Naradili se, ali i zabavili

Snješko visok 12 metara: Delničani napravili najvećeg “snježnog čovjeka” u Hrvatskoj

Edita Burburan

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Tri bagera i kamion plesali su cijelo jučerašnje poslijepodne svoj snježni ples, nanoseći u centru Delnica velike količine snijega, dok predvečer divovski snjegović nije dobio svoj konačan izgled



Ovo se još nije vidjelo u Delnicama – komentirali su okupljeni mještani gledajući kako tri bagera i kamion nanose snijeg čitavo popodne dok je zamišljeni dvanaestmetarski snjegović rastao. 


  Vrijedni, maštoviti i vedri Delničani jučer su vrijedno gradili svog prvog velikog snješka visokog 11, a s cilindrom i 12 metara, u centru Delnica ispred Radničkog doma, gdje je vesela snježna akcija počela nešto prije 15 sati. Tri su bagera plesala svoj snježni ples uz glazbenu podlogu Rihanne, Shakire, udarničkih stihova Queenovaca – »We Will Rock You«, ali i mnogih drugih groove taktova. Najviše su se radovala okupljena djeca koja su se na okolnim nanosima snijega grudala i igrala.


Stariji su mještani pak zastajkivali, zapitkivali, gledali i s ponosom se smiješili. Kako i ne bi kad je ovo ne samo njihov prvi »službeni« snjegović, već i najveći u Hrvatskoj. Pred koju godinu, kako saznajemo od idejnog začetnika Danijela Jurčevića, vlasnika sve popularnije diskoteke Satir, napravljen je desetmetarski snjegović u Gospiću, a najveći ikad, koji je ušao i u Guinnesovu knjigu rekorda, imao je 20 metara i napravljen je u Poljskoj. 




  – Delnice su pune snijega i razmišljao sam kako bismo od toga mogli načiniti neki događaj, nešto što bi sve zabavilo! Uguglao sam neke ključne riječi, »snijeg«, »snješko« i slično i – rodila se ideja! Gradonačelnik, gospodin Ivan Knežević, pozdravio je ideju i ponudio pomoć, preuzevši u ime Grada organizaciju nanošenja snijega strojevima bagerima i kamionima, objašnjava Jurčević. 


  Kompletan snjegović obujma šest metara i s više od 500 kubika snijega dobio je sinoć oko sedam sati i svečano ruho – srebrni cilindar i metalni nos, ali i nasmijano lice ocrtano crnim ugljenom. U završnom oblikovanju sudjelovala je nekolicina vještih »stilista« koji su mu lopatama zaokružili glavu i konačno zataknuli klobuk. I baš kao što se pristoji svakom kicošu, o njegovom »looku« još se razmatralo do kasno u noć uz pjesmu i živahnu glazbenu play listu. 


  Općoj vrevi ispred Radničkog doma u Delnicama pridonijele su i aktivnosti uoči današnjeg Valentinova pa su iz glavne dvorane dopirali i zvuci koncerta. Ukratko, jučer u Delnicama nije nedostajalo smijeha ni pjesme!