Radno ljeto

Snimanje akcijskog spektakla “Lake”: Bessonovi komandosi “okupirali” Lokve

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Po najavama snimanje u Hrvatskoj trebalo bi trajati do 24. srpnja te predstavlja najambiciozniji filmski projekt koji se ove godine snima u Hrvatskoj



U Lokvama  je jučer počelo »filmsko ljeto«, ako tako možemo nazvati brojne aktivnosti vezane uz snimanje akcijskog spektakla »Jezero« (The Lake) koji u Hrvatskoj na nekoliko različitih lokacija snima producentska kuća EuropaCorp čiji je vlasnik, ujedno i scenarist ovog flma, Luc Besson, jedan od najpoznatijih svjetskih režisera i scenarista, čuven po filmskim hitovima kao što su »Veliko plavetnilo«, »Nikita«, »Peta dimenzija«, »Taxi«, »Leon« »Profesionalac«…


Jezero sa zlatom


Podsjetimo, film govori o mornaričkim komandosima koji pokušavaju riješiti davno zaboravljenu tajnu i pritom na dnu jezera otkrivaju sanduke u kojima su skrivene zlatne poluge. Jezero sa zlatom nalazi se negdje u Bosni na ratom zahvaćenom teritoriju kojim trenutačno vladaju srpske paravojne postrojbe, a kako film završava znat će se sljedeće godine u srpnju kad će krenuti prikazivanje. Režiser filma je Steven Quale, dugogodišnji suradnik Jamesa Camerona na mega hitovima kao što su »Avatar«, »Titanik« i »Bezdan«, a glavne uloge imaju Sullivan Stapleton (»300: Uspon carstva«), Charlie Bewley (»Sumrak saga«) te JK Simmons, dobitnik Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu »Ritam ludila«.


Filmska ekipa koja radi na ovom filmu za snimanje u Hrvatskoj planira uložiti  preko 50 milijuna kuna (gotovo 7 milijuna eura), a prve snimke u Lokvama napravili su tijekom lipnja, dok bi u tijeku ovog mjeseca – ponajviše u sljedećih desetak dana – trebali snimiti sve što je planirano za lokvarski dio posla, a to znači uglavnom akcijske scene na Lokvarskom jezeru koje glumi »bosansko zabranjeno jezero« pod srpskom okupacijom. Prva snimanja počela su u noći sa subote na nedjelju, a tijekom jučerašnjeg cijelog dana vršene su brojne pripreme i početna snimanja okoliša pa su tako helikopteri u nekoliko navrata nadlijetali Lokve i Lokvarsko jezero, a na igralištu NK »Risnjak« smještena je bila većina opreme potrebne za set pri čemu je najveću pažnju privlačilo »zlato« koje je bilo postavljeno na sredinu nogometnog igrališta i koje je »čuvala« ekipa jednog od helikoptera.


Brojna ekipa


Danas i sutra očekuje se dolazak znatnog dijela filmske ekipe i statista, dio njih smješten je u privatnom smještaju Lokava i okolice, dio je u Opatiji, a dio će biti smješten u montažnim objektima u Lokvama. Po najavama snimanje u Hrvatskoj trebalo bi trajati do 24. srpnja te predstavlja najambiciozniji filmski projekt koji se ove godine snima u Hrvatskoj, a Lokve će dio tog spektakla biti najmanje do sljedećeg vikenda, mada neslužbeno saznajemo kako bi filmaši na području Lokava mogli ostati sve do početka trećeg tjedna srpnja.