Gorski kotar kao Divlji zapad

Snimanje “Winnetoua” na fužinskim poljima

Marinko Krmpotić

Polje Špičunak već glumilo indijansko naselje, a uskoro će i kaubojsko / Foto Marinko KRMPOTIĆ / NL arhiva

Polje Špičunak već glumilo indijansko naselje, a uskoro će i kaubojsko / Foto Marinko KRMPOTIĆ / NL arhiva

Nakon Paklenice i Plitvica, predstavnici producentske kuće Rat Pack su, tražeći lokacije, došli i do Fužina te, ostavši oduševljeni ponuđenim, predložili suradnju. Tako će se od sredine srpnja pa do prvih dana studenoga na poljima Špičunak i Tović te u špilji Vrelo snimati scene za prvi od tri filma »Winnetou sage«



FUŽINE  Uz ugled kontinentalnog turističkog mjesta idealnog za odmor u prirodi, Fužine bi vrlo brzo mogle steći i status zanimljive destinacije za snimanje filmova. Naime, od sredine srpnja ove godine pa sve do prvih dana studenoga, na nekoliko lokacija fužinskog kraja snimat će se scene za prvi od tri planirana filma serijala radno nazvanog »Winnetou saga«.


Naravno, riječ je o nastavku svojedobno vrlo popularnog serijala filmova o indijanskom poglavici Winnetou i njegovom bijelom prijatelju Old Shatterhandu.


Utemeljen na nizu knjiga njemačkog pisca Karla Maya, serijal tih filmova šezdesetih godina prošlog stoljeća njemački su filmaši snimali u Hrvatskoj, a upečatljive scene snimljene u nacionalnim parkovima Paklenica i Plitvice te Grobničkom polju i Kamenjaku, postale su dio djetinjstva mnogih njemačkih dječaka i djevojčica koji su odrastali sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća pa su već od devedesetih godina prošlog stoljeća, a pogotovo u novom tisućljeću, mnoge njemačke turističke agencije organizirale brojne posjete spomenutim lokacijama koje su na taj način iz filmskih pretvorene u turističke. Takva bi se sudbina, očigledno je, mogla, dogoditi i Fužinama.   

Oduševljeni filmaši


Naime, uočivši više od pola stoljeća stalnu popularnost filmova o Winnetou, njemačka filmska producentska kuća Rat Pack odlučila je krenuti u projekt snimanja novih filmova osiguravši, za sada, sredstva za tri nova filma te, naravno, iznova odabravši Hrvatsku za mjesto koje će uspješno glumiti Divlji zapad.




Uz Paklenicu i Plitvice, ovog su puta, tražeći pogodne lokacije došli i do Fužina te, ostavši oduševljeni ponuđenim, predložili Fužinama suradnju koju je načelnik Fužina Marinko Kauzlarić – nakon dodatnih informacija o projektu i pozitivnog stava Hrvatske turističke zajednice – prihvatio:


»Nakon dogovora s poduzećem Aleks produkcija d.o.o. koje zastupa Rat Pack, dogovoreno je da će prvo snimanje biti vezano uz polje Špičunak gdje bi pripreme trebale početi oko 20. srpnja, a snimanje bi se odvijalo najprije od 19. do 26. kolovoza te potom od 3. do 6. studenoga. Druga lokacija je polje Tović, gdje bi pripreme za snimanje počele oko 19. rujna, a snimanje bi bilo realizirano od 19. do 23. listopada. Napokon, u završnim danima listopada počele bi i dvodnevne pripreme za snimanje scena u spilji Vrelo, a samo snimanje na toj lokaciji bit će realizirano od 26. do 28. listopada.   


Punu podršku ugošćavanju filmaša iz Njemačke dala je i Hrvatska turistička zajednica, čiji direktor Ratimir Ivičić kaže: »O tome kakav potencijal Hrvatska ima kao zemlja takozvanog filmskog turizma te filmske i TV industrije, već smo se uvjerili u filmovima o Winettou, a potencijali takvog vida turizma su u tome što se stvara emocionalna povezanost s pričom i posebnostima lokacije, povećava se svjesnost o destinaciji, film ili serija utječu na turistovu percepciju same destinacije pa tako mogu pojačati ili čak i promijeniti njen postojeći imidž. Također, stvara se i lokalni brend, a destinaciju posjećuju posebno ciljane grupe gostiju. I naravno, u destinaciji troše novac. Zaključno, filmski turizam svakako ima potencijala da postane jedan od novih složenih turističkih proizvoda«, rekao je Ivičić.



Kaubojska naselja


Špičunak i Tović mjesta su na kojima bi filmaši stvorili pravi mali ranč te uredili, što pravim zgradama, što kulisama, jedno tipično kaubojsko naselje. Naravno, sve to koristilo bi se i za sljedeća dva filma koji će biti snimani idućih godina, a možda će privući i neke druge filmske ekipe. Naravno, ponudu Aleks produkcije i filmske producentske kuće Rat Pack s radošću prihvaćamo jer donosi korist cijelom mjestu, a iz svega što se posljednjih godina događa na području Hrvatske kad je riječ o snimanju filmova i TV serija, jasno je da bi filmski turizam mogao biti itekako značajan dio domaće turističke ponude«, rekao je Kauzlarić.


   Koliko je u pravu, pokazuje i interes narastao za posjet Dubrovniku koji već četiri godine u svjetski uspješnom serijalu »Igre prijestolja« »glumi« King’s Landing, glavni grad Westerosa. No, ni podaci vezani uz zanimanje za Winnetoua daleko su od zanemarivih. Naime, Hrvatsku godišnje ciljano posjeti oko 3.000 turista koji dolaze isključivo posjetiti lokacije na kojima je sniman čuveni serijal o indijanskom poglavici. Sad bi i Fužine mogle ući u taj krug!