagovorile su i mene, otišla sam s njima na kuglanu i – dopalo mi se.  

Sa starijim igračicama


Štoviše, na kraju sam samo ja ostala – neke su krenule na školu i faks u Rijeku, a ja sam nastavila igrati sa starijim igračicama, registrirali su me i počela sam nastupati za »Goranin«. Ubrzo sam postala najbolja igračica Druge kuglačke lige Zapad i 2006. godine za mene su se zainteresirali iz riječkog prvoligaša »Mlake« te sam na njihov poziv otišla u Rijeku i od te godine igram za »Mlaku«, ali i za »Goranin« kad mogu jer imam tzv. dvojnu registraciju koja mi vrijedi sve do travnja 2013. godine kada mi prestaje juniorski staž, govori Snježana, a Delničanima ne preostaje ništa do li da u sljedećih pola godine pokušaju na delničkoj kuglani uhvatiti neku utakmicu kuglačica »Goranina« u čijem sastavu igra i – svjetska prvakinja Snježana Kramar.