Neodgovorena pitanja

Slučaj kaseta: Goranima skladište azbesta, ostatku županije turizam

Marinko Krmpotić

Umjesto da odgovori smije li se uopće na području Gorskog kotara graditi bilo kakvo odlagalište, direktor »Komunalca« Boro Tomić iznosio je kronologiju događanja, a da ničim nije argumentirao utemeljenost i legalnost svih radnji i postupaka, ističe Knežević



DELNICE Problematika izgradnje i namjene kasete za azbestni otpad u Sović lazu i dalje je tema dana u Delnicama i okolici. Nakon burne sjednice Gradskog vijeća koju je obilježio protestni odlazak oporbe, sučeljavanje stavova nastavljeno je ovih dana slanjem otvorenih pisama i izjava. Tako je Ivica Knežević, kojemu zbog odredbi Poslovnika Gradskog vijeća, nije dozvoljen javni istup na sjednici tog tijela, uputio predsjedniku Vijeća, vijećnicima i gradonačelniku novo pismo u kojem komentira zbivanja na toj sjednici.


Po njegovom mišljenju, na toj je sjednici bili premalo govora o onom što je najbitnije, a to je smije li se uopće na području Gorskog kotara graditi bilo kakvo odlagalište. Umjesto da se govori o tome, ističe Knežević, direktor delničkog »Komunalca« Boro Tomić ponajprije je iznosio kronologiju događanja, »a da ničim nije argumentirao utemeljenost i legalitet svih radnji i postupaka! Nije li gospodin Tomić potvrdio da su izdani vodopravni uvjeti koji dozvoljavaju odlaganje isključivo komunalnog otpada, napomenuvši kako će trebati zatražiti izmjenu lokacijske dozvole i zbog izgradnje transfer stanice, kako bi se sve uskladilo. Nije li gospodin Tomić prešutio odgovor na upit kako novi Pravilnik definira opasni otpad u IV. zoni zaštite vode, nije li prešutio demantirati i činjenicu da je Odluka o sanitarnoj zaštiti izvorišta vode za piće na snazi i da je zakonski rok za usklađenje prema novom Pravilniku do 31. prosinca 2014. godine? Nije li g. Tomić prešutio demantirati postojanje akta koji na vodozaštićenim područjima zabranjuje izgradnju bilo kakvih odlagališta, pa tako i kasete za građevinski otpad koja sadrži azbest?«, piše Knežević, konstatirajući i to kako je Gorski kotar za skladište azbestnog otpada izabran i stoga što se taj otpad ne želi odlagati na drugim, turistički razvijenijim područjima Županije.


Uz Kneževićevo pismo vijećnici su »na ruke« dobili i kratak dopis nedavno osnovane primorsko-goranske podružnice Udruge »Zavjet«. Naime, Arsen Silić, predsjednik goranskog ogranka »Zavjeta«, moli članove Gradskog vijeća da zaustave gradnju spremišta za otpad dok se ne napravi studija o štetnosti na okoliš i stvore uvjete za održavanje javne rasprave o toj temi: »Apeliramo da se u raspravu uključi struka, da se sagledaju sve moguće štete te da se na vrijeme reagira jer nam je svima u interesu sačuvati čist i ničim zagađen Gorski kotar«, piše Silić.